Sov goth i Whitby: – Unnskyld, hvor finner jeg Dr. Acula?

MØRKETS FYRSTE: Kevin Riley på "The Bats and Broomsticks Gothic Guesthouse" sørger for at neste gjest også får en god natts søvn.

Bram Stoker fant ro nok i Whitby til skrive romanen "Dracula". For i Whitby kan det være stille. Stille som i graven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.10.2008 kl 15:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SKALLEBANK: Frokosten på "The Bats and Broomsticks" er en greve verdig.

Se bildet større

DYSTERT: Ved ruinene av Whitby Abbey treffer du ikke en levende sjel om natta.

Se bildet større

DYSTERT: Ved ruinene av Whitby Abbey treffer du ikke en levende sjel om natta.

Se bildet større

DR.ACULA: Dracula-guide Harry Collet følger turister i grev Draculas fotspor i Whitby. De 199 trappetrinnene opp til klosterruinene i bakgrunnen, må du i midlertid gå alene.

I Whitby våkner du fyrstelig til liv – hvis du tar kvelden i grevens tid.

– Svart kaffe? spør svartkledde Kevin Riley muntert bak svarte solbriller, og skjenker krutt i det svarte porselenet.

Etter en drømmeløs natt i den massive himmelsenga, innsvøpt i blodrød silke og trygt bevoktet av grotesker, dragerelieffer, hodeskaller og hvitløk, inntas frokosten på "The Bats and Broomsticks" innerst i en mørk kjeller.

Her serveres himmelsk "full English breakfast" i det blafrende skinnet fra svart stearin – lett akkompagnert av The Damned.

– Vi har drevet "gothic guesthouse" i åtte år, melder Kev, mens han piler opp trappa for å støvsuge blant mylderet av gotiske ornamenter, krusifikser og snerrende fabeldyr.

– Gjestene våre stortrives her, forteller han blidt og drar fra gardinene. Bak det tunge brokadestoffet skimter vi så vidt de illevarslende klosterruinene, udødeliggjort av den irske forfatteren Bram Stoker.

Bitt av basillen

Whitby Abbeys ruiner er, sammen med tilstøtende St. Marys kirkegård, sentrale kulisser i den gotiske romanen "Dracula". Boka om den mystiske vampyrgreven, basert på transylvanske historier om prins Vlad "Spidderen", er sirlig sammenvevd med hendelser og myter fra den koselige engelske kystbyen.

– Det var her han skrev den viktorianske klassikeren, peker den snippkjolekledde guiden Harry Collet mot Royal Hotel, vis-à-vis klosterruinene, og krafser uforvarende på en intetanende turisthals.

I teatralske vendinger hører vi om Stokers gjøren og laden i 1890-tallets Whitby. Om utsikten til stranda hvor skipet Dimitri noen år tidligere grunnstøtte; i boka gjenskapt som skonnerten Demeter, med Dracula ombord.

Vi hører lokale sagn om store svarte hunder, utpekes de 199 trappetrinnene opp mot kloster-restene og kirkegården, og overbevises om opphavet til den blodtørstige grevens dødelige levnet i Whitby.

– Det kommer mange hit med Dracula-dilla, forteller Collet. – Og de reiser hit for å gå i den fiktive vampyrens faktiske fotspor, utdyper han.

Gotisk toleranse

Den glefsende greven har avstedkommet ikke mindre enn to årlige goth-festivaler for de mørkkledte bekjennerne av mytisk og middelaldersk, og langt flere butikker med gotisk krimskrams enn det som rimelig er i en idyllisk liten fiskerlandsby på nordøstkysten av England.

På vei fra Gothic Crafts til klesbutikken Pandemonium treffer vi en hel goth-familie:

– Vi er ofte her på handletur. Det er så mange bra butikker her, forteller svartkledde fru White.

– Men jeg har ikke vært på noen Dracula-tur. Jeg liker ikke å bli skremt jeg, betror hun humrende.

Whitby tiltrekkes mye gothfolk, og på Gothic Weekend i slutten av oktober, Halloween-helga, ventes om lag tre tusen av dem.

– Flere har faktisk flytta hit, forteller Kev, tilbake på Bats & Broomsticks.

– Innbyggerne er blitt så vant til utseendet vårt at her får vi være i fred. Ta en tur på puben The Little Angel i kveld for eksempel, der kan dere treffe på en og annen karakter, blunker han.

Rest in peace

Idet vi legger ut i kveldsmørket, forvisser verten seg om at vi trives og får sove på det eksentriske gjestehuset:

– Klarer dere våkne til liv til frokosten halv ni?

Jo da, det skal nok gå bra, vi sover godt. Det er jo så stille og fredelig her, tenker vi og lukker den knirkende spindelvevsporten bak oss.

– Bare ikke kom borti disse hvis dere er tilbake etter midnatt, sier han alvorlig og kakker lett i en av de autentiske likkistene i trappa.

– Så forblir det stille og rolig også.

– Stille som i graven.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse