Unge advares mot lånefest

Høye tall: Den siste statistikken viser at nordmenn i tredje kvartal i fjor hadde tatt ut 161,6 milliarder kroner med pant i bolig gjennom rammelån. Foto: Arkiv

Fleksible lån med pant i bolig har formelig eksplodert, samtidig som boligprisene faller.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2008 kl 13:10

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Oslo: – Særlig de yngste boligkjøperne bør være på vakt nå, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank til DN.no.

Tall DN.no har hentet ut fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn, tross fallende boligpriser, fortsatt er som sultne løver etter bankenes forholdsvis nye produkt: Rammelån, også kjent som fleksilån.

Eksplosiv vekstDen siste statistikken viser at nordmenn i tredje kvartal i fjor hadde tatt ut 161,6 milliarder kroner med pant i bolig gjennom rammelån. Det er en økning på 12 prosent bare siden kvartalet før. På ett år har denne type lån økt med vanvittige 125 prosent, fra 71,5 til 161,6 milliarder kroner.

Økt frihet

Rammelån gir en frihet til lånetakeren som vedkommende ikke hadde fra før.

– Med et slikt lån kan man for eksempel avhjelpe en midlertidig vanskelig økonomisk situasjon dersom du ikke har utnyttet lånerammen fullt ut, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

Men friheten krever også en annen selvdisiplin enn de gamle boliglånene der man måtte betale hver måned, nærmest samme hva.

– Man er ikke tvunget til å spare som før. Men det kan også gi økt nedbetaling fordi låntakerne blir mer bevisste på å betale det de klarer når de har muligheten til det, mener Aamdal.

Økt fristelse

Ifølge Brøske i Fokus Bank er ikke den voldsomme økningen i rammelån kilde til nevneverdig bekymring i bankene. En stor del skyldes at godt voksne mennesker låner på en bolig som langt på vei er nedbetalt allerede.

– De fleste som benytter seg av rammelån har nok muskler til å tåle kombinasjonen av lavere boligpriser og varig økte renter. Samtidig ser vi at flere banker begynner å stramme inn kredittpolitikken, og det tror jeg er fornuftig, sier Brøske til DN.no.

Unge i mindre leiligheter

Han er ikke i tvil om hvem som bør være mest på vakt.

– De som bør være særlig forsiktige med å tøye mulighetene rammelån gir, er de unge i mindre leiligheter. Dersom man utnytter lånerammen fullt ut, samtidig som rentene stiger og verdien av boligen man bor i faller, kan man ha et problem.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse