ANNONSE
Annonse

Radiodokumentar

Uten tak over hodet

Olaf G. Alteren et flaskekast unna sitt hjem på Vika, vel vitende om at virkeligheten er annerledes for mange. FOTO: Erik Tangen

Radiojournalist Olaf G. Alteren setter et kritisk søkelys på bostedsløshet i en omfattende radiodokumentar.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2010 kl 15:45

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Radiojournalist Olaf G. Alteren fra Vika har gått fenomenet bostedsløshet nærmere etter i sømmene, og rettet et kritisk søkelys på hvordan samfunnet fanger opp de som faller utenfor.

– Lovverket er altfor vagt og gir kommunene muligheten til å tolke loven etter sitt eget forgodtbefinnende, sier han med klar referanse til sosialtjenesteloven.

– Et primærbehov

Alteren leder det ukentlige talkshowet «Grenseløst» på Radio Nova.

Han har valgt å innlede programmets tredje sesong med en dyptpløyende radiodokumentar om bostedsløshet – «Tak over hodet».

– Jeg ville gjerne problematisere et av menneskenes fremste primærbehov – nemlig det å ha et sted å bo. Det var egentlig av ren nysgjerrighet – det er jo vanskelig å unngå å legge merke til at problemet eksisterer i stor skala, selv i verdens rikeste land. forteller han.

Til nå har han hatt omfattende intervjuer med noen av de som kjenner situasjonen for de husløse best: Vigdis Von Ely (styreleder i Velferdsalliansen), Johanna Engen (ved Fattighuset i Oslo), Georg Rønning (daglig leder for Foreningen Fattignorge) helse- og sosialombud Kjersti Halvorsen.

Dokumentaren er i kontinuerlig utvikling, og kan ifølge journalisten selv «lett bli åtte deler lang».

Post-husleieregulering

I denne ukens program intervjuer Alteren bostedsløse Petter Madsen, som ble kastet ut av sin leilighet som følge av opphevelse av husleiereguleringen ved nyttår.

– Han bor midlertidig hos eks-kona si, som vel ikke kan sies å være noen særlig gunstig situasjon, sier han.

Alteren både tror og håper radiodokumentaren – og særlig denne ukens intervjuobjekt – kan avkrefte noen myter knyttet til bostedsløshet.

– De aller fleste tror at det store flertall husløse har rusproblemer. Det er en sannhet med sterke modifikasjoner: Petter har ingen rusproblemer – men forteller i intervjuet at mange bostedsløse pådrar seg rusproblemer som en følge av at de må bo på gaten, sier han.

Programmet sendes tirsdag klokken 10.30–10.57, og i reprise søndag klokken 07.30–07.57.

Radio Nova finner du på FM 99,3 eller www.radionova.no

Alternativt kan du høre alle delene i radiodokumentaren på: www.grenselost-sesong3.blogspot.com

BLI FAN AV NORDRE AKER BUDSTIKKE PÅ FACEBOOK!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse