Venstre: MDG glemmer gulroten

Tidligere miljø- og samferdselsbyrå Guri Melby fra Venstre mener MDG og det sittende byrådet gjør feil i øke kollektivprisene. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

Tidligere miljø- og samferdeslbyråd Guri Melby (V) er skuffet over at etterfølgeren hennes fra Miljøpartiet de Grønne setter opp kollektivprisene til neste år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2016 kl 11:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: – MDG driver et høyt spill. De sier de skal satse på kollektivtransport men samtidig øke prisene. Det mener Venstre er feilslått miljøpolitikk, sier Guri Melby.

Bakgrunnen er at byrådet varsler høyere priser på kollektivtransport i 2017-budsjettet, som de legger frem onsdag klokken 12.

– Hovedgrepet er at vi setter fart på det grønne skiftet i byen vår. Det skal bli lettere å kjøre kollektivt, sykle og gå. Satsingen på kollektivtrafikk er 79,5 millioner kroner større enn i år, sier miljø- og samferdselbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til VG.

Ingen motsetning

– De økte prisene skal gå til å utvide tilbudet. Er det ikke verdt å betale mer for bedre kollektivtilbud i Oslo, Guri Melby?

– Jo, men vi mener det ikke bør være noen motsetning å bygge ut tilbudet og samtidig holde prisene nede, sier Melby, og viser til at det forrige byrådet økte rammene til Ruter med 200 millioner kroner.

– Samtidig effektiviserte de driften med 400 millioner, som de fikk beholde, sier Melby.

– Samtidig ser det ut som at byrådet bare plusser på kollektivtransporten i 2017, men ikke i 2018 og 2019. Dersom dette bare er en ettårig satsing er jeg veldig nysgjerrig på hvordan dette skal gi et bedre tilbud til brukerne, sier Melby.

Til VG sier miljø- og samferdselbyråd Lan Marie Nguyen Berg at økte priser ikke er det hun ønsket seg mest.

– Jeg ønsket ikke å øke prisene, men måtte akseptere en liten økning for få på plass en historisk satsing på kollektiv og sykkel i Oslo-området. Nå venter vi på en beregning fra Ruter om hva som vil være riktig prisnivå på de ulike billettypene. Men i Oslopakke 3-forhandlingene var vi enige om at de som reiser ofte, i størst mulig grad skal vernes, sier Berg.

Glemmer gulrot

Venstre er imidlertid enig i at bompasseringer for bil skal koste mer for bilistene.

– Vi har generelt støttet en sånn politikk, men har ikke tatt stilling til om også parkeringsavgiften skal opp. MDG gir en stor pisk til dem som kjører bil, og en liten pisk til dem som reiser kollektivt. Venstre vil både ha pisk og gulrot. De som velger miljøvennlig skal ikke straffes for det. Nå taper alle, økonomisk sett, sier Melby.

Byrådets budsjett legges frem onsdag klokken 12.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse