ANNONSE
Annonse

Helgens matoppskrift

Vi gjør kjøtt i mørke

CHEF: Sølvvinner både i Bocuse d´or og Global Chef Challenge. Gullvinner i OL for kokkelandslag. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mer".

Tradisjonsmat er ikke bare trend, men også en viktig kulturarv.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2008 kl 08:50

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Som noen kanskje vet, så elsker jeg norsk bondekost. Dette er ærlig og real mat. Mat for grasrota.

Nettstedet tradisjoner.no byr på et utall slike retter fra hele Norden, for deg som trenger tips til noen solide middager nå som vinteren banker på døra.

Kjøtt i mørke – eller sosekjøtt, som det også kalles – er en skikkelig staut rett som nesten lager seg selv.

Ukens oppskrift er en feststemt variant av denne retten, som kort forklart er kjøtt surret i mørk saus. Jeg har valgt å tilføre noen moderne innslag av smaker. Og kjøttet er sesongriktig vilt.

Jeg brukte reinsdyr selv, men du kan godt velge ukurante stykker både av elg, rådyr og hjort – eller bare okse, hvis du foretrekker det. Ole Martin fikk være med og bestemme tilbehør, og da han foreslo tørket frukt, kastet jeg meg over noen mørke svisker og kombinerte det med noen klunker armagnac.

Svisker og armagnac passer utrolig godt sammen. Cognac gjør seg minst like bra, det er fordi denne typen brennevin rommer så utrolig mye smak.

Ønsker du noen spreke grønnsaker til, ville jeg servert dem i en bolle ved siden av. Ferske kokte rosenkål, jordskokker og gulrøtter blir et veldig bra akkompagnement.

Oppskrift

Vilt i mørke

Ingredienser:

600 g viltkjøtt, gjerne fra bog

2 ss smør

1 ss mel

2 løk, skrelt i store båter

2 gulrøtter, skrelt i grove biter

vann

1 laubærblad

2 dl innkokt mørk viltkraft eller oksekraft

1 dl madeira

10 svisker

1 dl armagnac

salt og pepper

5-600 g skrelte melne poteter

1 ts karve

50 g smør

nykvernet sort pepper

knust havsalt

Framgangsmåte:

Kjøttet deles i grove biter, som brunes godt i smøret, ha på melet og stek videre. Dette blir grunnlaget for sausen, på samme måte som når du lager en mørk jevning til brun saus.

'

Fyll opp med vann og la småputre en times tid, legg i grønnsaker og laubær, kok videre en halvtimes tid.

Når det meste av vannet har kokt bort, tilsettes innkokt kraft/buljong, madeira og svisker.

Kok enda en liten halvtime. Mot slutten har du i armagnac, la putre et lite kvarter, før den smakes til. Blir gryta for tørr underveis, er det bare å fylle på med vann. Resultatet skal være helt mørkokte kjøttstykker dekt i en fyldig og mørk saus.

Potetene kokes møre i vann med karven, sil av og press dem gjennom en potetpresse i en bolle. Anrett dem på tallerkenen eller fat, toppet med rikelig salt, pepper og smør på toppen. Server gryta til, dryss over med persille.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.