ANNONSE
Annonse

Vi lager Bolognese

Denne retten er elsket av svært mange. Finnes det noen som ikke liker Pasta Bolognese?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Jeg husker første gang jeg så min spaltekollega Ole Martin på TV. Han var stuntkokk i det morsomme programmet "Vis meg ditt kjøleskap" (ja, Ole er faktisk en meget dyktig kokk også). Her dro han hjem til kjendiser og briljerte med det de måtte ha stående i skapene. I det første programmet jeg så, demonstrerte han pastakoking hjemme hos Pia Myrvold i Paris. Ole tok den kokte spaghettien og kastet den på vinduet, og den ble hengende. "Nå er den ferdig", forklarte han.

Verdens mest kjente pastarett må være Pasta Bolognese. Den kan for eksempel bestå av fersk båndspaghetti, kjøttsaus med pancetta, selleri, gulrot, tomat og hvitløk, parmesan på toppen. Fattige studenter har sin egen vri, de kaller det pasta rouge eller pasta med ketchup. Fenomenet har også mange andre navn, og overalt hvor jeg har feriert har jeg funnet varianter på restaurantmenyene. Særlig i Syden.

Hjemme lager jeg ofte denne klassikeren. Den er rask, enkel, billig og til og med lillemann slurper den velvillig i seg. Jeg vil ikke kalle meg noe pastamenneske, men nå og da er det veldig godt med enten spaghetti, ravioli eller en juicy lasagne.

Paste Bolognese stammer – som navnet antyder – fra den italienske byen Bologna. I tillegg til den obligatoriske kjøttsausen kan du variere innholdet etter hva du liker eller tilfeldigvis har i hus. Selv hadde jeg et flott hode med brokkoli, så det falt opp i gryta også. Sausen laget jeg av blant annet kvernet kjøtt, løk, hvitløk og hakkede tomater på boks, kokt sammen en halvtimes tid så det hele ble kraftig og smaksrikt. Revet parmesan på toppen ga ekstra mye smak.

God pasta er også viktig. I dag syntes jeg det ble litt kjedelig med bare spaghetti, så i stedet lagde jeg en "salat" av fem ulike slag tørket pasta. Jeg har gjerne flere sorter liggende i skapet, men ekstra imponerende er det selvsagt hvis du stiller med din egen hjemmelagde pasta. Lag en vanlig pastadeig, kjevle ut til lasagneark, ha på mel og brett sammen, skjær i strimler i ønsket tykkelse: fra tynne spaghetti og linguine via tagliatelle og fettucine til brede pappardelle.

Som kjøtt kan du bruke kjøttdeig, litt magrere karbonadedeig eller ta litt oksekjøtt og miks det raskt i en foodprocessor. Denne retten kan naturligvis også lages med kjøttdeig både av svin, lam eller kylling. Lag din egen vri – det er lov.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.