ANNONSE
Annonse

Vi lager coq au vin

Denne gryta lager jeg gjerne til bursdager og slikt. Den er alltid en sikker vinner – og dét er ikke bare fordi du kan gjøre alt klart på forhånd.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2008 kl 09:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

For en stund siden møtte jeg en meget hyggelig herremann, en gateprest som også er utdannet kokk. Han sa han ukentlig leste min matspalte og oppfordret meg til å skrive om coq au vin, denne nærmest religiøse franske klassikeren. "Selvfølgelig" svarte jeg. For også jeg er begeistret for hane i vin.

Her i Norge finnes det råvarer som er enklere å oppdrive enn hane. Noe som kalles kapun kan skaffes ved å ringe À la carte produkter eller fra Centra-butikken på Majorstua i Oslo, dette er kastrert hane og koster en formue, men smaken er faktisk veldig bra. Den har mye gult fett som tyder på at den har spist mais og annen rik kost.

I Danmark kjøpte jeg nylig "hanekylling" fra Bornholm. Den kostet det samme som de billigste kyllingene her hjemme og var veldig god på smak og konsistens. Førsteklasses vare får du også om satser på en såkalt gourmetkylling, landkylling eller økologisk kylling. Til denne retten er hele kyllinglår det beste. Brystene kan også brukes, men de har en tendens til å bli ganske tørre når de kokes såpass lenge. Kjøtt på bein blir saftigere og mer smakfullt.

Coq au vin var i utgangspunktet ingen kostbar rett. Den baserte seg på lokal vin og på en hane som i flere år hadde befruktet utallige høns – og vekket nabobøndene med galing hver eneste morgen. Teknikken med langkoking skyldtes at den gamle hanen var seig som rakkern og trengte flere timer i gryta. Du trenger betraktelig kortere tid når du bruker moderne oppskrifter basert på møre kyllinglår. Kyllingen bør marineres med vinen helst et døgn i forveien – da suger den til seg tilstrekkelig med smak fra vinen og får en karakteristisk lillafarge i kjøttet.

Oppskrift Coq au vin

Ingredienser:

1 stort eller 2 små kyllinglår pr person

1 flaske god rødvin fra kjelleren

1 laurbærblad

1 kvist timian

4 fedd hvitløk

200 g bra bacon, i et helt stykke uten svor

20-30 små løk, perleløk eller delikatesseløk

50 g smør

4-500 g små sjampinjonger, åkersjampinjong eller aromasopp

salt og pepper

meljevning eller maizena

Framgangsmåte:

Kyllingene deles over i to ved leddet, brunes godt i en panne, legges i en form og dekkes med vin, urter og hvitløk, la stå kaldt i minimum 3 timer, gjerne natta over.

Sett kyllingen og vinen med urtene over til kok, ha i vann så det dekker, la småputre i 45 minutter.

Baconet skjæres i terninger som stekes og tilsettes. Småløken skrelles og stekes i litt av smøret før det tilsettes. Soppen renses og stekes i smøret. Tilsett også soppen i gryta, la det stå og kose seg og putre i et kvarter til, jevnes med litt mel eller maizena rørt ut i vann. Smakes til med salt og nykvernet sort pepper. Sausen skal være fyldig og bitene skal være store og møre.

Server med skikkelig hjemmelaget potetmos.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.