ANNONSE
Annonse

Vi lager fet luksusmat

Fet lever av and eller gås – foie gras – er en evig favoritt blant gourmetkokker.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Dyrevernere får derimot en dårlig smak i munnen. Dette skyldet tvangsforingen som enkelte produsenter utsetter fuglene for de siste 12-18 dagene av deres liv. Da blir de stappet med en heftig maisblanding, gjennom en trakt i halsen. Folk som forsvarer teknikken sier at fuglene er så grådige at de likevel fråtser maisblandingen i seg.

Dette er for øvrig ingen nymotens fransk oppfinnelse. Antikkens egyptere brukte samme metode allerede 2500 år før Kristus. Leveren blir faktisk så stor at det er vanskelig å tro at den har vært inni gåsa. Og uansett hvor diskutabel tvangsforingen måtte være: Hvis du aldri har smakt en skive stekt fersk foie gras, har du en fantastisk smaks- og sanseopplevelse til gode.

Glem alle forestillinger om blodrød lever med jernsmak! Foie gras er en subtil delikatesse, myk som smør og harmonisk i smaken. Når den stekes hardt på en side, får den fram en nøttete undertone, og foringen med mais gjør den fet og kremet. I Norge er det få steder du man får kjøpt foie gras. Du må nok inn i en bra delikatessebutikk, og prisen kan være høy. I Frankrike, derimot, finner du knapt et brasserie uten en eller annen variant på menyen.

Som nevnt kan foie gras stekes naturell i skiver – som krydres – eller den kan elaboreres videre. Veldig vanlig er patê eller postei. Vi kaller den terinne når den er bakt i form. Den gigantiske lyse leveren renses for sener og blodårer, det er et kvalitetstegn om den har lite blod og sener. Så marineres den og bakes forsiktig i formen.

Foie gras kan lages som en kvernet postei eller en luftig mousse. Den kan haes i sauser og jeg har til og med smakt foie gras som iskrem. Ukens variant er en vanlig terinne servert med små klassiske, ferske briocher. Nykvernet sort pepper og knust havsalt er viktig for å toppe smaksopplevelsen. Vel bekomme, om du har samvittighet.

NB! I denne oppskriften kan du dessverre ikke bruke en annen type lever i stedet. Lag da heller en grov, varm leverpostei.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.