Solcellepanel driver vifteanlegget

Vi har prøvekjørt nye Toyota Prius

NY: Toyota Prius.

I tillegg til å være snill mot miljøet, gjør Toyota Prius deg til en snill sjåfør.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2009 kl 08:40

Litt enkelt kan det sies slik: Hvis alle kjørte Toyota Prius eller tilsvarende hybridbil, ville trolig antallet trafikkulykker sunket til under det halve. Og forklaringen? Den ligger i bilenes natur.

Hybridbiler for folk flest er så lite sportslige, at de gjør selv mennesker med aggressiv livsstil til defensive bilister.

Mest økonomisk

Med tredje generasjon Prius flytter Toyota noen grenser uten at de har oppfunnet hjulet på nytt.

Eksempelvis flytter de det gjennomsnittlige forbruket på papiret og i avgiftsregelverket fra 0,43 liter/mil til 0,39 liter/mil.

Det betyr i praksis at utslippet av klimagassen CO2 går ned fra 104 til 89 gram per kilometer. Ingen andre biler på denne størrelsen er i nærheten av slike utslippstall, ei heller Hondas nye hybride Insight.

Og det til tross for økt effekt både på bensin- og elmotoren til samlet 136 hk. Nå går 0

— 100 km/t unna

på 10,4 sekunder for Prius' vedkommende.

Lurer deg litt

Men Toyota lurer deg litt ved å gjøre deg til en konkurrent

— mot deg selv!

Stolpediagrammer og godt synlig forbruksmåler forteller til enhver tid hvor lite flink du er til å kjøre økonomisk, så du biter tennene sammen, trår fjærlett på gasspedalen

— og bilen honorerer deg med pluss i diagrammet. I vårt tilfelle endte forbruket på 0,41 liter/km i en blanding av motorvei- og bykjøring.

Og vips så er du ikke bare en økonomisk og miljøvennlig sjåfør, men også en forsiktig bilist med myk kjørestil. Så egentlig burde vi stoppet her, for det er jo nettopp slike trafikanter de fleste av oss vil omgås på veiene.

Avansert bil

Vi fortsetter likevel, fordi alle medaljer har en bakside. Så vi slo av alt som minnet oss om dårlig samvittighet, og forsøkte å kjøre så normalt som mulig.

Men straffen kom raskt: 0,52 liter/mil. Altså omtrent på samme nivå som VW Passat BlueMotion (110 hk diesel) befinner seg.

Familiestore Prius (4,46 meter lang) i ny innpakning

— det er ikke lett å se

— framstår som en langt mer avansert bil enn forgjengeren.

Radarstyrt avstandskontroll og konstantfartsholder står på utstyrlisten, samtidig som fart og navigasjonsinnstillinger kan vises på frontruten.

Solcellepanel på taket driver bilens vifteanlegg om det skule bli varmt, og klimaanlegget fjernstyres til å starte før man setter seg inn i bilen, slik at kupeen i det minste er på vei mot levelig temperatur idet snartknappen trykkes inn.

La oss legge til at Prius kan utstyres med ryggekamera, navigasjon med 40 giga harddisk, LED nærlys og parkeringsassistent.

Ikke tilhengerfeste

Men ikke alt er like glamorøst med Prius, bilen som har gitt Toyota et noe oppskrytt miljøalibi.

Eksempelvis kan du heller ikke med tredje generasjon Prius trekke noen form for tilhenger. Således utelukkes miljøbilen som førstevalget for mange.

Ei heller synes vi det var noen god idé av Toyota å erstatte myk instrumentbordplast med hardplast for å spare fire kilo vekt. Resutatet er blitt at Prius faktisk oppleves som langt billigere enn prislappen som starter på 265.900 kroner tilsier.

Med ny Prius hadde mange ventet at Toyota byttet til litium-ion batterier.

Det har de så langt ikke gjort. Batteripakken er i praksis den samme som i utgående Prius, hvilket betyr svært begrenset rekkevidde kun på batteridrift.

Vi klarte 1,7 km på fulladet batteri i bytrafikk før automatikken tvang bensinmotoren til å starte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon