– Vi trenger hundre gravide

Samler treningsfakta: Stipendiat Lene Haakstad leder forkningsprosjektet ved Norges Idretshøyskole.
FOTO: NILS SKUMSVOLL

Lene Haakstad, stipendiat ved Norges Idrettshøyskole, skal undersøke om det finnes en sammenheng mellom fysisk aktivitetsnivå, vektøkning hos mor og barnets fødselsvekt. Til forskningsprosjektet trengs hundre gravide kvinner som ikke trener regelmessig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.10.2007 kl 19:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Norges Idrettshøyskole søker hundre gravide til et trenings- og forskningsprosjekt.

KRINGSJÅ: De siste 10 årene har det vært en økning i forekomsten av overvekt hos kvinner og en kraftig parallell økning i andelen barn med høy fødselsvekt. Denne utviklingen er i følge forskningsleder Haakstad knyttet til økt forekomst av svangerskaps- og fødselskomplikasjoner både for mor og barn. I den anledning arrangerer hun et trenings- og forskningsprosjekt for førstegangsgravide.

Bestemt gruppe

– Vi søker kvinner som er førstegangsgravide og i svangerskapsuke 24 eller tidligere. De må kunne defineres som inaktive, og med det mener jeg de som ikke driver organisert trening. Man kan gjerne være glad i å gå tur eller trene innimellom, men de som trener organisert flere ganger i uka faller utenfor vår målgruppe i denne omgang, forteller hun.

Deltagerne vil bli delt opp i to tilfeldige grupper, hvorav halvparten vil tilhøre en treningsgruppe, mens den andre halvparten skal være en kontrollgruppe. Begge gruppene skal testes to ganger underveis i svangerskapet, og seks uker etter fødsel.

– For gruppen som skal trene er det lagt opp til minimum to felles økter per uke over en periode på 12-16 uker her hos oss. Programmet inkluderer 30 minutter utholdenhetstrening til musikk, styrketrening, ergonomi og avspenning. De som ikke ønsker å trene til musikk kan velge rask gange. For eksempel rundt Sognsvann, sier prosjektlederen.

– Det kan virke som en utfordring å engasjere 100 inaktive personer til å begynne å trene?

– Femti av dem "slipper". Samtidig tror vi det blir enkelt å rekruttere, da kvinner som er førstegangsgravide som regel er svært opptatt av å gjøre sitt beste for seg selv og barnet. Dermed kan dette være et positivt tilskudd til både kvinnene selv og barna de skal sette til verden, mener Haakstad.

Testene og /eller treningene medfører ikke noen risiko eller negativ påvirkning for den gravide eller fosteret, understreker hun.

Gratis trening

Haakstad presiserer at prosjektet er gratis for alle involverte.

– Jeg håper virkelig mange gravide ønsker å delta i denne viktige kvinneforskningen, og at de tar kontakt. Vi har allerede mottatt henvendelser, men trenger definitivt flere. En av flere fordeler er jo gratis trening, avslutter hun. Ekstraundersøkelsene ved Norges Idrettshøyskole vil ta ca en time hver gang.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse