Stortest av kameraer: Vi tester speilreflekser med HD-video

FOTO OG VIDEO: Nå får du både fotografiapparat og videokamera – i ett og samme speilreflekskamera. (Foto: Lyd & Bilde)

Video i HD-kvalitet åpner for spennende muligheter på et speilreflekskamera. Med bildekvalitet i toppklasse blir resultatet knallbra.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

TESTVINNER: Canon EOS 500D

Se bildet større

RIMELIG OG BRA: Nikon D5000 (Foto: Lyd & Bilde)

Se bildet større

BESTE VIDEO: Panasonic Lumix GH1 (Foto: Lyd & Bilde)

Se bildet større

HD-KVALITET: Speilrefleksene med videoopptak tar kun opp i HD-kvalitet, men det er forskjeller mellom kameraene man bør være klar over.

LYD & BILDE: Egentlig er det litt rart at speilreflekser ikke har hatt videoopptak tidligere.

De fleste er for lengst blitt vant til å kunne ta opp video på et kompaktkamera, men videoopptak ble ikke introdusert på speilrefleks før Nikon D90 ble lansert i august 2008.

Nå finnes det flere speilreflekser med videoopptak, og flere vil bli lansert i løpet av året.

Det som skiller video på et speilreflekskamera fra video på et kompaktkamera, er kvaliteten og ikke minst mulighetene.

Best i test

Canon EOS 500D

Pris: 10799 (med medfølgende optikk)

EOS 500D er Canons andre speilrefleks med videoopptak i full 1080p HD. En bonus med EOS 500D er en 3-tommers skjerm med 920.000 punkters oppløsning, som gjør videotitting til en fornøyelse. Kameraet kombinerer meget høy bildekvalitet med høy videokvalitet. Med stereolyd og autofokus på videoopptak ville EOS 500D vært komplett. Men kameraet har ikke engang mikrofoninngang.

Videokvaliteten er nesten i samme klasse som Panasonic Lumix GH1, og bildekvaliteten på stillbilder er på nivå med Nikon D5000. Kameraet ligger godt i hånden og er oversiktlig og enkelt å betjene, med svært god skjermkvalitet og stor og lys søker. EOS 500D er fotografens valg. Med vitale funksjoner lett tilgjengelig på dedikerte knapper og et oversiktlig menysystem, arbeider man raskere med EOS 500D enn med D5000. Canon EOS 500 D er et lettbetjent allroundkamera for deg som vektlegger videoopptak nesten like mye som stillbilder.

KORT SAGT:

+ Høy bildekvalitet

+ Oversiktlig menysystem

+ God ergonomi

+ Høy videokvalitet

+ Skjermoppløsningen

- Ingen autofokus på videoopptak

- Synlig optisk fortegning

- Fast skjerm

Her kan du lese hele testen av Canon EOS 500D

Beste kjøp

Nikon D5000

Pris: 7990 (med medfølgende optikk)

Sammen med svært høy bildekvalitet, får man her mye for pengene. Dette er testens største og tyngste kamera. I likhet med Panasonic-kameraet, har D5000 en vrid- og vippbar skjerm. Den er riktignok litt mindre og har lavere oppløsning, og kan ikke vris sidelengs, men under kameraet. Likevel gjør dette D5000 mer anvendelig som videokamera enn Canon EOS 500D.

Velger man Nikon D5000, er det fordi bildekvaliteten på stillbilder er like god som på Canon EOS 500D, men til en lavere pris. Selv om videokvaliteten er god, er den ikke i samme klasse som de to kameraene med høyere videooppløsning. Nybegynneren vil uansett elske D5000, for kameraet er enkelt å bruke. Et meget godt og brukervennlig kamera, som vil være det riktige valget for deg som ikke legger for mye vekt på video.

KORT SAGT:

+ Meget høy bildekvalitet

+ Smart Active D-Lighting

+ God betjeningsvennlighet

+ Vrid- og vippbar skjerm

- Ingen autofokus på videoopptak

- Bare middels høy videokvalitet

- Synlig optisk fortegning

- Lite håndgrep

Her kan du lese hele testen av Nikon D5000

Beste videokvalitet

Panasonic Lumix GH1

Pris: 14990 (med medfølgende optikk)

Dette kameraet har den mest omfattende integreringen av videoopptak av alle speilreflekskameraene. Unnskyld, systemkamera, for Lumix GH1 har ikke noe speil og søker i tradisjonell forstand. Kameraet er Panasonics andre modell i det nye MicroFourThirds-formatet, som er utviklet i samarbeid med Olympus.

Panasonic Lumix GH1 er det mest komplette kameraet i testen, om man ser på kombinasjonen av bilde- og videokvalitet, samt funksjonalitet. Som videokamera knuser det Canon EOS 500D og Nikon D5000 på langt bedre betjeningsvennlighet og anvendelighet. Videoopptakene er ikke dermed perfekte, for kraftig komprimering demper gleden ved den høye oppløsningen noe. Stillbildekvaliteten er derimot bedre på Canon og Nikons kamera, men ikke overlegent bedre. Den høye prisen trekker dessverre ned.

KORT SAGT:

+ Meget god bildekvalitet opp til 1600 ISO

+ Svært høy videokvalitet

+ Glimrende optisk kvalitet

+ Lydløs autofokus

+ God lydkvalitet på video

- Kun tilgjengelig med ett objektiv

- Dårlig batterikapasitet

- Langt fra problemfri AVCHD-avspilling

- Upresis hvitbalanse

- Høy pris

Her kan du lese hele testen av Panasonic Lumix GH1

Tenk før du handler

* Alle kameraene er bemerkelsesverdig gode. Svakhetene er få, og mulighetene mange, men man bør likevel tenke seg godt om før man velger kamera.

* Med videoopptak øker mulighetene for kreativitet. Du kan filme og fotografere med høy kvalitet. Men ingen av kameraene i testen er like gode på alt. Derfor må man bestemme seg for hva man skal legge mest vekt på. Video, stillbilder, brukervennlighet, funksjoner eller pris?

* Bildekvaliteten på speilreflekskameraer er blitt så bra at forskjellene mellom de ulike modellene er blitt mindre. Man kan nesten regne med høy bildekvalitet uansett hvilket av de nye speilreflekskameraene man velger. Funksjoner og brukervennlighet blir dermed enda viktigere, og selvsagt pris.

* Vil man ha videomuligheter med kameraet, om enn bare for å ta videosnutter nå og da, er Nikon D5000 et godt valg. Kameraet koster ikke så mye mer enn ett godt kamera uten videomuligheter.

* Canon tar seg godt betalt for EOS 500D, men i motsetning til Nikons D5000, får man full 1080p HD-video. Men autofokus fungerer bare dersom man trykker inn en knapp under opptak, noe som gir deg sjenerende motorstøy på videolyden. Men kameraet tar like gode bilder som D5000, og gir deg enda bedre videokvalitet.

* Panasonic Lumix GH1 er testens mest komplette kamera. Fordi det er det eneste som har en skikkelig videofunksjon, ikke bare med full 1080 HD-oppløsning, men med lydløs kontinuerlig autofokus og god stereolyd på opptakene. Opptakskvaliteten mangler fremdeles noe på å bli helt perfekt, men Lumix GH1 kombinerer den beste videokvaliteten med meget gode stillbilder. Prisen er imidlertid høy.

Du kan lese hele testen på Lyd & Bildes nettside

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse