Vår i lufta på Nordtvedt gård

Maria, bosatt i egen bolig i Pastor Fangens vei på Tåsen, får god råd om klær av Randi Skog, arrangør av Onsdagsklubben.

Vårens moter og farger står på programmet på Onsdagsklubben denne dagen. Randi og Nanna har mikrofonen, mens den ene ungdommen flottere enn den andre entrer catwalken.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fine i klærne, men litt gammeldags, er dommen Vebjørn og Erling gir sine fedre Jon Rønningen og Bjørgulf Bergseth.

Se bildet større

Jentene viste klær fra Bik Bok, gutta fra Carlings.

Se bildet større

Sabrina fra Nordstrand, Øyvind fra Korsvoll og Jenny fra Røa tar godt vare på hverandre i Onsdagsklubben. Foto: Tone Berild Kristiansen

Rødtvedt: Samtidig med at gårdshuset på Nordtvedt gård fylles med duften av nystekte vafler, nytraktet kaffe og pølser som damper, foregår hektisk aktivitet i gangen bak stua. Farger og smykker og skjerf skal matche før moteoppvisningen kan starte. Så er modellene klare.

- Det er vanligvis skikkelig moro i Onsdagsklubben, kan Knut fra Korsvoll fortelle.

- Men det kan også være litt dramatisk, kan han røpe. Det er visstnok noe "trøbbel med eksen", så han har ikke lyst til å være mannekeng i dag, men er blant de ivrigste tilskuerne, med klapping og oppmuntrende tilrop. Maria kommer ut på catwalken med rutete sixpence fra Bik Bok, ledsaget av Henning, med et fast grep om rullestolen. Visstnok en av de kjekkeste gutta i klubben. Kilden røper vi ikke.

Erling viser klær fra Carlings med en fantastisk flott gange, et lite kneis i turnen og et blikk som kan smelte rester av snøen på gårdsplassen utenfor.

Kritisk blikk

- Kult, mener Sabrina fra Nordstrand, Øyvind fra Korsvoll og Jenny fra Røa. Habile håndball- og fotballspillere på sine respektive Unified-lag. De tar det med ro i klubben denne kvelden, med cola og pølser og gode samtaler.

- Vi tar godt vare på hverandre, sier Sabrina og gir kjæresten Øyvind en klem.

Jasmine fra Holmlia og Live fra Karlsrud, jenter som liker fart og spenning, er ferdig med onsdagens oppvisning, og setter seg med venninnen Line.

- Dette har jeg aldri gjort før, sier Jasmine, men det var skikkelig moro.

Erling og Vebjørn blir stående etter showet for å ta et kritisk blikk på sine respektive fedres fashion. Bjørgulf Bergseth og Jon Rønningen får sine pass påskrevet, og Bjørgulfs oppfordring til sin sønn om at "si at jeg er stilig", får intet gehør.

- Fin i klærne, litt kjedelige i stilen, med blanding av gammeldags og litt moderne, er dommen.

Manglende fritidstilbud

- Da vi flyttet til Ammerud var det rett og slett ikke noe fritidstibud for ungdom med fysiske og psykiske funksjonshemminger, informerer Randi Skog.

- Barn med ulike handikap går ofte på byomfattende spesialskoler, blir brakt og hentet med taxi, og har ikke den samme muligheten som andre unge til å etablere seg sosialt i nærmiljøet. De trenger selvfølgelig sosiale samlingsplasser som alle andre ungdommer.

Fremfor å "forbanne mørket" har hun, sammen med Gunnar Werner, brukt energien på å tenne et lys. Onsdagsklubben ble til, med syv medlemmer, for snart syv år siden. I dag fylles Nordtvedt gård med i overkant av 30 ungdommer fra 13 år og oppover, fra alle byens kanter.

- Til julefesten dekket vi på til over 70 mennesker, kan Gunnar Werner fortelle. Onsdagsklubben har mange ulike aktiviteter som karneval, påske- og sommerfest, haloween party, bingo, karaoke og bowling.

Prisverdig

- Det er prisverdig, privat satsning fra Randi og Werner i en tid hvor vi opplever stadig strammere fritidstilbud til handikappede i byen, sier pappa Øyvind Hauge fra Rosenholm, som sammen med datteren Maria har vært med siden oppstarten.

- Det skulle jo egentlig ikke være nødvendig for privatpersoner å etablere klubber som dette, selv om det er veldig hyggelig, legger han til.

Paret får låne gårdshuset med hage og uteområde gratis fra bydel Grorud, men til å begynne med tok de penger fra egen lomme til pølser, vafler og utstyr for å drive klubben. Nå har de fått noe midler fra et privat legat.

- To av årene har vi fått Frivillighetsmidler fra bydelen, men det er ikke summer det er grunn til å rope hurra for, legger Randi til på skikkelig Andøy-dialekt.

- Nå får dokker gå på badet vask hendan. Det er rykende ferske vafla og pølse og salg av brus.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse