Vårpussen starter nå

SESONGSLUTT: Når båten heises på land, ligger ikke alltid neste båtsesong høyest på prioriteringslisten.

Vårpussen på båten blir betydelig enklere dersom du legger ned noen timer ekstra om høsten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.09.2008 kl 12:17

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

RASKERE: Med slipemaskin går bunnstoffjerningen raskere.

Se bildet større

SKROG: Når båten har tørket på bukken, er det en god idé å pusse ned og skrape vekk gammelt bunnstoff.

Se bildet større

TA NÅ: Husk å skrape og lakkere drevet før det igjen skal monteres på våren.

Se bildet større

USTYR: Høstpussutstyret består av primer, bunnstoff, diverse skuremidler, chromefinish, epoxysparkel, verktøy på boks, diverse båtvask og poleringsprodukter med mer.

Se bildet større

PUSS: Vi gir deg vedlikeholdstipsene du bør følge før presenningen går over båten.

KLIKK.NO/MOTOR/BÅT: Når båten heises på land og en lang vinter er i anmarsj, ligger ikke alltid neste båtsesong høyest på prioriteringslisten.

For de fleste av oss frister det derfor lite å bruke mer tid enn strengt tatt nødvendig på båten etter endt sesong. Mange begrenser seg til en rask avspyling under vannlinjen før presenningen rigges opp, og håper samtidig at motivasjonen atter vil komme sigende med vårsola.

Skal du kjøpe båt? Sjekk våre tester

Skitt og groe har en tendens til å sette seg grundig fast på skroget i løpet av vinteren, så dersom man gjør en bedre jobb ved opplag får man en lettere oppgave på våren – både fysisk og mentalt.

Med relativt få grep hindrer du også at både jordslag og mugg vandaliserer interiøret i båten din. Kort fortalt har båten godt av litt stell før den ligger på land over vinteren, noe du også vil merke på lenger sikt.

Skrog og dekk

Når båten har tørket på bukken, er det en god idé å pusse ned og skrape vekk gammelt bunnstoff. Husk at også selvpolerende bunnstoff må pusses ned med jevne mellomrom.

Bruker du plansliper, er det lettere å pusse seg helt ned til skroget, som dermed er klar for noen lag med primer og bunnstoff til våren. Avslutt økten med å spyle helt rent under vannlinjen.

Etter en lang sesong er båten som oftest riktig skitten, noe du vil ha av før vinteren gnir det fast i gelcoaten. Spyl og vask båten grundig med spesialmiddel. Deretter polerer du med en myk klut, og om du har tid til overs, kan et lag med hardvoks gi den siste, beskyttende finishen.

Matte fenderlister rubber du med spesiallaget skuremiddel, gjerne Hugo, slik at fargeflekker og skitt fra nabobåter og bryggekanter slipper taket. Tynner gjør også jobben lettere.

Les mer om vedlikehold av skrog og dekk

Drev og motorrom

Det kan være smart å ta med drevet hjem for vinteren. Da har du god tid til å skrape og lakkere drevet før det igjen skal monteres på våren. Oppbevar drevet tørt.

Motorrommet blir gjerne både oljete og fuktig i løpet av sommeren, og dette er en rengjøringsjobb du vil slippe å ta til våren. Bruk passende rengjøringsmiddel og avfetter, og skrubb med børste. Pump ut vannet når du er ferdig, og unngå at motoren blir for våt. Husk at et rent motorrom gir bedre forutsetninger for at alt fungerer som normalt.

Les mer om vedlikehold av drev og motorrom

Innredning og utstyr

Kalesjen kan gjerne stå på båten om vinteren – det viktigste er at luftingen er god.

Fjerning av mugg og jordslag på grunn av dårlig ventilasjon vinterstid er ingen morsom oppgave å ta fatt på til våren. Ta putene med deg hjem og legg dem tørt, eller sett dem opp slik at de luftes godt. Løft også på tepper på dørken. Takluken i kabinen bør være på gløtt slik at luften sirkulerer godt.

Husk å tømme vanntanken og sjekk at det ikke ligger vann i rør og i pumpe. Sprengningsskader betyr ekstrakostnader og merarbeid.

Batteriene må gjerne stå i båten over vinteren, men pass på at de er fulladet før sesongslutt. Det kan også være en idé og lade dem opp en gang i løpet av vinteren. Husk å skru av polene.

Les mer om vedlikehold av innredning og utstyr

Les flere saker om båt- og sjøliv på Klikk.no/motor/båt

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse