Stort bilde, liten pris: Vi tester billige projektorer

METODE: Med alle projektorene har vi sett James Bond – Casino Royale og snowboardfilmen Double Decade. Begge disse filmene dekker et bredt spekter av farger, nyanser og belysning.

Projektorer er ikke lenger bare for de med dype lommebøker. Vi har testet seks modeller til under seks tusen kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.02.2009 kl 09:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Epson EH-TW420

Se bildet større

Panasonic PT-LB51

Se bildet større

SEKS I TEST: Det er fullt mulig å få gode filmopplevelser med en billig projektor.

TEK.NO: Projektorer har nå blitt et forbrukerprodukt. Du finner de for alle mulige bruksområder, i alle former og med mange teknologier på innsiden.

Pris har mye å si i forhold til hva du får av kvalitet når du kjøper et produkt, men som alltid kan det hende du gjør et røverkjøp, eller at du regelrett blir lurt.

Les også: Vi tester HD-projektorer

I testen sammenligner vi seks projektorer hvor kriteriet var at de måtte koste under 6000 kroner. Vi har enheter fra BenQ, Panasonic, Epson, Acer og Infocus.

Slik støytestet vi

Her finner du alle spesifikasjonene

Best i test

Epson EH-TW420

Pris: Fra ca 5499 kr

Epson presenterer en av testens to HD-klare modeller, EH-TW420. Modellen er beregnet for hjemmekinobruk, og den har en WXGA-oppløsning på 1280 x 720 piksler.

Modellen har godt med tilkoblinger, deriblant HDMI. "Screen door"-effekten kan vi skimte, men det er så minimalt at du ikke legger merke til deg om du ikke stiller deg tett opptil bildet. Projektoren har god kontrast og fargene fremstår som meget sterke.

Rundt bildet finner vi en ganske lys sort ramme, noe som kan føre til at sortnivået oppfattes som lysere enn hva det er. Et rammelerret løser mye av dette problemet, men sortnivået er fortsatt lavt. Med dette som eneste minus, blir denne projektoren testens vinner.

KORT SAGT:

+ Greit støynivå

+ Gode farger

+ God kontrast

- Noe lyst sortnivå

Les mer om vår test av Epson EH-TW420

God kontrast

Acer P1265

Pris: Fra ca 5260 kr

Acer P1265 er beregnet for kontor og skolebruk, men vi ser ikke noe problem i at du kan bruke denne til enkel hjemmekinobruk.

Den store svakheten er mangel på HDMI-tilkobling, men DVI er i det minste på plass. Til å være en DLP-projektor er vi meget fornøyd med kontrasten, og for seg selv er fargene sterke. Sortnivået er både klart og fint, selv om hudtoner kan bli noe røde.

KORT SAGT:

+ Greit sortnivå

+ Gode kontrast

+ Stillegående

- Mangler HDMI

- Noe røde hudtoner

Les mer om vår test av Acer P1265

Godt sortnivå

BenQ MP522

Pris:Fra ca 3803 kr

MP522 er beregnet for det meste, alt fra kontorbruk til spilling. DLP-teknologi er å finne på innsiden, og projektoren trenger ikke å stå spesielt langt fra lerretet for å lage et stort bilde.

Kontakter er det få av, så at denne enheten passer for hjemmekinobruk har vi liten tro på.

Projektoren har et godt sortnivå, og fargene har helt grei kontrast. Fargene er også helt greie. Men vi finner store streker mellom de vertikale pikselradene, noe som er en ganske forstyrrende faktor for bildet.

KORT SAGT:

+ Greit støynivå

+ Godt sortnivå

+ God kontrast

- Få tilkoblinger

- Tydelige mellomrom mellom pikslene

Les mer om vår test av BenQ MP522

Gode farger

Panasonic PT-LB51

Pris: Ikke klar

PT-LB51 er ifølge produsenten beregnet på både kontor- og hjemmekinobruk. Enheten er slank og fin, og benytter seg av LCD-teknologien.

Tilkoblinger er det dårlig med, noe som trekker ned for hjemmekinobrukeren. Fargene i seg selv er sterke og gode, og kontrastene er sterke. Sortnivået er for lyst, noe man enkelt kan se under filmer.

Projektoren sliter med "screen door"-effekten, selv om vi riktig nok har sett verre tilfeller. (Screen door: At de fine linjene mellom pikslene/bildepunktene blir synlige)

KORT SAGT:

+ Gode farger

- Få tilkoblinger

- Støyer mye

- Lyst sortnivå

- "Screen door"-effekt

Les mer om vår test av Panasonic PT-LB51

HDMI-tilkobling

Infocus X9

Pris: Fra ca 5870 kr

Testens andre projektor med støtte for HD720p. Enheten passer helt godt i en enkel hjemmekino, og med både HDMI-tilkobling og WXGA-oppløsning, får du ikke stort bedre spesifikasjoner i denne prisklassen.

Fargene oppfører seg etter vår mening litt rart. Kontrastene er store og gode, men alle fargene er rett og slett litt lyse. Dette synes både på hudtonene, under mørke scener og når vi ser høyoppløste bilder.

Støynivået er lavt, og du vil neppe legge merke til dette mens du ser på film selv om du sitter rett under enheten.

KORT SAGT:

+ HD720p

+ HDMI

+ God kontrast

+ Stillegående

- Lyse farger

Les mer om vår test av Infocus X9

Testens nedtur

BenQ CP220

Pris: Fra ca 5122 kr

Testens store nedtur. Enheten er liten, nett og først og fremst beregnet for mobilt bruk. Projektoren benytter seg av DLP-teknologi med XGA-oppløsning, og tilkoblingene er det meget få av.

Projektoren sliter med lav fargemeting og dårlig kontrast. Den har et dypt sortnivå, men fargen i seg selv er matt. Generelt sett mangler bildet den ekstra gløden.

Støynivået gjør ikke situasjonen bedre. Enheten er kanskje beregnet for mobilt bruk, men resultatene i forhold til prisen er overhodet ikke gode nok.

KORT SAGT:

+ Greit sortnivå

- Få tilkoblinger

- Støyer mye

- Dårlig kontrast

Les mer om vår test av BenQ CP220

Hele samletesten finner du på Tek.no/audiovisuelt

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse