Test: Netcom Music Player: Vi har testet Netcoms musikkbuffet

Avspilleren på PC-en er funksjonsrik.

Med Netcoms Music Player kan du laste ned så mye musikk du vil for 99 kroner i måneden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.03.2009 kl 14:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Hovedmenyen til Music Player er enkel.

Se bildet større

Du kan ikke hente ned hele album på en enkel måte.

Se bildet større

Musikkavspilleren kan vise albumomslag.

Se bildet større

ULEMPE: At du er nødt til å bruke Netcoms egen avspiller, og at denne på toppen av det hele er en dårlig erstatning for den innebygde, er virkelig en massiv ulempe.

AMOBIL.NO: Det høres jo besnærende ut, men tjenesten er ikke uten ulemper.

Netcom har valgt en løsning som forutsetter at du installerer egen programvare på telefonen. Netcom Music Player fungerer som en vanlig musikkspiller, og lar deg spille av musikk som allerede er lagret på minnekortet, og musikk du laster ned gjennom Netcoms musikkbutikk.

Låtene man laster ned med musikkabonnementet kan kun spilles av i Netcoms musikkspiller. Dette er en ganske heftig begrensning siden man da ikke kan bruke telefonens innebygde avspiller.

Les også: Ubegrenset musikknedlasting fra Netcom

Tregt å laste ned

Netcom Music Player fungerte skikkelig dårlig på vår Nokia-telefon. Vi testet opprinnelig programmet i Symbian-versjon på en Nokia E71, og vi opplevde at programmet har en lang rekke mangler og bugs. Det krasjet stadig vekk.

Men da vi testet programmet i Java-versjon på en Sony Ericsson G502 og i Symbian-versjon på Nokia 6210 var opplevelsen en ganske annen. Riktig nok låste Music Player seg innimellom på 6210. Og programmet har irritasjonsmomenter selv når det ikke tryner.

For det første kan du kun koble deg til musikkbutikken via mobilt internett. Du kan altså ikke laste ned musikk over Wi-fi. Dette gjør at det går tregt å laste ned musikk der det ikke er 3G-dekning, og det er i praksis umulig å bruke tjenesten mens du er i utlandet.

Vi tester Bmenu: Gir deg billigere mobilsurfing

Tungvinn nedlastning

For det andre er nettbutikken egentlig ikke integrert direkte i programmet. Ved nedlastning åpner programmet bare nettleseren på telefonen.

Her tvinges du til å se en startside med populære låter, og du må bla deg ned på siden og skrive inn det du leter etter i et søkefelt, og deretter trykke "søk". Deretter skal resultatlisten lastes inn. Det tar rett og slett litt mye tid.

Vi hadde foretrukket at søk og nedlasting var en del av selve programmet. Da kunne man heller fått opp lister over treff og bladd i disse direkte. Det hadde vært mye mer intuitivt.

Det er ikke mulig å laste ned hele album. Du må laste ned en og en sang.

Stopper musikken

Hvor upraktisk det er å hente musikk kommer an på hvilken telefon du har. På Symbian-versjonen stopper nemlig musikken når vi åpner nettbutikken. Å høre på musikk samtidig som vi utforsker musikkutvalget i butikken lar seg derfor ikke gjøre.

Å laste ned låter blir derfor et skikkelig irritasjonsmoment. Hvorfor kan vi ikke få laste ned mer musikk mens vi hører på musikk fra før?

Java-versjonen på Sony Ericsson-telefonen har heldigvis ikke denne begrensningen. VI får laste ned nye låter mens vi hører på musikk, og disse legger seg pent og pyntelig i spillelisten. Dette fungerer bra.

Svak musikkspiller

Irritasjonsmomentene går nok an å leve med. Vi syns det er vanskeligere å svelge at Netcom Music Player, som du er bundet til å bruke på mobilen, er en rimelig dårlig musikkspiller.

Ingen av versjonene av programmet har lydutjevnerfunksjon (equalizer). Du står dermed uten mulighet til for eksempel å skru opp bassen eller gjøre andre innstillinger på lyden. Synes man lyden er for flat, er det rett og slett ikke noe å gjøre med det.

Lav lydkvalitet

Lydkvaliteten på sangene du laster ned fra Netcoms musikkbutikk er jevnt over grei, men audiofile vil rynke kraftig på nesa. Bithastigheten på filene er 64 kbps i formatet AAC+.

Kvaliteten er helt klart bedre enn MP3-format med samme bithastighet, så det er ikke krise

Så hva er det egentlig vi liker med Netcom Music?

Det noen ting vi mener er bra. For det første kan musikken som er lastet ned til mobilen synkroniseres med nedlastet musikk til PC-en. Dette gjør du med en USB-kabel.

Gjør man dette med jevne mellomrom, slipper man å forholde deg til to separate musikkbibliotek.

Vi liker også at Netcom i det hele tatt åpner for en slik abonnementsløsning. 99 kroner i måneden er strengt tatt ikke så mye penger, og er det samme som full tilgang til Spotify koster. I motsetning til Spotify lastes musikken ned til mobilen eller PC-en, slik at du kan spille den av uten å være koblet til nett.

Les også: Vi tester Spotify i bilen

Dessuten har Netcom et rimelig omfattende bibliotek å plukke musikk fra.

For mange svakheter

Til tross for at det er enkelte ting vi liker med tjenesten, så kan vi virkelig styre vår begeistring. At du er nødt til å bruke Netcoms egen avspiller, og at denne på toppen av det hele er en dårlig erstatning for den innebygde, er virkelig en massiv ulempe.

Netcom Music Player er tungvint å bruke og mangler en hel masse funksjoner vi forventer å finne på selv billige MP3-spillere og musikktelefoner i dag.

Å laste ned så mye musikk du vil er vel og bra. Men at det ikke er tilrettelagt for nedlasting av flere enn en og en sang til mobilen, at det tar tid å søke i musikkbutikken og at spilleren generelt er litt tungvint å bruke, trekker kraftig ned.

Riktig nok kan du bruke PC-programmet for å hente musikk og overføre til mobilen, så dette veier litt opp. Men noe av hensikten trodde vi var å ha store mengder musikk tilgjengelig på farta.

Les hele saken på Amobil.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse