Sex og samliv: Venner etter samlivsbrudd?

BRUDD: De fleste greier ikke å bevare vennskapet etter samlivsbrudd.

Hvorfor fungerer det for noen, mens det er helt umulig for andre?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2009 kl 15:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
KVINNEGUIDEN.NO: - Et brudd er som regel vanskelig uansett grunn. Man føler seg såret, skuffa og lei seg. Drømmer er knust, og felles håp for fremtiden eksisterer ikke mer, sier Anne Kristin Schønning, parterapeut fra Samtalepartnerne DA.

Hun erfarer at selve bruddet spiller en stor rolle for om partene er i stand til å være venner etterpå.

- Som parterapeut har jeg sett at det avhenger av forholdet, lengden og intensiteten om partene greier å være venner etterpå. Hvor bra forholdet var, og hvor bra paret kommuniserte, sier Schønning.

Les også: Den perfekte skilsmisse?

- Mitt inntrykk er at det ikke er så veldig enkelt, og de fleste greier nok ikke å bevare vennskapet. Men det kommer jo an på hvordan du definerer vennskapet.

- Det bli fort vanskelig med et nært vennskap med en av motsatt kjønn med en gang det kommer en ny partner inn i bildet, mener Schønning.

Du finner flere saker om sex og samliv på Kvinneguiden.no

Kan forvirre barn

Å bevare et vennskap når bruddet er ferskt er vanskelig fordi man må sette en grense og være litt avvisende for å ikke gi falske forhåpninger.

Ønsker man allikevel å beholde et vennskap, råder Schønning til å være veldig observante i forhold til hverandre.

- Det handler om å være tilstede, åpen og ærlig mot den andre. Tydelig kommunikasjon og klare forventninger mellom begge parter er veldig viktig, sier hun.

- Det er vanskelig med vennskap hvis den ene parten ønsker mer enn den andre. Et vennskap skal være likeverdig med klare grenser.

Les også: Ikke snakk om eks-en!

Om partene har barn eller ikke spiller også en viktig rolle i bevaring av et visst vennskap.

- Det er viktig at man ikke skaper forvirring hos barnet, sier Schønning.

- Hvorfor det funker for noen, mens det er helt umulig for andre kommer i stor grad an på på personlighet, relasjonshistorie og tidligere evne til tilknytning. For noen er det veldig svart-hvitt; "enten er vi kjærester, eller ikke", sier parterapeuten.

Les også: Derfor blir du midlertidig sinnsyk når du er nyforelska!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse