- Vanskelig å jobbe på en dag som denne

Oslo: Det var en meget beveget sjefredaktør som møtte pressen etter Dagbladets minnestund for journalist Carsten Thomassen (38), som mandag kveld ble drept i et selvmordsangrep i Kabul i Afghanistan.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2008 kl 14:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Tirsdag brant et lys i avisens resepsjon til minne om Thomassen, som ble så alvorlig såret i angrepet mandag ettermiddag at han døde senere på kvelden.

- Det er vanskelig å jobbe på en dag som denne, innrømmet Anne Aasheim etter minnestunden, som ifølge redaktøren besto av små taler og ett minutts stillhet.

- Vi føler stor sorg og avmakt. I dag er vi bare opptatt av en god kollega og hans samboer og to barn, sa sjefredaktøren.

Hun karakteriserer journalist Carsten Thomassen som en av landets mest erfarne og dyktigste utenriksmedarbeidere. Han hadde mange utenlandsopphold bak seg, men døde under en i utgangspunkt nokså trygg reportasjetur i regi av det norske Utenriksdepartementet.

Thomassen var en av mange journalister som fulgte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en rundreise i Afghanistan, en reise som ble avbrutt etter selvmordsangrepet mot Serena Hotel.

Venter med kritikk

Anne Aasheim sier angrepet er et alvorlig anslag mot ytringsfriheten. Det er også et alvorlig anslag mot måten journalister jobber på, ikke minst sikkerheten. Et spørsmål som er aktualisert ved angrepet er sikkerheten rundt et UD-arrangert oppdrag.

- Åpenbart ikke, når dette kan skje, er redaktørens kontante svar på spørsmålet om hun synes sikkerheten har vært god nok.

Men hun syns ikke dette er dagen for å rette kritikk, verken mot UD eller andre myndigheter som har hatt ansvaret for reiseopplegget.

- Vi vet for lite om hendelsesforløpet. Men akkurat nå er det for tidlig å rette sterk kritikk mot noen, sier redaktøren.

- Bør vi fortsatt sende journalister til utsatte områder?

- Det påhviler oss et ansvar å bringe reportasjer fra hele verden. Og det må vi fortsette med.

Hun er stolt over kveldsdesken som mottok det triste budskap fra Kabul:

- Desken i går kveld var preget av sorg og sjokk, men samtidig en stor grad av profesjonalitet som jeg er veldig stolt over i dag, sier Dagbladet-redaktøren.

Sikkerhetskurs

Leder i Norsk Journalistlag (NJ) Elin Floberghagen sier til NTB at tragedien i Kabul preger NJ og hele det norske pressemiljøet. Ikke minst er fagorganisasjonen opptatt av journalisters sikkerhet når de er ute på jobb.

Tirsdag var hun innom avisen og uttrykte sin medfølelse.

Anslaget i Kabul aktualiserer et NJ-arbeid som allerede er i gang:

- Norsk Journalistlag har jobbet med å bygge opp sikkerhetssentre for trening av journalister i mange land. Det skal vi videreføre med en kursrekke som vi setter i gang for norske journalister fra høsten 2008.

- Kan ikke gi oss

Krigshelten Gunnar Sønsteby (90) reagerer med forferdelse over at Dagbladet mistet en kjær og god medarbeider i angrepet i Afghanistan.

- Dette er forferdelig. Og det viser jo at vi er nødt til å komme videre med disse menneskene, sier Sønsteby til NTB.

Han var tirsdag formiddag rutinemessig innom Dagbladets resepsjon for å hente dagens avis. Denne dagen uttrykte han samtidig sin kondolanse overfor avisen og journalistens pårørende via resepsjonisten.

Likevel er han ikke i tvil om at det fortsatt er riktig å bli stående i Afghanistan.

- Ja. Vi kan ikke gi oss! Hvis vi gir oss ender det med forferdelse, etter mitt syn. Og nå er jo både FN og NATO bak oss, sier krigshelten, av mange kjent som «Kjakan» og «Nr. 24», som så sent som sist uke ble feiret av hele det offisielle Norge med kongen i spissen på sin 90-årsdag (©NTB)

sx49b947

Fra ekspedisjonsområdet i Dagbladet tirsdag morgen som var preget av drapet på Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen i Kabul mandag ettermiddag. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

sx49bee1

Dagbladets redaktør Anne Aasheim kommenterte tirsdag morgen journalist Carsten Thomassens dødsfall i Kabul. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

sx49be72

Tirsdag morgen ble det holdt en minnestund i avisen i Oslo over Dagbladet-journalist Carsten Thomassen, som døde etter skuddskadene han fikk etter et Taliban-angrep mot utenriksminister Jonas Gahr Støre på hotell Serena i Kabul, Afghanistan, mandag. Sjefredaktør Anne Aasheim signerer kondolanseprotokollen. Foto: Frank Karlsen, Dagbladet POOL

sx49c575

Avdøde Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) fotografert under reportasjeoppdrag i Banda Aceh, Indonesia, i 2005. Thomassen døde etter terroraksjonen mot Serena Hotel i Kabul. FOTO: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet / HANDOUT

sx49c353

Gunnar «Kjakan» Sønsteby kommenterte tirsdag morgen journalist Carsten Thomassens dødsfall i Kabul. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse