ANNONSE
Annonse

- Vær selvstendig, ikke følg trendene!

Storsamler på Tåsen inviterte til garasjesalg

KJENNER: Kari Pape (bilde) er mye på loppemarked, og kjenner igjen samleobjektene. - Disse er det mange som leter etter, sier hun om noen askjetter.

Hele livet har Arne Corneliussen samlet på ting mange ser på som søppel, og skulle ønske flere så verdien i gjenstander med historie.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

TÅSEN: - Ungdommen vil ikke ha de gamle tingene, så færre og færre kjøper antikviteter. Det er så mye fint som blir kastet, noe som er veldig synd, påpeker Corneliussen.

En smakssak

Det at så få ivaretar de gamle tingene mener han kan ha noe med trender å gjøre.

- De unge er så opptatte av å følge trendene. Jeg syns de skal tenke litt mer over hva de egentlig liker, og være mer selvstendige. Følg din egen smak, understreker han ivrig.

- Til og med når de først kjøper antikviteter, er det på grunn av en trend. Margarinkasser er jo kjempepopulært, og norgesglass også.

Mett på ting

Han husker seg selv, ti år gammel, på skattejakt i boligblokkas søppelsjakt.

- Jeg rakk så vidt opp, beskriver han og ler. Siden den gang har det hopet seg opp, bokstavelig talt.

- Nå er jeg mett, og det er derfor jeg har dette garasjesalget. Nå må jeg kvitte meg med alt dette, forklarer han og ser seg rundt. På bord, hengende i garasjetaket og oppstilt langs oppkjørselen står hele hans kolleksjon. Nå er det noen andres tur til å ta opp stafettpinnen.

Lekeparadis

Flere kommer innom med nysgjerrige blikk. Noen er ute etter bestemte ting, andre koser seg med å titte.

- Det er så mye rart og morsomt her. Sånt som jeg aldri har sett før også, sier fem år gamle Jesper Winge Anensen. Sammen med moren, Nina Winge, er han relativt mye på garasjesalg og loppemarked, og er veldig fascinert av antikvitetsleker.

- Jeg fant en kjempefin båt der borte! avslører han og viser den gledelig fram. Han løper bort til et langbord, og midt i en skog av bokser og nisser plukker han opp lekefiguren, en gammel dampbåt. Moren sier seg enig med sønnen.

- Sånne leker er mye finere enn nåtidens plastikkleker, konstaterer hun. De to er strålende eksempler på Corneliussens oppfordring om å la trendene fare.

- Barn syns sånt er artig vet'u, det hender at nabobarna kommer hit når jeg har garasjesalg. De har det så gøy at de blir hele dagen, forteller Corneliussen.

Lever av «lopper»

For mange er antikvitet moro og hobby, men for Corneliussen har det blitt et livslangt yrke.

- Det er 47 år siden at jeg åpnet Gamlesmia Antikvitet i Maridalsveien. Der både selger og reparere jeg gamle ting, sier han. Reparasjonskunnskapene er selvlærte, og er det som har holdt butikken hans flytende i en ellers druknende bransje.

- Er man nysgjerrig, finner man alltids ut hvordan ting er satt sammen. Jeg tar imot alt av metall, lamper og lys, informerer han med et vennlig smil under barten.

- Jeg gir kunden en cirkapris på hva det vil koste, og hvis det ikke lønner seg å reparere en ting, sier jeg i fra om det og. Men du vet, ofte er det ting som betyr mye for folk, noe bestemoren har hatt og liknende. Da bryr man seg ikke så mye om prisen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse