Velg riktig farge til rommene

FARGESTERK: Kari Osvold har skrevet boka "Sett farge på det", og anbefaler grundig forarbeid med fargekart og prøvelerret på veggen før du setter ny farge på hjemmet ditt.

Sjekk her hva du bør tenke på før du setter ny farge på hjemmet ditt. Tenker du lite over fargenes innvirkning, kan du fort ende opp med å male fanden på veggen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

EFFEKTER: Hjemme hos Kari Osvold har hun satset på hvitt, blankt gulv, som reflekterer mye lys, og få, sterke fargeelementer som liver opp.

Se bildet større

KJØLIG: Mange synes de sover godt med kjølige, blå vegger rundt seg. Bare pass på at resultatet ikke blir for mørkt og kaldt. (Foto: Nordsjö)

Se bildet større

HARMONISK: Grønt oppfattes som avslappende, og er et godt valg til soverom eller hobbyrom. (Foto: Ifi.no)

Se bildet større

FARGE: Det føles kanskje som en passende farge, men hva når sola begynner å skinne?

Smilende står du og betrakter den nye lekre rødlige fargen i stua. Nummen i armen og stiv i nakken etter en lang kveld med maling, men strålende fornøyd med resultatet. Til sola står opp neste morgen og setter et sannhetens lys på stueveggen: Den er blitt skjærende oransje.

– Mange tenker ikke over i hvor stor grad lys påvirker farger. En farge kan se helt forskjellig ut i din og min leilighet, sier Kari Osvold, forfatter av den aktuelle boka "Sett farge på det".

– Enkelte ser bare på et fargekart, og tenker "å, for en fin farge!" Men glemmer å tenke over hva slags effekt fargen får i det rommet den skal brukes. Selv om du liker blått og velger en fantastisk blåfarge, kan resultatet føles mørkt og kaldt hvis rommet er lite og vender mot nord.

Fargeeffekter

De fleste vet at mørke farger forminsker, mens lyse forstørrer. Men det er også andre faktorer som må vurderes når fargene i et rom skal velges. Blant annet rommets beliggenhet.

– Rom vendt mot syd får mye og varmt lys. Til et slikt rom kan du med fordel velge svalere farger. Gult eller rødt kan fort bli for varmt. Motsatt vil et rom vendt mot nord ha mindre og kjøligere lys. Da er det dumt å male i blått hvis du trives med en lun stemning, sier Osvold. Det kan også være lurt å kaste et blikk ut av vinduet. Står det grønne løvtrær rett utenfor, kan de fort gi grønnskjær på hvite vegger. Fargesjef i Jotun, Lisbeth Larsen, anbefaler å vurdere nøye hvordan fargen vil virke i det aktuelle rommet.

– I år er det veldig moderne med gråtoner. Men en gråtone som står godt til stål, kan bli helt feil i et rom med brune møbler, sier hun, og reklamerer for fargenes evne til å endre romfølelsen.

– Hvis rommet er smalt, og du ønsker det bredere, kan du male kortveggen i en kontrastfarge. Motsatt kan lys kortvegg og mørke sidevegger gjøre rommet lengre. Du kan også male en bred stripe på de veggene du ønsker å forlenge.

Trinn-for-trinn

Ifølge Kari Osvold bør første skritt på veien mot fargefornying av et rom, være å tenke gjennom hva slags stemning og atmosfære man ønsker rommet skal ha. Før man går i fargehandelen, bør man også vurdere rommets størrelse, funksjon og lysforhold.

– Ta med rikelig med fargeprøver hjem. Noen malingsprodusenter har litt større prøvelapper som gjør det lettere å vurdere om fargen er riktig. Når du har bestemt deg, kjøper du den minste malingsboksen de har, og en rull tegnepapir. Rull ut maling på en lengde eller to, og heng det opp i rommet du skal male, råder Osvold. Deretter venter du noen dager.

– Det er viktig å vurdere fargen i ulike typer lys. Både dagslys og lampelys. Så justerer du fargen, kanskje vil du ha den varmere eller kaldere, med litt mer rødt eller litt mer blått. Bruker du tid på utvelgelsesprosessen, blir det mindre tid på etterarbeid med ny malerunde.

Personlig valg

Osvold mener mange med fordel kunne brukt mer farge i hjemmene sine.

– Mange er opptatt å ha det lyst. Ofte bruker man ordene "lyst og pent" som om de to naturlig henger sammen. Lys påvirker oss, og det er behagelig å være i et lyst rom. Samtidig betyr ikke det at hjemmet må være hvitt. Vi trives jo også i mørke tømmerhytter, påpeker hun. Hvilke farger folk velger, går gjerne i bølger.

– De siste årene har det vært mye lyst og hvitt. For noen år siden gikk det mye i "kaffe latte"-farger, mens folk på 90-tallet ofte valgte røde, grønne og gule vegger, sier Osvold. Uansett fargemote, gjelder det å finne sin stil

– Fargepreferanser er veldig personlig. Du må finne ut hvilke farger du trives med.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse