STORTEST: Multifunksjonsskriverne: Vi tester multi-skrivere

BEST I TEST: Epson PX710W er både brukervennlig, allsidig, lettplassert og gir gode fotoutskrifter. (FOTO: Lyd&Bilde)

Vi har testet sju av årets modeller, med priser fra under 1000 til litt over 2000 kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2009 kl 11:10

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

BESTE KJØP: Canon Pixma MP550 er ypperlig for deg som ikke trenger ekstra finesser. (FOTO: Lyd&Bilde)

Se bildet større

PROFF: Canon Pixma MP640 er et godt valg hvis du har høye krav til finessene. (FOTO: Lyd&Bilde)

Se bildet større

BRA: Brother MFC-490CW er kanskje ikke den mest praktiske, men leverer god nok kvalitet på bildene. (FOTO: Lyd&Bilde)

Se bildet større

SKINNET BEDRAR: Epson SX510 ser bra ut på utsiden, men er skuffende i bruk. (FOTO: Lyd&Bilde)

Se bildet større

MONSTERMASKIN: HP Photosmart Premium kan gjøre masse rart, men når det kommer til bildekvalitet holder den ikke mål. (FOTO: Lyd&Bilde)

Se bildet større

IKKE SÅ SMART: HP Photosmart C4680 er ikke et smart kjøp hvis du er opptatt av bildene dine. (FOTO: Lyd&Bilde)

Se bildet større

TEST: Multifunksjonsskriverne både kopierer, skanner inn, redigerer og skriver ut. De håndterer foto så vel som dokumenter.

LYD & BILDE: De spesialiserte skriverne for foto i postkortformat ble ikke bestselgere

— forståelig nok.

I dag har alle skriverprodusenter multifunksjonsskrivere som er spesialisert på fotoutskrifter, med minnekortleser, skjerm og egen skuff for fotopapir i 10x15-format.

Dessuten kan de skrive ut fotografier og dokumenter i A4, skanne inn bilder i hyggelig kvalitet og brukes som kopimaskiner.

Det er ikke lenge siden det var utenkelig å skulle ha råd til en fargekopimaskin hjemme, nå holder det med en tusenlapp. I vår test var det en rimelig skriver fra Canon, og en litt dyrere fra Epson, som utmerket seg.

Hele testen kan du lese på www.lydogbilde.no

Best i test:

Epson Stylus Photo PX710W

Pris: 1900 kroner

Oppløsning: 5760 x 1440

Pluss: Utmerket fotokvalitet, enkel i bruk, CD-utskrift

Minus: Ikke bluetooth som standard

Uansett om man vil kopiere, skrive ut direkte fra minnekortet eller fra datamaskinen, presterer Epson Stylus Photo PX710W utmerkede resultater. Den er lett å bruke takket være den store skjermen og de tydelige knappene, og fra datamaskinen har man full kontroll over resultatet. Mange tilkoblingsmuligheter og medietyper gjør den til en mangesidig maskin. At den dessuten er lettplassert og ser bra ut i hylla, er en velkommen bonus.

Terningkast: 5

Best kjøp

Canon Pixma MP550

Pris: 1000 kroner

Oppløsning: 9600x2400

Pluss: Bra fotokvalitet, prisgunstig

Minus: Liten skjerm, ikke nettverk, fotoskuffen tar plass

Bryr man seg ikke om finesser og bare skriver ut fra datamaskinen, er Canon Pixma MP640 et meget prisgunstig alternativ, som dessuten gir fine fotoutskrifter. Vil man derimot stappe inn minnekortet for å skrive ut direkte, er den lille skjermen og det plastaktige navigeringshjulet et problem. Det samme gjelder dersom man vil koble den til et nettverk

— da bør man velge storebror MP560 i stedet. Har man bare én datamaskin og redigerer bildene før utskriften, har MP550 faktisk akkurat det man trenger. Det viktigste er jo kvaliteten på fotografiene, og der blir man ikke skuffet.

Terningkast: 5

Fullspekket proffskriver

Canon Pixma MP640

Pris: 1850 kroner

Oppløsning: 9600x2400

Pluss: Stor skjerm, nettverksmulighetene, bra bildekvalitet

Minus: Fotoskuffen tar plass

Med alle funksjoner og finesser man kan tenke seg, samt utmerkede utskrifter, er Canon Pixma MP640 et fristende valg for den som vil ha alt. Skriveren klarer mange typer media og er lett å koble til nettverket. Den store skjermen og de tydelige knappene gjør at man utmerket kan skrive ut bilder direkte fra minnekortet og gjøre grunnleggende forbedringer uten datamaskinen. Men fremfor alt blir bildene man skriver ut meget gode. Trenger man ikke finessene, greier man seg imidlertid bra med den mindre modellen.

Terningkast: 5

Bra fra broder'n

Brother MFC-490CW

Pris: 1675 kroner

Oppløsning: 6000x1200

Pluss:Ethernet, bra format, faks

Minus: Vanskelig tilgjengelig utmatingsskuff

Brother MFC-490CW er en kompakt og kompetent multifunksjonsskriver i ordets rette forstand, og har mange tilkoblingsmuligheter. Skjermen kunne ha vært større og mer høyoppløst, det kreves en del knappetrykkinger her og der, og det mangler noen funksjoner ved utskrift. Men kan man utstå det, får man en klart godkjent fotoskriver. Trenger man ikke faks, er nok DCP-585CW imidlertid et mer prisgunstig alternativ.

Terningkast: 4

Funksjon over kvalitet

Epson Stylus Photo SX510

Pris: 1200 kroner

Oppløsning: 5760 x 1440

Pluss: Mange tilkoblingsmuligheter

Minus: Plasskrevende, middelmådig fotokvalitet, halvdårlig skjerm

Epson Stylus Photo SX510 er en merkelig motsigelse. På den ene siden er dette en solid skriver med god design, en stor skjerm med pedagogiske knapper, samt bra med tilkoblingsmuligheter. På den andre siden har de spart penger på innsiden og bruker bare fire blekkpatroner. Man må altså betale for noe som ser ut og fungerer som en god fotoskriver, men man blir skuffet når man ser resultatet. Spørsmålet blir egentlig hvem som er målgruppen.

Terningkast: 4

Maksifunksjonsskriveren

HP Photosmart Premium

Pris: 2400 kroner

Oppløsning: 9600 x 2400

Pluss: Separate skuffer, CD-utskrift, dokumentmater

Minus: Middelmådig fotokvalitet, prisen

HP Photosmart Premium har klemt inn så mange funksjoner at man nesten blir forbauset over at den ikke rister brød. Som kontormaskin er den et monster som kan håndtere alle oppgaver og kan kobles til på alle mulige måter. Men dessverre er den ikke best der det er viktigst. Som fotoskriver imponerer den nemlig ikke. Den presterer kun middels kvalitet, og det er ganske enkelt ikke bra nok i denne prisklassen.

Terningkast: 4

Kompakt og enkel

HP Photosmart C4680

Pris: 750 kroner

Oppløsning: 4800 x 1200

Pluss: Smidig størrelse, billig

Minus: Under middels fotokvalitet, liten skjerm, bare USB

HP Photosmart C4680 er en plassbesparende multifunksjonsskriver som til tross for lav pris har en bildeskjerm for menyene. Derimot duger ikke skjermen for å håndtere fotografiene, og skriveren har begrensede tilkoblinger og finesser. Men fremfor alt er ikke kvaliteten på fotoutskriftene tilstrekkelig gode. C4680 er nærmest en billig allroundskriver som kan skrive ut fotografiene dersom det kniper, men knapt nok noe man kjøper med det som hovedmål.

Terningkast: 3

Hele testen kan du lese på www.lydogbilde.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse