Dagens drikkeanbefaling:

Velg kraftig øl til juleskinka

ANBEFALT: Chimay Trappist Red, Belgia.

Til jul får det lille glasset være med å bestemme hva vi har i det store.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2009 kl 14:15

Med sennepsglaset juleskinke velger Victor å utfordre den tradisjonelle juleribba med en godt på vei dansk oppskrift på juleskinke.

Ikke meg imot, med danske aner er ikke en lettsaltet skinke

— sjenerøst glasert med søt og skarp sennep

— noen dårlig variasjon på julematen.

LES OGSÅ: Tom-Victor og Ole Martin lager juleklassiker

En lille en

Både i Norge og Danmark serveres det tradisjonelt øl og eventuelt en "lille en" til julens gris. Dette er også et fornuftig utgangspunkt her.

Velger du å servere en duo av øl og snaps, kan en Løiten Linie, Gammel Oppland eller rett og slett Juleakevitten anno 2009 fungere godt.

Jeg synes det blir riktig med en fatpreget og modnet akevitt til sennepen og ikke minst de brunede kartoflene. Med slikt sterkt skyts i det ene glasset, kan du fint slå deg til ro med et litt lettere øl.

Her gjør ølet den forfriskende og leskende jobben, mens destillatet tar seg av opprydningen mellom munnfullene.

Ikke koseøl i en sådan stund

Velger du å kun servere øl, er det et poeng trå til litt. Da får ølet flere funksjoner og vil trenge mer vekt i form av konsentrasjon og alkohol. Et av de strengt bevoktede polølene kan bli eneste løsning.

Det er flere muligheter blant de norske juleølene, man pass på å ikke kjøpe et såkalt "koseøl" som er så kraftig, rikt, sødmefullt og konsentrert at det ikke kan kombineres med mat. Disse øltypene blir å regne som "ølets portvin", og bør spares til mer meditative stunder.

Det du trenger, er et relativt mørkt øl med en alkoholprosenten opp mot sjutallet. Et eksempel kan være 59213 Ægir Julebrygg 2009, Ægir Bryggeri, Flom, Norge. Kr 68,50/50cl (BU).

Men det trenger ikke være norsk, og det trenger for så vidt ikke være juleøl heller. 10423 Chimay Trappist Red, Belgia. Kr 39,90/33 cl (grunnsortiment) er et supert alternativ til alle elementene på tallerken, lett tilgjengelig i grunnsortimentet er det også.

Her får du mørke malttoner kombinert med krydder og en fint balansert, bitter finish. Ikke et juleøl i sin fulle rett, men en kjærkommen variasjon til denne heldiggrisen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon