Helgens matoppskrift: Vi gjør kjøtt i mørke

CHEF: Sølvvinner både i Bocuse d´or og Global Chef Challenge. Gullvinner i OL for kokkelandslag. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mer".

Tradisjonsmat er ikke bare trend, men også en viktig kulturarv.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2008 kl 08:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VILT I MØRKE: Denne gangen gjør vi en slags festversjon av sosekjøtt.

Som noen kanskje vet, så elsker jeg norsk bondekost. Dette er ærlig og real mat. Mat for grasrota.

Nettstedet tradisjoner.no byr på et utall slike retter fra hele Norden, for deg som trenger tips til noen solide middager nå som vinteren banker på døra.

Kjøtt i mørke – eller sosekjøtt, som det også kalles – er en skikkelig staut rett som nesten lager seg selv.

Ukens oppskrift er en feststemt variant av denne retten, som kort forklart er kjøtt surret i mørk saus. Jeg har valgt å tilføre noen moderne innslag av smaker. Og kjøttet er sesongriktig vilt.

Jeg brukte reinsdyr selv, men du kan godt velge ukurante stykker både av elg, rådyr og hjort – eller bare okse, hvis du foretrekker det. Ole Martin fikk være med og bestemme tilbehør, og da han foreslo tørket frukt, kastet jeg meg over noen mørke svisker og kombinerte det med noen klunker armagnac.

Svisker og armagnac passer utrolig godt sammen. Cognac gjør seg minst like bra, det er fordi denne typen brennevin rommer så utrolig mye smak.

Ønsker du noen spreke grønnsaker til, ville jeg servert dem i en bolle ved siden av. Ferske kokte rosenkål, jordskokker og gulrøtter blir et veldig bra akkompagnement.

Oppskrift

Vilt i mørke

Ingredienser:

600 g viltkjøtt, gjerne fra bog

2 ss smør

1 ss mel

2 løk, skrelt i store båter

2 gulrøtter, skrelt i grove biter

vann

1 laubærblad

2 dl innkokt mørk viltkraft eller oksekraft

1 dl madeira

10 svisker

1 dl armagnac

salt og pepper

5-600 g skrelte melne poteter

1 ts karve

50 g smør

nykvernet sort pepper

knust havsalt

Framgangsmåte:

Kjøttet deles i grove biter, som brunes godt i smøret, ha på melet og stek videre. Dette blir grunnlaget for sausen, på samme måte som når du lager en mørk jevning til brun saus.

'

Fyll opp med vann og la småputre en times tid, legg i grønnsaker og laubær, kok videre en halvtimes tid.

Når det meste av vannet har kokt bort, tilsettes innkokt kraft/buljong, madeira og svisker.

Kok enda en liten halvtime. Mot slutten har du i armagnac, la putre et lite kvarter, før den smakes til. Blir gryta for tørr underveis, er det bare å fylle på med vann. Resultatet skal være helt mørkokte kjøttstykker dekt i en fyldig og mørk saus.

Potetene kokes møre i vann med karven, sil av og press dem gjennom en potetpresse i en bolle. Anrett dem på tallerkenen eller fat, toppet med rikelig salt, pepper og smør på toppen. Server gryta til, dryss over med persille.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse