STORTEST: Bil-GPS-er: Vi har testet neste generasjons GPS-er

Tomtom GO630 Traffic

Lei av den gamle GPS-en din? De nyeste modellene byr på alt fra futuristisk videonavigering til imponerende flyfoto.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Navigon 4310 Max

Se bildet større

Garmin Nüvi 765T

Se bildet større

Blaupunkt Travelpilot 500

Se bildet større

Mio Moov 580

Se bildet større

Ndrive G800R

Se bildet større

Magellan Roadmate 1425

Se bildet større

FINNER FREM: GPS-ene blir stadig mer avanserte. Flyfoto og video er allerede tilgjengelig. (Foto: Lyd og Bilde)

LYD OG BILDE:: Navigatorene har lenge fungert på omtrent samme måte: Man har en GPS-mottaker og et kart fra enten Navteq eller Teleatlas, og så tegnes et stilisert kart opp på skjermen.

Men nå begynner det å komme nye interessante teknikker. Først og fremst er det NDrive som, takket være et samarbeid med Eniro, har fått tilgang til flyfoto over større byer. Man kan altså se hvordan omgivelsene virkelig ser ut, noe som gjør det enkelt å kjenne seg igjen på fremmede steder.

Blaupunkt har også tenkt på kameraer, men har i stedet satt et videokamera i navigatoren. Man ser altså den virkelige veien på skjermen, med en stor pil dit man skal svinge. Ordentlige fremtidsteknikker som vi håper skal utvikles mye de kommende årene.

I denne testen har vi holdt oss borte fra budsjettmodellene, som er de siste som kommer med nye funksjoner.

I stedet er det toppmodeller eller mellommodeller som har fått kjempe om førsteprisen.

Er du ute etter en billig ferie-GPS, kan du lese andre GPS-tester på www.lydogbilde.no

Tomtom GO630 Traffic

Best i test!

Pris: 2500 kroner

GO630 er en ny billigmodell som har mange av funksjonene fra luksusserien, men med en pris som begynner å nærme seg budsjettmodellene. Dette er et meget modent produkt, og det er bare detaljer å klage på. Jevnt over er navigeringen i toppklasse, og man føler seg trygg på veien. Så fort en komplisert situasjon oppstår, får man ekstra tydelig veiledning på skjermen slik at man likevel havner på riktig vei. Toppmodellene i GO-serien har tidligere vunnet testene våre, og denne modellen er nesten like bra, men til en betydelig lavere pris. Det er derfor en soleklar testvinner.

Her finner du hele testen av Tomtom GO630 Traffic

Navigon 4310 Max

Beste kjøp!

Pris: 2000 kroner

Navigons apparater har alltid hatt utmerket navigering, og når det nå tilbys til budsjettpris, er det bare å sende ut kjøpsanbefalinger. Vi har lenge likt kartbildet og alle navigeringshjelpemidlene i Navigons apparater. Derimot pleier prisen å være i høyeste laget. Når man nå kommer med et såpass billig apparat og ikke har spart inn på noen viktige finesser, er det bare å kapitulere. Dette er helt klart den mest prisgunstige GPS-navigatoren i testen. Det skader heller ikke at den er pen og lett å bruke.

Her finner du hele testen av Navigon 4310 Max

Garmin Nüvi 765T

Trygt kjøp

Pris: 3000 kroner

Vil man ikke kjøpe katta i sekken, er Garmin alltid et trygt valg med tydelige kart, god ytelse og alle finessene man trenger. Garmin har lenge ligget på topp når vi har testet GPS-navigatorer, og denne er ikke noe unntak. Det er en luksusmodell og har derfor alle finesser man kan tenke seg. Man trenger aldri tvile på hvor man skal, og man får den informasjonen man trenger på veien. Men trygt er ikke bestandig morsomt, og den mangler det lille ekstra som får en til å heve øyenbrynene. En oppfriskning og en ny finesse må til for toppvurdering.

Her finner du hele testen av Garmin Nüvi 765T

Becker Z203

Kan bli stressende

Pris: 3000 kroner

Dette apparatet får jobben gjort uten unødige finesser. Navigeringen er jevnt over bra, og det blir plusspoeng for at plandelte kryss vises så tydelig. Derimot kan kartene blir litt vel ivrige i å endre vinkel og zoom i skarpe eller kompliserte svinger - noe som kan bli stressende. I dag er det vanskelig og dyrt å oppdatere innholdet, men en kommende online-tjeneste løser forhåpentligvis det. Becker har jevnt over bygget en god standard-GPS med utmerket festeanordning.

Her finner du hele testen av Becker Z203

Blaupunkt Travelpilot 500

Dyr gadget

Pris: 4700 kroner

Et innebygd videokamera gir kul og futuristisk navigering, men fremfor alt leser den av veiskiltene. Å kjøre med videobilde viste seg å ikke være noen suksess, og enn så lenge foretrekker vi vanlige kart. Derimot er det interessant at den bruker kameraet til tegngjenkjenning på skilt. Dette kan meget mulig være en teknikk med uante fremtidige muligheter. Som dyrt leketøy for teknikkinteresserte, er Travelpilot fantastisk, men som navigator er den ikke like imponerende. Vi håper imidlertid at Blaupunkt fortsetter i dette interessante sporet.

Her finner du hele testen av Blaupunkt Travelpilot 500

Mio Moov 580

Billig, men gammelmodig

Pris: 2500 kroner

Mios toppmodell er fullspekket med funksjoner og har meget bra stemmeveiledning. Dessuten har apparatet meget stor skjerm og er fullt av funksjoner. Prisen er i tillegg hyggelig. Men det hjelper ikke når apparatet føles tregt og kartbildet gammelmodig. De har ikke huket seg på de nyeste finessene, som veiskilt og guider for riktig filvalg. Navigeringsskjermen holder ganske enkelt ikke samme nivå som resten av apparatet, og derfor blir vurderingen bare godkjent.

Her finner du hele testen av Mio Moov 580

Ndrive G800R

Fett med flyfoto, men ikke praktisk

Pris: 3.000 kroner

Med flyfoto over storbyene føles det som å ha et spionfly over bilen. Men mer praktisk er den overlegne databasen over interessepunkter. Uansett hvor lekkert det er å se husene ovenfra, er det faktisk ikke praktisk for bilkjøring. Det vanlige navigeringskartet er ikke like futuristisk, og imponerer ikke spesielt. Verre er det at kjøreanvisningene er så utydelige at man ofte lurer på hvor man skal kjøre. NDrive passer bedre for byturisten, spesielt siden det finnes en overflod av interessepunkter som gjør det lett å finne det man er ute etter. Men det er en spennende teknikk, og det skal bli interessant å se kommende modeller.

Her finner du hele testen av Ndrive G800R

Magellan Roadmate 1425

Ut på dato

Pris: 2700 kroner

For en navigator i denne prisklassen har Roadmate veldig få finesser. Det gjelder ikke bare tilkoblinger og oppdateringsmuligheter, men også moderne navigeringshjelpemidler på skjermen. Det tydelige kartbildet, det gode festet og den raske ruteberegningen hadde rukket langt hvis dette hadde vært en budsjettmodell. Men i denne testen føles den bare foreldet og dessverre ikke prisgunstig.

Her finner du hele testen av Magellan Roadmate 1425

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse