Test: Netcom Music Player

Vi har testet Netcoms musikkbuffet

Avspilleren på PC-en er funksjonsrik.

Med Netcoms Music Player kan du laste ned så mye musikk du vil for 99 kroner i måneden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2009 kl 14:20

AMOBIL.NO: Det høres jo besnærende ut, men tjenesten er ikke uten ulemper.

Netcom har valgt en løsning som forutsetter at du installerer egen programvare på telefonen. Netcom Music Player fungerer som en vanlig musikkspiller, og lar deg spille av musikk som allerede er lagret på minnekortet, og musikk du laster ned gjennom Netcoms musikkbutikk.

Låtene man laster ned med musikkabonnementet kan kun spilles av i Netcoms musikkspiller. Dette er en ganske heftig begrensning siden man da ikke kan bruke telefonens innebygde avspiller.

Les også: Ubegrenset musikknedlasting fra Netcom

Tregt å laste ned

Netcom Music Player fungerte skikkelig dårlig på vår Nokia-telefon. Vi testet opprinnelig programmet i Symbian-versjon på en Nokia E71, og vi opplevde at programmet har en lang rekke mangler og bugs. Det krasjet stadig vekk.

Men da vi testet programmet i Java-versjon på en Sony Ericsson G502 og i Symbian-versjon på Nokia 6210 var opplevelsen en ganske annen. Riktig nok låste Music Player seg innimellom på 6210. Og programmet har irritasjonsmomenter selv når det ikke tryner.

For det første kan du kun koble deg til musikkbutikken via mobilt internett. Du kan altså ikke laste ned musikk over Wi-fi. Dette gjør at det går tregt å laste ned musikk der det ikke er 3G-dekning, og det er i praksis umulig å bruke tjenesten mens du er i utlandet.

Vi tester Bmenu: Gir deg billigere mobilsurfing

Tungvinn nedlastning

For det andre er nettbutikken egentlig ikke integrert direkte i programmet. Ved nedlastning åpner programmet bare nettleseren på telefonen.

Her tvinges du til å se en startside med populære låter, og du må bla deg ned på siden og skrive inn det du leter etter i et søkefelt, og deretter trykke "søk". Deretter skal resultatlisten lastes inn. Det tar rett og slett litt mye tid.

Vi hadde foretrukket at søk og nedlasting var en del av selve programmet. Da kunne man heller fått opp lister over treff og bladd i disse direkte. Det hadde vært mye mer intuitivt.

Det er ikke mulig å laste ned hele album. Du må laste ned en og en sang.

Stopper musikken

Hvor upraktisk det er å hente musikk kommer an på hvilken telefon du har. På Symbian-versjonen stopper nemlig musikken når vi åpner nettbutikken. Å høre på musikk samtidig som vi utforsker musikkutvalget i butikken lar seg derfor ikke gjøre.

Å laste ned låter blir derfor et skikkelig irritasjonsmoment. Hvorfor kan vi ikke få laste ned mer musikk mens vi hører på musikk fra før?

Java-versjonen på Sony Ericsson-telefonen har heldigvis ikke denne begrensningen. VI får laste ned nye låter mens vi hører på musikk, og disse legger seg pent og pyntelig i spillelisten. Dette fungerer bra.

Svak musikkspiller

Irritasjonsmomentene går nok an å leve med. Vi syns det er vanskeligere å svelge at Netcom Music Player, som du er bundet til å bruke på mobilen, er en rimelig dårlig musikkspiller.

Ingen av versjonene av programmet har lydutjevnerfunksjon (equalizer). Du står dermed uten mulighet til for eksempel å skru opp bassen eller gjøre andre innstillinger på lyden. Synes man lyden er for flat, er det rett og slett ikke noe å gjøre med det.

Lav lydkvalitet

Lydkvaliteten på sangene du laster ned fra Netcoms musikkbutikk er jevnt over grei, men audiofile vil rynke kraftig på nesa. Bithastigheten på filene er 64 kbps i formatet AAC+.

Kvaliteten er helt klart bedre enn MP3-format med samme bithastighet, så det er ikke krise

Så hva er det egentlig vi liker med Netcom Music?

Det noen ting vi mener er bra. For det første kan musikken som er lastet ned til mobilen synkroniseres med nedlastet musikk til PC-en. Dette gjør du med en USB-kabel.

Gjør man dette med jevne mellomrom, slipper man å forholde deg til to separate musikkbibliotek.

Vi liker også at Netcom i det hele tatt åpner for en slik abonnementsløsning. 99 kroner i måneden er strengt tatt ikke så mye penger, og er det samme som full tilgang til Spotify koster. I motsetning til Spotify lastes musikken ned til mobilen eller PC-en, slik at du kan spille den av uten å være koblet til nett.

Les også: Vi tester Spotify i bilen

Dessuten har Netcom et rimelig omfattende bibliotek å plukke musikk fra.

For mange svakheter

Til tross for at det er enkelte ting vi liker med tjenesten, så kan vi virkelig styre vår begeistring. At du er nødt til å bruke Netcoms egen avspiller, og at denne på toppen av det hele er en dårlig erstatning for den innebygde, er virkelig en massiv ulempe.

Netcom Music Player er tungvint å bruke og mangler en hel masse funksjoner vi forventer å finne på selv billige MP3-spillere og musikktelefoner i dag.

Å laste ned så mye musikk du vil er vel og bra. Men at det ikke er tilrettelagt for nedlasting av flere enn en og en sang til mobilen, at det tar tid å søke i musikkbutikken og at spilleren generelt er litt tungvint å bruke, trekker kraftig ned.

Riktig nok kan du bruke PC-programmet for å hente musikk og overføre til mobilen, så dette veier litt opp. Men noe av hensikten trodde vi var å ha store mengder musikk tilgjengelig på farta.

Les hele saken på Amobil.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon