- Urettferdig å gjøre unntak for Vålerenga

Elitseriespillerne til østkantklubben får ikke delta i 17. mai-toget.

POSITIVE: To av Vålerengas viktigste spillere, kaptein Kristofer Hæstad (t.v) og Mohammed Fellah ser positivt på forhandlingene om å få John Carew til å ta på seg Vålerenga-drakten igjen denne høsten. FOTO: Foto: Ine-Elise Høiby

Vålerenga får ikke gehør, verken hos Fabian Stang eller hos 17. mai-komiteen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.05.2013 kl 15:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

FOTO: Foto: Gry Lunde

Se bildet større

Shoaib Sultan er ordførerkandidaten til Miljøpartiet De Grønne. FOTO: Foto: Privat

Se bildet større

FOTO: Gro Wenche Pettersen

Tippeligaspillere hylles i 17. mai-tog i flere norske byer. VIF må derimot se langt etter deltakelse i Oslos barnetog, selv som 100-årsjubilant.

I Oslo stiller nemlig ting seg annerledes. I hovedstaden får ikke Vålerenga lov til å være med i toget under folkefesten på nasjonaldagen. Selv ikke om de har levert en formell søknad til 17. mai-komiteen.

VIF søkte om deltakelse i barnas 17. mai-tog i år. Dette ble foreslått å være en del av 100-årsfeiringen i alliansedrettslaget fra Oslo Øst.

Ideen fikk imidlertid tommelen ned av 17. mai-komiteen.

LEDER: «Det er på tide at hele Oslo stiller seg bak Vålerenga»

«Stang ut»

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) støtter beslutningen fullt ut.

- Det er en tradisjon i blant annet Bergen med såkalte borgertog, men her i Oslo har vi holdt oss til barnetog. Jeg håper vi hyller alle våre fotballag mange andre dager ellers i året, men vi er veldig opptatt at barnetoget skal fortsette å bestå av nettopp barn, sier Stang til dittOslo.no.

Han kjøper heller ikke at Vålerenga kunne fått innvilget ønsket fordi de i 2013 markerer at de har eksistert i et helt århundre.

Vålerenga er på ingen måte den eneste 100-årsjubilanten i byen. Også idrettslagene Manglerud Star, BUL og Kjelsås ble stiftet i 1913. Neste år følger blant andre Furuset og Grüner etter.

- Det må ha vært voldsom aktivitet i Oslo i 1913. Det er veldig mange som fyller 100 år her i byen i år, både idrettslag og andre organisasjoner. Vi skal feire og markere disse på mange måter, og hvis jeg ikke tar feil, så skal Vålerenga skal få egne bannere på Karl Johan i sommer.

- Men 17. mai-toget er et barnetog, og det er barnas dag. Vi må behandle alle likt, ellers ville vi etter hvert fått altfor mange voksne i toget, påpeker Stang.

LES OGSÅ: - Oslo er for stor for Vålerenga

Bestemt avslag

- Saken er i grunnen enkel. I Oslo har vi barnetog som er åpent for skoler og utdanningsinstitusjoner, sier leder Shoaib Sultan i 17. mai-komiteen, til dittOslo.no.

Han tilføyer at det også kommer forespørsler om å få være med fra andre aktører utenfor skolesystemet. Sultan mener at Oslo likevel har vært flinke til å legge seg på en bestemt linje overfor søkerne.

- Det ville vært urettferdig å gjøre unntak for Vålerenga Fotball, og ikke alle de andre som ønsker å delta i barnetoget, fastslår Sultan.

17. mailederen kjenner kun til ett unntak som er gjort fra regelen. Det var da ledere fra Universitetet i Oslo for to år siden gikk i toget som en del av 200-årsjubileet sitt.  

Kommunikasjonsleder Elin Horn i Vålerenga Fotball forteller at henvendelser fra flere hold fikk dem til å søke om å få delta i åerts tog. Forslaget var at Vålerenga-spillere skulle å være med bakerst i toget, bak skolebarna og korpsene.

LES OGSÅ: Se hvordan været blir fram mot 17. mai

- Smålig

- Det er gankse vanlig i andre byer at tippeligalag går i togene. Vi er det eneste tippeligalaget i Oslo. I tillegg fikk vi en henvendelse fra NRK som ville ha oss med på TV-sendingen fra Slottsplassen, i og med at Vålerenga Idrettsforening fyller 100 år i 2013, forklarer Horn i samtale med dittOslo.no.

Horn forteller at både Vålerenga skole, Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolen og Vålerenga skolekorps stilte seg svært positive til ideen.

-  FAU mente at et tog med Vålerenga-spillere kanskje ville fått flere til å gå. De positive tilbakemeldingene fikk oss til å gå videre med forslaget, og vi fikk beskjed om å sende en formell søknad til 17. mai-komiteen. Det har vi gjort, men mandag fikk vi beskjed om at søknaden var avslått, sier Horn, før hun tilføyer:

- Vi synes dette er litt smålig av 17. mai-komiteen når vi tar et initiativ som dette i forbindelse med 100-årsjubileet.

- Forklaringen er at Oslos 17. mai-tog er for barn, men det går voksne personer inne korpsene også. Det blir flere og flere voksne i korpsene siden de sliter med å rekruttere nok barn, mener Vålerenga-representanten.

- Jeg skal ikke si at alle i korpsene tilhører skoler og utdanningsinstitusjoner. Men de fleste har tilknytning til skolene, og skolekorpsene organiserers gjerne av foreldre og foresatte til skolebarn og ungdom, kontrer Shoaib Sultan.

LES OGSÅ:

Høyre vil feie for egen dør

- Det blir feil hvis en Røa-gutt kommer på kamp med pannebånd og VIF-skjerf

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse