Vi lager Bolognese

 

Denne retten er elsket av svært mange. Finnes det noen som ikke liker Pasta Bolognese?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MAT: Tom-Victor Gausdal vant sølv i Kokke-VM, Bocuse d'Or, i 2005. Medeier av kokkekollektivet Flavours og restauranten Falcon Crest. Hans kokebok "Husmannskost" ble kåret til verdens beste i 2005.

Se bildet større

FOR FLEST FOLK: Så rask, enkel, billig og lettlikt at hele familien blir sittende ved middagsbordet.

Jeg husker første gang jeg så min spaltekollega Ole Martin på TV. Han var stuntkokk i det morsomme programmet "Vis meg ditt kjøleskap" (ja, Ole er faktisk en meget dyktig kokk også). Her dro han hjem til kjendiser og briljerte med det de måtte ha stående i skapene. I det første programmet jeg så, demonstrerte han pastakoking hjemme hos Pia Myrvold i Paris. Ole tok den kokte spaghettien og kastet den på vinduet, og den ble hengende. "Nå er den ferdig", forklarte han.

Verdens mest kjente pastarett må være Pasta Bolognese. Den kan for eksempel bestå av fersk båndspaghetti, kjøttsaus med pancetta, selleri, gulrot, tomat og hvitløk, parmesan på toppen. Fattige studenter har sin egen vri, de kaller det pasta rouge eller pasta med ketchup. Fenomenet har også mange andre navn, og overalt hvor jeg har feriert har jeg funnet varianter på restaurantmenyene. Særlig i Syden.

Hjemme lager jeg ofte denne klassikeren. Den er rask, enkel, billig og til og med lillemann slurper den velvillig i seg. Jeg vil ikke kalle meg noe pastamenneske, men nå og da er det veldig godt med enten spaghetti, ravioli eller en juicy lasagne.

Paste Bolognese stammer – som navnet antyder – fra den italienske byen Bologna. I tillegg til den obligatoriske kjøttsausen kan du variere innholdet etter hva du liker eller tilfeldigvis har i hus. Selv hadde jeg et flott hode med brokkoli, så det falt opp i gryta også. Sausen laget jeg av blant annet kvernet kjøtt, løk, hvitløk og hakkede tomater på boks, kokt sammen en halvtimes tid så det hele ble kraftig og smaksrikt. Revet parmesan på toppen ga ekstra mye smak.

God pasta er også viktig. I dag syntes jeg det ble litt kjedelig med bare spaghetti, så i stedet lagde jeg en "salat" av fem ulike slag tørket pasta. Jeg har gjerne flere sorter liggende i skapet, men ekstra imponerende er det selvsagt hvis du stiller med din egen hjemmelagde pasta. Lag en vanlig pastadeig, kjevle ut til lasagneark, ha på mel og brett sammen, skjær i strimler i ønsket tykkelse: fra tynne spaghetti og linguine via tagliatelle og fettucine til brede pappardelle.

Som kjøtt kan du bruke kjøttdeig, litt magrere karbonadedeig eller ta litt oksekjøtt og miks det raskt i en foodprocessor. Denne retten kan naturligvis også lages med kjøttdeig både av svin, lam eller kylling. Lag din egen vri – det er lov.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse