Vått til tørrfisk

ØL: Schneider Weisse Original, G. Schneider & Sohn, Tyskland.

Egg og andre formildende omstendigheter gjør at den perfekte tørrfiskvinen kan føles feil til dagens rett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.02.2008 kl 09:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

ANBEFALT: Hveteøl til plukkfisk av tørrfisk og egg.

Tørrfisk smaker som regel ganske mye og jeg kjenner flere som er litt reserverte når den slags vippes ut av gryta.

Men her mildnes den betraktelig med tilførsel av både potet, olivenolje og ikke minst kokt egg. Sistnevnte har en egen evne til å kle munnhulen når den er deilig smilende som her, og utfordrer drikkefølget ettertrykkelig.

I utgangspunktet heller jeg mot hvite viner eller aromatisk, forfriskende øl.

Rødvin er for meg ikke ønskelig, for her er det friskhet, framfor tanniner, som gjelder. Den tunge og klebrige konsistensen av most fisk og potet, gjøres enda tyngre med rause mengder olivenolje. Da er det godt å gi munnhulen et spark for å sette i gang spyttproduksjonen – og for å få retten til å virke mindre mektig.

I tillegg til syrligheten er det behov for en viss fylde/fedme og en tydelig kjølig fruktkarakter. Slanke viner vil fort oppleves som veldig tynne saker og varm/moden frukt vil gjøre at det hele bikker over og blir klissete. En alvarinho fra Vinho Verde kan sitte godt og en Verdicchio dei castelli di jesi kanskje enda bedre.

Men tilbake til egget: Den klebrige konsistensen kan fort krangle det til med de ellers utmerkede, allerede, nevnte vineksemplene. Da vil kullsyrens fortryllende egenskaper ofte hjelpe, og ikke minst øl kan være ypperlig: 45293 Schneider Weisse Original, G. Schneider & Sohn, Tyskland. Kr 49,90/0,5 l (Bestillingsutvalget) er et hveteøl etter tyske tradisjoner, med fruktig og krydret smak, god friskhet og avdempet bitterhet i avslutningen.

I vinens verden fant jeg freden med en god, frisk og fruktig musserende fra Campania i Italia. 49300 Asprinio Brut, I Borboni, Italia. Kr.124.90 (Fullsortiment) tar godt tak, renser opp, harmonerer godt med fisken og etterlater munnen ren og frisk.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse