Velg riktig belysning i hjemmet ditt

VARIASJON: I stua er lyset med på å skape liv i rommet, for eksempel ved å rette en spot mot et bilde for å lyse det opp, og ha en lampe som et dekorativt element i et hjørne.

Hva hjelper det med fin innredning når alt ligger i mørke. Sjekk belysningsrågiver Berit Egges tips til belysning - rom for rom

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.10.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MER LYS: Ha gjerne mer lys på kjøkkenet enn i stuen.

Se bildet større

SMINKELYS: For å få det beste lyset til sminking og barbering, bør man ideelt sett ha en lampe på hver side av speilet. Dersom speilet er bredt, slik som hjemme hos belysningsrådgiver Berit Egge, kan man eventuelt montere lampen over.

Se bildet større

LESELYS: Leselampa ved senga bør helst monteres på siden så man ikke får varmen rett i hodet.

Se bildet større

SNUBLEFRI: I trapper er det viktigste å se trinnene, og lys innfelt i veggen kan derfor være en lur løsning.

Se bildet større

FARGERIKT: På barnerommet kan man gjerne velge fargerike spotter, som eventuelt kan byttes ut når barnet blir ungdom.

Se bildet større

ARBEIDSLYS: På kjøkkenet er det viktig med godt arbeidslys, som sørges for ved å montere spotter under overskapene og pendler over kjøkkenøya, i tillegg til belysning i taket, anbefaler Berit Egge, belysningsrådgiver i Brødrene Kolstad belysning,

Stue

– Lyset i taket er grunnlyset, og mer enn taklys trenger du strengt tatt ikke. Men hyggelys plassert i kantene gir en annen opplevelse av rommet, sier Egge. Og advarer mot å pepre taket med downlights.

– Det er spillet mellom lys og skygge som gir liv i rommet. Utfordringen er å finne en balanse mellom generell belysning, arbeidsbelysning og dekorative lamper. I større rom kan det være lurt å dele opp i soner. For eksempel kan man skille stue og spisestue i et åpent rom ved hjelp av belysningen, foreslår Egge, og viser hvordan hun hjemme hos seg selv har en lampe hengende over spisestuebordet som markerer spiseplassen og virker samlende om bordet. Egge anbefaler fjernstyring av lyset, gjerne en der du legger inn ulike scenarioer som "kveldsstemning", "rengjøring" og så videre, slik at du enkelt kan få ønsket lyssetting. En forutsetning for å få den rette stemningen, er muligheten til å dempe lyset.

Kjøkken

– På kjøkkenet er det viktig med godt arbeidslys. Ha gjerne mer lys her enn i stuen. Særlig over arbeidsbenken bør du ha godt lys, og lyset i taket bør være godt nok til å gi godt innsyn i skapene, påpeker Egge. Hvor mye lys du trenger, er avhengig av materialene som brukes. Mørke og matte farger reflekterer mindre lys enn blanke og hvite. En mørk benkeplate krever derfor sterkere belysning enn en trehvit.

– Uansett er det viktig med muligheter til å dempe lyset. Har du åpen kjøkkenløsning, kan du dempe belysningen på kjøkkenenet når familien setter seg til bords, så slipper man å se alt rotet.

Baderom

– På badet er det viktig med god allmennbelysning. I tillegg bør du ha ekstra lys ved speilet til sminking og barbering, anbefaler Egge. Det ideelle er å ha en lampe på hver side av speilet, men dersom speilet er bredt, kan man i stedet ha en lampe hengende over. Til allmennbelysning er spotter i taket et godt valg dersom du vil ha et variert og spennende lys. Lamper med glass foran gir et flatere lys. Muligheten til å dimme er viktig dersom du vil slappe av i badekaret i dempet belysning eller slippe å bli blendet hvis du må på do om natten. Egge advarer dessuten mot å velge billige lysstoffrør.

– En del har lysstoffrør på badet. De billigste variantene har dårlig fargegjengivelse, som man rett og slett blir grønn av. Det er rimelig nådeløst å måtte møte et grønt ansikt hver morgen.

Arbeidsrom

– Riktig arbeidslys er viktig. Mange har bare en lav lampe stående på skrivepulten, som ikke gir riktig belysning, sier Egge, og anbefaler en høy lampe.

– Spesielt hvis du har pc bør du ha en høy lampe slik at den ikke skygger for skjermen.

Soverom

– Hvis klesskapet står på soverommet, er det lurt å ha spotter vendt mot skapet, slik at man slipper å gjette seg frem til antrekket på mørke morgener, råder Egge.

– Leselys er også greit å ha. Det bør helst være montert på siden så man ikke får så mye varme i hodet. Ellers trenger man ikke så mye lys på et soverom, dempet belysning er mest behagelig.

Entré

– Entréen er rommet som skal ønske deg velkommen, derfor er det viktig med hyggelig belysning, gjerne en fin vegglampe, sier Egge.

– Vi har en spot som lyser på et bilde, slik at bildet er det første som møter deg når du kommer inn døren, fortsetter hun. Egge anbefaler folk som skal pusse opp eller bygge nytt å planlegge belysningen tidlig.

– Med ledninger langs veggen får ikke lampene kommet til sin rett. Planlegg derfor skjulte punkter tidlig i prosessen.

Barnerom

– På barnerommet kan man gjerne velge en litt mer leken belysning, med morsomme former og farger, foreslår Egge, og viser hvordan hun har hengt opp fargerike spotter, som eventuelt kan byttes mot mer nøytrale når barna blir eldre.

– En god arbeidslampe ved skrivebordet, og leselampe ved senga er fornuftig. Men ikke bruk halogenpærer ved senga. De blir farlig varme, advarer hun, og anbefaler i stedet å sette inn sparepærer, som har mindre varmeutvikling.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse