Ungdommen vil vite mest mulig om terroren

- Dette har ramma hele Norge. Det er en stor snakkis blant ungdom, sier Aleksander (17).

 

Stovnerungdommen vil vite så mye som mulig om hendelsesforløpet på Utøya 22. juli. Flere er spente på den ti uker lange rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Sabrÿe Avdÿi (17), Aleksander Jansen (17) og My Linn Truong (17) gruer seg til rettssaken begynner, men vil følge med. FOTO: Julie Messel

STOVNER: Forsvareren til terrortiltalte Anders Behring Breivik, Geir Lippestad, har tidligere advart publikum mot sterke bilder og detaljer under når rettssaken som begynner 16. april.

Lippestad har uttalt at barn og unge muligens bør skjermes mot detaljer.

Vi møter noen  av ungdommene på Stovner videregående skole, to uker før rettssaken. De innrømmer at de helst vil vite så mye som mulig om det som skjedde den svarte dagen i fjor sommer.

Kjente offer

- Jeg kjente ei jente som mistet livet på Utøya. Jeg kjenner at jeg kommer til å følge rettssaken, og vil vite så mye som mulig om hva som faktisk skjedde, sier Sabrÿe Avdÿi, 17 år fra Grorud.

Hun merker allerede at hun kommer til å synes det blir vanskelig å skjerme seg mot alle de sterke detaljene, som kommer til å komme frem under rettssaken.

Hun får støtte av medelev Aleksander Jansen, også han 17 år, fra Vestli.

- Jeg tror alle vi ungdommer ønsker å få vite mest mulig om det som skjedde på Utøya, sier han.

Han har selv ei venninne som var på Utøya 22. juli, og har hørt hennes versjon av det som møtte henne, etter at hun hadde gjemt seg i skolebygning, barrikadert bak madrasser, og kom ut av huset hun gjemte seg i. Det var grusomme bilder venninna var vitne til.

- Men dette har ramma hele Norge. Det er en stor snakkis blant ungdom. Det er et forferdelig ubehagelig tema, sier Aleksander.

 

LES ALT OM 22. JULI TERROREN HER

Sjokk for alle

- Det var et sjokk for alle. Ingen hadde jo peiling på at dette kunne skje. Det var grusomt, sier My Linn Truong, 17 år fra Stovner.

Ingen av de tre tror de vil skjerme seg fra detaljene som kommer opp.

- Men jeg har to yngre småsøsken på 7 år. De kan jo ikke bli utsatt for detaljer. I sommer måtte vi jo forklare dem hva som var skjedd, men de tåler ikke høre detaljene, da blir de rett og slett for redde. Hva som skjedde og hvordan får de jo tidsnok vite, men de er for små foreløpig, sier Jansen.

 

LES ANDRE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Hopper for hjernen

NIF-spiller brakk kjeven

Ingen spor etter savnet mann

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse