Bilde på veggen: Vi tester HD-projektorer

TEST: Vi tar i denne testen for oss innstegsmodellene til fem produsenter.

Prisene har rast på projektorer med ekte HD-oppløsning (1080p). Vi har testet fem aktuelle modeller, og Panasonic PT-AE3000 er den som overbeviser aller mest.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

BEST I TEST: Panasonic PT-AE3000

Se bildet større

BILLIGST: Sanyo PLV-Z700.

Se bildet større

NØYTRAL: Epson EH-TW2800

Se bildet større

BESTE KJØP: Optoma HD800X LV.

Se bildet større

FLOTTE FARGER: Sony VPL-HW10

Se bildet større

SOM PÅ KINO: Med projektor i stua kommer du så nært kino-opplevelsen som mulig.

LYD & BILDE: Etter HD-krigen endte med Blu-ray som det seirende formatet, har utvalget av filmer raskt blitt mye bedre. Opplevelsen er overlegen DVD på alle måter.

Selv på en liten 32-tommers tv-skjerm ser man forskjell på DVD og Blu-ray. Mens den som vil ha ekte kinoopplevelser kan kline til med projektor og et 90-100 tommers lerret.

Vi tar i denne testen for oss innstegsmodellene til fem produsenter.

Projektor-tips - størrelsen teller

Les også: Bedre enn på kino

Den beste (best i test)

Panasonic PT-AE3000

Terningkast 6

Pris: kr 25 000

Det som gjør Panasonic til den mest spennende projektoren, er det anamorfe vidvinkelobjektivet. Med ekte 2,35:1-linse gir den full oppløsning på Blu-ray-filmer med dette formatet, som synes spesielt på ekstra store lerret.

Men alt det andre må være på plass også, og det er det. Skyggene er meget detaljert, bildene er meget skarpe, og fargene er mettet på en glimrende måte, samtidig som de er meget naturtro. Den som har råd: løp og kjøp!

Den billigste

Sanyo PLV-Z700

Terningkast 4

Pris: kr 11 995

Sjukt store bilder med ekte HD-oppløsning, og det til en pris av 12 000 kroner? Ja, takk! Sanyo PLV-Z700 gir skarpe bilder og har flott fargegjengivelse. Svartnivået holder ikke mål sammenlignet med de dyrere "konkurrentene", og bildene virker dermed litt flate.

Lite viftestøy, optisk linsejustering og generelt god brukervennlighet gjør at vi trygt kan anbefale denne til prisen.

Den nøytrale

Epson EH-TW2800

Terningkast 4

Pris: kr 17 490

Epson EH-TW2800 er en meget god projektor, som hever seg over Sanyo-boksen først og fremst takket være et noe mørkere svartnivå. Men også denne er litt blek i forhold til resten.

Epson er ikke så mye bedre at vi føler at den forsvarer den store prisforskjellen i forhold til Sanyo. Du får en god projektor for pengene, men den anses ikke som det samme kuppet som for eksempel den dyrere og mer luksuriøse EMP-TW2000 som vi testet i fjor.

Den knivskarpe (beste kjøp)

Optoma HD800X LV

Terningkast 5

Pris: kr 13 990

Hvis det er skarpe og lyssterke bilder du vil ha, så er det Optoma som gjelder. HD800X LV tegner opp testens skarpeste bilder. Svartnivået er meget bra, nesten på høyde med det til Sony og Panasonic.

Lysnivået er blendende, og fargene meget imponerende. Bildene kan virke litt kalde, og vær oppmerksom på en svak regnbueeffekt, om du er var for dette. Det finnes heller ingen linsejustering. Den har den mest hørbare vifta, men den er ikke sjenerende.

I forhold til prisen er denne projektoren et kupp.

Den fargesprakende

Sony VPL-HW10

Terningkast 5

Pris: kr 19 995

Svartnivå med stor S er beste måten å beskrive skyggegjengivelsene hos Sony. Denne projektoren gir virkelig fabelaktige bilder. Maken til smell i fargene skal du lete lenge etter, bildene er skarpe, og i det hele tatt er det fint lite å sette fingeren på.

Vifta er stillegående, projektoren har optisk linsejustering, og den er enkel i bruk. Skyggeområdene virker ikke like detaljerte som hos Panasonic, men alt i alt er det ikke mye som skiller disse to rent kvalitativt.

Les også: Kinobilder til spottpris

De 3 teknologiene:

LCD-projektorer lager bildet ved gjennomlysning av flytende krystaller. De er ofte lyssterke, og egner seg i rom med lite lysdemping. Ulempen er en smalere gråtoneskala og svakere kontrast.

DLP-projektorer speiler lyset med flere millioner bitte små speil (ett speil for hver piksel). Kontrastnivået er høyere enn med LCD, mens fargene er mindre mettet (DLP viser kun én farge om gangen, fra et fargehjul med hurtig omdreining). En sideeffekt er et fargeflash idet man beveger blikket på lerretet.

SXRD-teknologien (også kalt LCoS og D-ILA) bruker flytende krystaller på silikon som lysbærere. Den gir høyere pikseltetthet enn LCD, og mer lysgjennomslipp, nesten null tegn av rasterlignende rutemønster (screen door) og ofte høyere kontrast enn både LCD og DLP.

Du finner hele testen på lydogbilde.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse