Dagens drikkeanbefaling: Velg kraftig øl til juleskinka

ANBEFALT: Chimay Trappist Red, Belgia.

Til jul får det lille glasset være med å bestemme hva vi har i det store.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.12.2009 kl 14:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge.

Med sennepsglaset juleskinke velger Victor å utfordre den tradisjonelle juleribba med en godt på vei dansk oppskrift på juleskinke.

Ikke meg imot, med danske aner er ikke en lettsaltet skinke

— sjenerøst glasert med søt og skarp sennep

— noen dårlig variasjon på julematen.

LES OGSÅ: Tom-Victor og Ole Martin lager juleklassiker

En lille en

Både i Norge og Danmark serveres det tradisjonelt øl og eventuelt en "lille en" til julens gris. Dette er også et fornuftig utgangspunkt her.

Velger du å servere en duo av øl og snaps, kan en Løiten Linie, Gammel Oppland eller rett og slett Juleakevitten anno 2009 fungere godt.

Jeg synes det blir riktig med en fatpreget og modnet akevitt til sennepen og ikke minst de brunede kartoflene. Med slikt sterkt skyts i det ene glasset, kan du fint slå deg til ro med et litt lettere øl.

Her gjør ølet den forfriskende og leskende jobben, mens destillatet tar seg av opprydningen mellom munnfullene.

Ikke koseøl i en sådan stund

Velger du å kun servere øl, er det et poeng trå til litt. Da får ølet flere funksjoner og vil trenge mer vekt i form av konsentrasjon og alkohol. Et av de strengt bevoktede polølene kan bli eneste løsning.

Det er flere muligheter blant de norske juleølene, man pass på å ikke kjøpe et såkalt "koseøl" som er så kraftig, rikt, sødmefullt og konsentrert at det ikke kan kombineres med mat. Disse øltypene blir å regne som "ølets portvin", og bør spares til mer meditative stunder.

Det du trenger, er et relativt mørkt øl med en alkoholprosenten opp mot sjutallet. Et eksempel kan være 59213 Ægir Julebrygg 2009, Ægir Bryggeri, Flom, Norge. Kr 68,50/50cl (BU).

Men det trenger ikke være norsk, og det trenger for så vidt ikke være juleøl heller. 10423 Chimay Trappist Red, Belgia. Kr 39,90/33 cl (grunnsortiment) er et supert alternativ til alle elementene på tallerken, lett tilgjengelig i grunnsortimentet er det også.

Her får du mørke malttoner kombinert med krydder og en fint balansert, bitter finish. Ikke et juleøl i sin fulle rett, men en kjærkommen variasjon til denne heldiggrisen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse