ANNONSE
Annonse

Venstre fikk 23,3 prosent på Berg

Elevrådsleder ved Berg skole mener den lave deltakelsen i årets skolevalg skyldes alle de internasjonale elevene på Berg. Her er elever fra skolen under en simulert FN-konferanse i vinter.

Leder i Oslo Unge Venstre merker at ungdom generelt er mer interessert i politikk ved dette valget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2009 kl 12:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: Venstre var en av de store vinnerne ved årets skolevalg på Berg skole.

- Det er vi kjempefornøyde med. Det viser at ungdommen er lei av maset om Jens eller Jensen, sier leder av Oslo Unge Venstre, Anders Bergsaker, til Nordreakerbudstikke.no.

Partiet gjorde generelt et brakvalg i skolevalgene i hovedstaden, med 8,5 prosents oppslutning. Dette er det beste resultatet på flere tiår.

Nær dobling

Berg skole skilte seg derimot voldsomt ut. Her fikk Venstre en oppslutning på hele 23,3 prosent, nesten en dobling fra sist skolevalg på Berg. Også partiet Rødt fikk høy oppslutning på skolen, med nesten 8 prosent.

Arbeiderpartiet ble det klart største partiet på Berg, med 30 prosents oppslutning. Dette er en økning på over 16 prosentpoeng fra forrige valg.

Sekretær i elevrådsstyret ved Berg, Mathilde Arneberg, mener resultatene blant annet skyldes at disse partiene sendte svært overbevisende representanter til skoledebatten.

- Både Arbeiderpartiet og Venstre hadde to veldig gode debattanter som var veldig overbevisene, sier hun til Nordreakerbudstikke.no.

Store variasjoner

Også på Grefsen og Sogn ble Arbeiderpartiet det største partiet, med henholdsvis 33,8 og 34,1 prosents oppslutning. Det er allikevel store variasjoner mellom de tre skolene i Nordre Aker.

Se alle resultatetene fra skolevalget i Nordre Aker i faktaboksen på siden av artikkelen.

På Sogn ble Frp det nest største partiet, noe som gjenspeiler skoleresultatetene i resten av landet, hvor de to partiene ble utropt som de store valgvinnerne.

Arbeiderpartiet endte på 23,8 prosent, mens Fremskrittspartiet oppnådde 23,7 prosent, begge etter en fremgang på 2,6 prosentpoeng i forhold til skolevalget i 2007.

På Grefsen skole ble Høyre det nest største partiet.

Lav deltakelse på Berg

Også valgdeltakelsen er svært ulik fra skole til skole. Berg skiller seg ut med en deltakelse på kun litt over 50 prosent. Elevrådsleder Suti Malhotra mener dette skyldes den store andelen internasjonale studenter på IB-linjen.

- Mange av disse elevene har ikke norsk statsborgerskap, og flere av dem snakker heller ikke norsk. da sier det seg selv at de ikke er så veldig interesserte i valget, sier hun.

Nedgangen fra sist stortingsvalg, som er på hele 28,7 prosentpoeng, forklarer Malhotra med at det har kommet enda flere utenlandske elever til skolen de siste årene.

Leder av Oslo Venstre sier at han generelt har merket at ungdommen har vært mye mer interessert i valget i år enn tidligere år. Sakene de bryr seg om, er blant annet oljeboring i Lofoten og Vesterålen, mer kunnskap i skolen og klimapolitikk generelt.

- Elevene er mer gira på å lære mer om hva de politiske partiene står for, og vi har merket at enda flere sender inn spørsmål og tar kontakt etter skoledebattene, sier han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse