Var dette hovedstadens første personalbarnehage?

Barnehagen feirer 75-årsjubileum. Takket være fru Schjelderup, som ga mødrene mulighet til å jobbe.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.06.2017 kl 13:14

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TÅSEN: Nydalen Barnehage i Maridalsveien 292 må definitivt være en av Oslos mest idylliske barnehager. Med et stort og hvitt flere århundre gammelt hus, omkranset av en herlig, frodig hage med blant annet spennende gamle trær å klatre i.

– Nygård - i middelalderen kirkegods under Nonneseter Kloster, kjøpt av Christian Ancher 1752. Hovedbygningen oppført 1801, Nydalen Compagnie eier 1873, Kristiania kommmune 1905, utparsellert fra 1910.

Står det på plakett på husveggen.

Men det er nye hus på tomta også - til og med grillhytte har de der.

Se bildet større

Buss har de også, i hagen i Nydalen Barnehage. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Tøyse og tulle

Amanda, Tuva og Hege har mye på hjertet. Blant annet at Amanda er bjørn i barnehagen, det betyr en av de eldste, og klar for skolestart til høsten.

Tuva derimot, var lei av å være ekorn.

– Jeg var ekorn kjempelenge, men nå er jeg gaupe! forteller hun stolt.

Akkurat som Hege.

HØR BARNA ØVER SEG TIL Å SYNGE PÅ JUBILEUMSFESTEN:

Jentene forteller i sola at det er veldig fint å være barn akkurat her.

– Her kan vi tøyse, tulle og leke masse i denne kjempefine store hagen!

Det er Oslo kommune som eier eiendommen, og som blir leid av den foreldredrevet Nydalen Barnehage, med plass til 32 barn.

Se bildet større

Maleri av Laila Roll Schjelderup. Malt av Agnes Hiorth i 1965.

Lang historie

Men lokalavisa er ikke på besøk bare for å se på det fine huset og den fine hagen, men for å snakke om jubileumet og historien.

For det er ikke hvilken som helst barnehage heller. Men muligens en av Oslos aller første barnehager.

Historiene starter for 75 år siden. Gunnar Schjelderup var en stor industrileder i Norge på 1900-tallet. Han ble etter hvert leder av Christiania Spigerverk.

– Han var en pioner når det gjaldt å trekke de ansatte med i beslutningene, og han var politisk aktør da nye grenseoppganger mellom stat, arbeiderbevegelse, bedrift og samfunn ble trukket opp i årene mellom 1935 og 1950, fra historien.

Laila Roll Schjelderup

Men, dette handler vel så mye om kona til Gunnar, nemlig Laila Roll Schjelderup. Som det derimot ikke er så lett å finne mye informasjon om. Men hun var etter sigende en driftig kvinne, og åpnet personalbarnehage for de ansatte på Spigerverket.

Heldigvis har vi Historelaget Kjelsås-Grefsen-Nydalen til å utdype nærmere.

– Laila Roll (1897-1972) ble som nevnt gift med Gunnar Schjelderup, som var direktør og den største eieren av Christiania Spigerverk. Laila Roll Schjelderup var sosialt interessert og preget miljøet på Spigerverket. Blant annet ved å stå bak barnehagevirksomhet og støtteordninger for vanskeligstilte familier, forteller Finn Geiran i historielaget.

– Ved krigsutbruddet i 1940 sørget hun også for å evakuere barn og mødre til spikerverksarbeiderne til Spigervekets nybygde feriested Sjeggelia ved Lysern, der hun også hadde sørget for mat og sanitetsutstyr på forhånd, kan Geiran videre fortelle.

Flyttet

Barnehagen ble først startet i en villa i Nydalsveien 3. Her var den helt til eiendommen ble overtatt og rundkjøringen ved Badebakken skulle lages.

Barnehagen het en lang stund Nydalsveien barnehage, men da den ble flyttet til Maridalsveien 292 - gamle Nygård med hus tilbake til 1600 - 1700 tallet, ble navnet byttet til Nydalen barnehage, i 2001.

Det er nydelig vær og glade barn i full vigør i hagen til gamle Nygård, denne torsdagen.

Se bildet større

Leder i Nydalen Barnehage, Inger Øyen. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Forskjell på vondt og farlig

– Det er heldigvis ikke noe vanskelig å fylle opp barnehagen. Ved siste opptak var det 53 søkere til seks plasser. Men alle i nærmiljøet er hjertelig velkomne til å søke. Vi har også stabile og voksne ansatte, og mer 50 prosent dekningsgrad på pedagogisk personale, forteller leder Inger Øyen, som selv har vært i barnehagen i snart 18 år.

Og her får barna selvfølgelig lov til å klatre i de fine trærne i hagen.

– Det er viktig å lære barna forskjell på hva som gjør vondt og hva som er farlig. Barn som får leke med utfordringer, får bedre motorikk, leker mer konsentrert, føler seg utfordret og blir bedre til å ta riktige beslutninger senere i livet, legger hun til.

Stor fest

Men nå skal det snart bli fest.

– 20. juni, fra klokken 17.00 - 20.00 inviterer vi til jubileumsfest - 75 år. Vi ønsker å be alle store og små som har vært knyttet til barnehagen gjennom mange år, barn og foreldre.

– Vi skal også ha hoppslott i hagen her. For eksempel kommer også en 9. klassing, som tidligere har gått i barnehagen her, med bandet sitt og underholder. Har vi glemt å inviter noen, ta kontakt. Vi spretter kakene rundt klokken 18.00 frister hun.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse