Vi lager mafiamat

 

"...don't ever take sides with anyone against the family."* Dermed pasta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

DON: Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke". Sølvvinner i Bocuse d´or. Vinner av Global chef Nord- Europa 2007.

Se bildet større

LET'S EAT: Orrechiette "Sicilia"

Gudfaren-trilogien og TV-serien Sopranos har satt dype spor hos mange. Det er forhåpentligvis ikke mafiaens kriminelle sider som inspirerer oss, men heller skildringen av den syd-italienske respekten for familie og samhold. For hva er vel viktigere enn å kose seg med bra mat sammen med noen man er glad i? Jeg liker i hvert fall å måle livskvalitet på denne måten. Og når jeg blir invitert på middag til gode venner, er det veldig ofte pasta på bordet. Lasagne, pastagrateng eller gode varme pastasalater – omtrent som ukens vinner fra Sicilia.

Hvis du kjøper ferdigpasta, bør du sjekke holdbarheten, for pastaen blir ikke bedre jo lenger den ligger. I dag vil jeg uansett anbefale å lage den selv. Det er fantastisk morsomt og overraskende enkelt; lag opp en stor porsjon og tørk resten til en annen middag. Det finnes flere måter å lage pastadeig på. Italienerne sverger til å legge melet i en haug på bakebordet. Der lager de en fordypning i midten som en vulkan og slår i egg, derfra rører de rundt slik at de til slutt ender opp med en ball.

De bruker mest mulig durumhvete i deigen, denne krever litt lengre hviletid og finnes ikke i alle butikker. Vanlig hvete går også helt fint. Jeg bruker en del eggeplommer i min deig, men noen av eggene kan erstattes med vann. Det viktigste er at du ender opp med en medgjørlig deig som er lett å rulle. Denne deigen skal være litt løsere enn hvis du skal lage eksempelvis lasagne. Jeg bruker food processoren til å kjøre deigen raskt sammen – og skammer meg for all del ikke over det. Det vi skal prøve å lage her er små ører, eller orrechiette på italiensk. Denne fasongen viste seg som en åpenbaring for meg. Den er ikke bare veldig søt, men har også bra effekt. Når du blander pastaen med sausen suger den til seg masse smak og det legger seg saus oppi "ørene".

Sausen er uhyre enkel. Den baserer seg på ansjos, og her er det viktig med ekte vare! Det vi vil ha er fløyelsmyk, saltet ansjos som ligger i olje, er proppfulle på sjøsmak og gir bra fylde til retten. Du må unngå den typen du får i butikken som ligger i lake. Ordentlig jomfruolje/extra virgin er også smart, siden den spiller en hovedrolle i sausen. Bruk dessuten så fersk hvitløk som mulig – for her trenger vi all kvalitet vi kan oppdrive.

*Sitat: Michael Corleone til Fredo i The Godfather

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse