Vin til til kjøtt i mørke: Vi trenger trøkk og kraft

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Akkurat som under presidentvalget i USA, finnes det her to svært forskjellige retninger å gå i.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2008 kl 08:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Crozes-Hermitage 2006, Domaine du Colombier, Rhône, Frankrike.

Se bildet større

VALG: Dagens vin må matche Den skal jo ikke bare matche viltkjøttet (Tom-Victor brukte reinsdyr), men også sviskene (som forsterker sødmen) og armagnacen (som gir smakskraften et ekstra løft).

Dagens vin trenger trøkk og kraftig smak, samt en markert fruktighet, en viss tanninstruktur og god friskhet. Den skal jo ikke bare matche viltkjøttet (Tom-Victor brukte reinsdyr), men også sviskene (som forsterker sødmen) og armagnacen (som gir smakskraften et ekstra løft).

Jeg ser to hovedretninger her:

1) Den faste, friske og tørrere kombinasjonen

2) En miks som er sødmefull, bløt og rund

Det finnes mange gode eksempler på førstnevnte kombinasjon nord i Rhône i Frankrike, viner som normalt fungerer supert med vårt norske vilt. Da er det kun syrah som gjelder.

Vinene kan oppdrives i mange forskjellige kvaliteter, og lettest anvendelig er gjerne de unge Crozes-Hermitage-vinene – på grunn av både smak, struktur, tilgjengelighet på Polet og ikke minst pris. Smaksmessig kan en utviklet Hermitage eller en Côte-Rôtie være bedre valg, fordi de har mer av alt. Men verken prisen eller tilgjengeligheten er like optimal.

Uansett: Jeg anbefaler 50453 Crozes-Hermitage 2006, Domaine du Colombier, Rhône, Frankrike. Kr 169.80 (Hovedsortiment).

Dette er en ungdommelig og tilgjengelig vin som smaker av saftige bjørnebær, krydder og sorte oliven. Man kan også ane en duft av hengt kjøtt.

Vinen er saftig og bløt i anslaget, har forfriskende syre og struktur som sørger for en deilig, forfriskende munnhule. Samtidig er den tilgjengelig nok til at det ikke snerper seg helt til og tørker ut.

Hvis du derimot vil gå for en sødmefull, bløt og harmonisk kombinasjon, foreslår jeg 41823 Passo Doble 2006, Masi Agr, Mendoza, Argentina. Kr 129.90 (Hovedsortiment)

Denne vinen smaker tydelig av tørket frukt, kirsebær og fat. Samtidig har den friskhet og struktur nok til å finne balansen langt på den riktige siden av søtsuppe.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse