Vær obs på ikter!

Ikter ved Sognsvann er hissige i varmen.

Ikter i Sognsvann kan forårsake svømmekløe og sterke allergiske reaksjoner. - Det viktigste er å tørke seg godt med håndkle straks man kommer opp av vannet, opplyser Folkehelseinstituttet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.07.2006 kl 14:54

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Sognsvann: Bader du i Sognsvann eller andre ferskvann i Oslo, risikerer du svømmekløe og allergiske reaksjoner. Kløen er forårsaket av ikter som finnes nær vannlevende fugler og snegler, og forekommer oftest når temperaturen i vannet kryper opp mot 20 grader.

Kløen er ikke farlig for mennesket, men kan forårsake sterke allergiske reaksjoner, opplyser Folkehelseinstituttet. Ikter er hissigst ved Bogstadvannet, Sognsvann og på Nøklevann.

Ønsker du allikevel å bade i ferskvann har avdelingsdirektør på avdeling for skadedyrskontroll ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, gode råd:

- Det viktigste er å tørke seg godt med et håndkle straks man kommer opp av vannet. Larvene er hissige på å grave seg inn når vannet begynner å tørke på kroppen din. Voksne bør heller ikke oppholde seg på grunna. Men det kan lønne seg å svømme seg ut på litt dypere vann, forteller Ottesen til NRK Østlandssendingen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse