– Vi må samarbeide på flere nivåer for å stanse fortettingsplanene

Nestleder og leder i Nordre Aker Venstre, Gaute Gaasemyr og Ingeborg Briseid Kraf, sammen med stortingsrepresentant, og tidligere byutviklingsbyråd, Ola Elvestuen. FOTO: UTLÅNT

Tirsdag denne uken var stortingskandidat for Venstre, Ola Elvestuen, og leder i Nordre Aker Venstre, Ingeborg Briseid Kraft, ute og banket på dører på nedre Grefsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.09.2017 kl 15:23

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: Beboerne på nedre Grefsen har vært svært engasjert i forbindelse med den planlagte fortettingen av småhusområdene, noe som ble et tema ved flere dører, da Venstre-politikerne var innom.

LES OGSÅ: Slik gikk det da bystyret stemte over planene om å ta nedre Grefsen ut av kommuneplanen

– Jeg var litt spent på hvordan det ville være å gå dørbank i dette området, men alle vi snakket med hadde fått med seg at Høyre og Venstre i Oslo har fremmet felles forslag mot fortettingsplanene, så vi ble tatt veldig godt imot, sier Kraft.

Både hun og Ola Elvestuen er skuffet over at byrådspartiene ikke stemte for de borgerlige partienes forslag i bystyret.

LES OGSÅ: Aksjonsgruppa har samlet svar fra alle partiene: Dette mener de om nedre Grefsen

– Byutvikling handler jo om at bomiljøet skal bli bedre etter at området er utviket, ikke omvendt, sier Elvestuen og rister på hodet.

Selv om boligetterspørselen i Oslo de siste årene har vært stor, mener Elvestuen at man har tid til å tenke seg om to ganger før man slipper utbyggerne løs. Det siste året har også boligetterspørselen i Oslo gått ned.

– For noen år siden ble det mye diskusjon hvis det var planer om å bygge et hus over 12 etasjer, nå har vi saker om høyhus på nesten hvert eneste møte i bydelsutvalget, sier Kraft, og legger til:

– Det er skremmende å se hvordan utbyggerne får stadig friere tøyler og politikerne gradvis mister kontrollen over byutviklingen.

– Hva har fortettingsplanene på nedre Grefsen med politikken på Stortinget å gjøre?

Elvestuen forklarer:

– Her må vi samarbeide på flere nivåer. De som sitter på Stortinget må endre plan- og bygningsloven slik at kommuneplanen ikke er juridisk bindende. Slik loven er nå, mister lokalpolitikere handlingsrommet til å vurdere konkrete prosjekter, og det er svært vanskelig både for befolkningen og politikerne å gå grundig inn i sakene, fordi planen for hele kommunen må behandles under ett. Vi må ha demokratisk kontroll over utviklingen i byen, og den makten må vi få gitt tilbake til lokale folkevalgte i neste Stortingsperiode, avslutter Elvestuen.

LES OGSÅ: Erna Solberg og Trine Skei Grande til Sognsvann i valgkampinnspurten

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse