- Vi må legge opp til at flere vil dø hjemme

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) varsler høyere terskel for sykehjemsplass.

Møte: Eldrebyråd Aud Kvalbein og skuespiller Lise Fjeldstad var til stede under en presentasjon av seniormeldingen sist onsdag. Foto: Tore Henning Larsen/Seniorsaken

Oslo kan bli en by hvor eldre i større grad lever og dør hjemme, klarer seg selv og betaler for sin egen alderdom.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2013 kl 12:39

OSLO: Byrådets nye seniormelding, som nå er under utarbeiding, kan bli et paradigmeskifte i eldreomsorgen i Oslo.

Ifølge meldingen skal færre eldre inn på alders- og sykehjem. De skal bo lengre hjemme, klare seg selv i større grad, bli mer aktive i samfunnet og oftere tilrettelegge og betale for sin egen alderdom.

- Vi har skjønt at vi ikke kan fortsette eldreomsorgen som vi har gjort. Vi kommer ikke til å ha nok hender og det er ikke nok i budsjetter til det, sier byråd for eldre, Aud Kvalbein, til dittOslo.

Du kan gi din mening

Sammen med prosjektleder for seniormeldingen, Unni Hembre, vil hun til høsten overlevere meldingen om fremtidens eldreomsorg til bystyret. Før den tid oppmuntrer Kvalbein til offentlig debatt.

- Vi vil veldig gjerne ha en åpen prosess der flest mulig er med å tenke kreativt og innovativt omkring eldreomsorg, sier Kvalbein.

Fra april kan hvem som helst gi innspill til seniormeldingen på kommunens nettside.

- Jeg er spent på om folk kommer til å mene noe om fremtidens eldreomsorg, utdyper Hembre.

Les også: - Helse for kropp og sjel

- Ønsker å dø hjemme

Oslo kommune har 29 kommunale alders- og sykehjem i tillegg til 20 private på kontrakt og fem som er utenbys. Antall eldre over 80 år kommer til å øke sterkt fra 2025 og ifølge Kvalbein skal ingen av de legges ned. 

Eldrebyråden sier de med stort behov for sykehjemsplass skal fortsatt få det, men varsler at de som blir å ligge på sykehjem i årene fremover vil være langt sykere enn i dag.

- Jeg tror at flere og flere ønsker å bo i sitt eget hjem, helt til de dør. Hjemmetjenestene våre må være forberedt på, og legge opp til, at flere ønsker å dø hjemme, sier Kvalbein.

Les også: Over 400 frivillige vil hjelpe

- Må ta ansvar selv

Et annet viktig fokusområde blir å motivere private utbyggere til bygging av tilrettelagte boliger, som Kvalbein mener mange eldre kan betale for.

- Vi som er født i generasjonen etter krigen har mulighet til det. Vi har nesten plikt til det. Hvis vi som sitter med så gode muligheter bare skal lene oss tilbake å si at samfunnet skal ordne opp for oss, hva er det vi gjør da? Vi sender en stor regning ned til våre barn og barnebarn, sier hun.

En stor satsing på omsorgsboliger skal ifølge Kvalbein dekke behovet for de som går alderdommen i møte uten store midler. I tillegg vil byråden at byens seniorsentre skal bli viktige samlingssteder med en lang rekke tjenester for eldre.

- Det er viktig å få til det ønsket de aller fleste har, og det er å bo hjemme og leve aktive liv, sier Kvalbein.

Frykter økt eldre-skille

Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), frykter byrådets retning vil føre til dårligere offentlige tilbud og økt todeling av eldreomsorg.

- Det er et prioriteringsspørsmål hva kommunen bruker pengene på. Vi er helt klart forpliktet til å tilby eldre gode omsorgs og pleietilbud, sier hun.

Rieber-Mohns største bekymringen ved Kvalbeins seniormelding er at forslagene vil føre til økt todeling av eldreomsorgen.

- Min bekymring ved tanken om at eldre selv skal betale mer, er at det betyr et dårligere offentlige tilbud, slik at de med penger får god og trygg eldreomsorg, mens de uten penger ikke får det samme tilbudet, sier hun.

Les også: Bjørn-Erik (70) valgte Østfold

- Allerede mangel på sykehjemsplasser

Ifølge varaordføreren er det allerede for få sykehjemsplasser og for høy terskel for å få plass.

- Når vi vet at andelen eldre vil bli doblet kan man allerede nå se at mangelen blir for stor i fremtiden om man ikke bygger flere sykehjemsplasser og øker bemanningen. Kvaliteten bør bli bedre, og man burde fokusere på det, mener hun. 

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon