Veggedyra kommer med bagasjen

Et hybelhus er pålagt full sanering etter forekomster av veggedyr. (llustrasjon: Folkehelseinstituttet, Hallvard Elven/Illustrasjonsfoto)

Og problemet med disse små blodsugende parasittene er økende. Nylig måtte bydelsoverlegen pålegge stort hybelhus full sanering.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.11.2016 kl 10:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta Veggedyr

Utbredelse

Veggedyr (Cimex lectularius) finnes innendørs over hele verden og har i de senere år blitt mye mer vanlig i Norge. I tropene finnes veggedyrartene C. hemipterus og Leptocimex boueti, som også har mennesker som hovedvert. Den sistnevnte arten finnes bare i Afrika. I Norge kan også flaggermustege (C. dissimilis) og svaletege (Oeciacus hirundinis) i spesielle situasjoner komme innendørs og stikke mennesker.

Kjennetegn

Veggedyret er rødbrunt og har en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Voksne er 5-6 mm lange og 3 mm brede. Nymfene ligner de voksne, men de er mindre og lysere i fargen. Eggene er 1 mm lange og hvite. Når veggedyr suger blod, svulmer de opp og får en mørkere farge. De mangler vinger, og munndelene danner en lang, leddelt sugesnabel som i hvile ligger rettet bakover under hodet og forkroppen. Sugesnabelen rettes forover når den brukes. Veggedyr utskiller en karakteristisk lukt.

Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider.

STORO: Nordre Aker Budstikke kjenner til at bydelsoverlege Georg Semcesen har pålagt leilighetsbygget skadedyrssanering. Bakgrunnen er at det i et leielighetsbygg i Nordre Aker i sommer og høst ble oppdaget veggdyr, eller veggedyr som de også heter.

I leiligheter som det går frem av sakspapirene i hovedsak blir utleiet til NAV. Til norske og ikke norske-beboere.

LES OGSÅ: Kjenner du noen snille folk - som fortjener heder og ære?

Sterk fremmarsj

Fra sakspapirene står det videre:

«Det er vist at veggedyr er på sterk frammarsj og et voksende problem. De spres via transporter og gjenstander som bagasje, sengetøy, møbler etc. Veggedyrene kan vandre mellom rom og etasjer på søk etter mat.»

Videre står det i sakspapirene:

Se bildet større

SLik ser de ut, i stort format, veggedyrene som kan følge med i bagasjen når vi er ute og reiser. (Illustrasjon: Folkehelseinstituttet, Hallvard Elven)

«Deres livssyklus medfører at de breer ut seg raskt og bekjempelse av dem krever iblant gjentagende og omfattende tiltak. De finnes en liten risiko for at veggedyr kan bære på en parasitt som kan gi infeksjoner i huden. Bittene kan være svært irriterende og om man klør kan de medføre sekundære infeksjoner.»

Vedtak

Det går også frem av saken at det i høst var fem leietakere som opplevde sitasjonen som et helseproblem.

– Bydelsoverlegen har vært i tett dialog med eier av bygget, og fulgt opp saken for en formålstjenlig sanering. Saneringstiltak i hyblene vil bli satt igang i løpet av denne uken - med sakkyndige fra autorisert skadedyrsbekjempelsesfirma, forteller Madeleine Nordlund, helsekonsulent i bydel Nordre Aker.

Bydelsoverlegen som er tilsynsmyndighet ovenfor skadedyrsbekjemper, vil ifølge Nordlund i ettertid granske protokollen og resultat av sanneringen.

LES OGSÅ: Et snev av New York på John Colletts plass.

– Ikke vanlig

Nordlund forteller videre:

– Det har ikke vært vanlig at bydelsoverlegen pålegger eiere om sanering. Forekomsten av veggedyr er et økende problem og derfor er det svært viktig at skadedyrsbekjemper har gode og kvalitetssikkre bekjempelsesmetoder.

Her kan du lese mer om veggedyr og andre småkryp mer dertil skadedyrbekjempelses-aksjoner, som Folkehelseinstituttet registrerer - frem til 2015.

LES OGSÅ: Wow! Finnes et lekrere Marka-toalett enn dette?

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!
 

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse