- Uproft

Uproft: Carsten Pihl er en av mange Grefsenbeboere som er misfornøyde med Oslo Veis fremgangsmåte og forslag til spleiselag. Kristin Tufte Haga

Grefsenbeboere var lite fornøyd med Oslo Veis presentasjon av spleiselaget. - Det sletteste salgsmøtet jeg noen gang har vært på, sier Carsten Pihl.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fra venstre: Line Bustad, Erik Bakken, Grethe Tolllefsen og Ole Dahl er ikke fornøyd med Oslo Veis forslag til spleiselag. - Forhåndsinformasjonen er for dårlig, og bidragsprosenten Oslo Vei foreslår er for høy, sier de.
- Jeg har bodd på Grefsen i 55 år ved siden av kraftledningene, og det har så langt gått bra. Det er klart det hadde vært fint å fått de fjernet. Men at jeg nå blir krevet for 80 – 90 tusen kroner som bidrag til å grave ned kablene synes jeg er alt for mye, sier Tollefsen.
Line Bustad bor på samme eiendom, og må eventuelt betale det samme.
- Jeg er småbarnsmor, og føler meg skviset mellom strålingsfare og betaling, men uansett er 80 – 90 tusen kroner alt for mye. Oslo Vei kan bidra med mer enn fem millioner kroner, sier Bustad.

Grefsen: Mange beboere møtte opp på Oslo Veis første orienteringsmøte i Haraldsheim Vandrerhjem. Carsten Pihl var ikke alene om å være misfornøyd med fremgangsmåten til Oslo Vei i høyspentsaken.

– Som de fleste andre er jeg også interessert i å få gravd ned kraftledningen. Likevel, hele denne prosessen virker uproff. For det første har vi mottatt et minimum av forhåndsinformasjon fra Oslo Vei, eneste brev om saken er datert 12. januar. Der sto det ingenting om hvor mye Oslo Vei vil kreve av beboerne. Det var nevnt en "viss" prosent i brevet. I mine ører er en liten del av en sum, ikke nesten 100 prosent, sier han.

For liten tid

Pihl synes beboerne også har blitt gitt lite tid til å samle seg.

– Oslo Vei hadde med sin egen takstmann. Jeg synes det er rart at Oslo Vei ikke har gått sammen med for eksempel vellene og de største borettslagene for å få en helt nøytral takstmann, sier han.

Pihl tror også beboerne kunne stått sterkere hvis de hadde rukket å oppnevne en samlende talsperson.

– I tillegg er det klart at vi ønsker å vite mer om premissene rundt salget av tomten. Hvor mye ble den solgt for, og hva skjer hvis ikke vi blir med å bidrar økonomisk? Kommer Oslo Vei likevel grave ned jordkablene? Men ingen av disse spørsmålene ville Oslo Vei svare på, sier Pihl.

Mange var også veldig overrasket over at Hafslund Nett - og Oslo Vei - ikke så nødvendigheten av at strømleverandøren selv var tilstede på møtet. – Hafslund er absolutt en hovedperson i denne prosessen. Blant annet er det ønskelig med mer informasjon om strømbelastningen i eksisterende luftstrekke. Hvor utbredt stråling/magnetfelt snakker vi om? Bedriver Oslo Vei skremselspropaganda for å fremme sine egne interesser, sier Pihl, som håper at partene kan komme frem til en for beboerne mer rettferdig finansieringsløsning.

Smålig

Nordre Aker Budstikke tok kontakt med Carsten Pihl et par dager etter møtet 24. januar, og informerte ham om salgssummen for tomten i Grefsenkollveien 14.

– Hvis Oslo Vei solgte for 25 millioner, synes jeg det er smålig at de ikke tilbyr seg å selv dekke mer enn 5-7 millioner i første omgang. De kan bekoste gravingen og selv sitte igjen med fem millioner. Det burde være en grei fortjeneste for Oslo Vei, mener Pihl.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse