Russ besøkte barnekreftavdelingen: Victoria (18) vet godt hva det vil si å være syk

SÅPEBOBLEBUSS: Victoria Starberg og Amalie Skare. Såpeboblemaskinen på Shanghaied fikk mye oppmerksomhet da russen besøkte Rikshospitalet. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Victoria (18) er midt oppe i russetiden. – Slitsomt, men kjempegøy! kvitrer en en glad russejente fra Nordstrand. For ti år siden var det en helt annen situasjon for familien Starberg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.05.2015 kl 22:48

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Amalie sammen med Victoria og de andre jentene på Shanghaied. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Se bildet større

Benjamin Løkken og Victoria Starberg hadde begge kreft som barn. Nå er de friske, og hadde ingen problemer med å få med alle medlemmene på russebussene sine til å spre glede og dele ut russekort til Amalie og de andre barna på barnekreftavdelingen på Rikshospitalet. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Se bildet større

FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Se bildet større

FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

NORDSTRAND/RIKSHOSPITALET: Tre russebusser ruller inn på plassen foran Rikshospitalet. Ut hopper maiglade russ. For Victoria Starberg er besøket på barnekreftavdelingen, der de skal dele ut russekort og spre glede, ekstra spesielt.

Sommeren for ti år siden fikk nemlig mamma og pappa Starberg en fryktelig beskjed. Jenta deres på åtte år, hadde lenge hatt vondt i magen. Det ble påvist kreft.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Derfra gikk det fort til Victoria fikk vite at smertene skyldes en svulst på størrelse med en vannmelon i den lille magen. Hun hadde fått en svært sjelden type av Lymfom, en form for blod- og lymfekreft.

Les også: Kjelsåsjentene er klare for russefeiring på Crashpad 2015

Syv måneder

I syv måneder bodde Victoria på sykehuset og gjennomgikk tøffe behandlinger. Mamma og pappa byttet på å være hos datteren på Ullevål og hos de tre eldre søsknene hjemme på Nordstrand.

– Legene sa til oss at de skulle klare dette og at om hun skulle få tilbakefall skulle vi ta det også. Verre hadde det vært om Victoria hadde fått påvist kreft ti år før, da hadde hun mest sannsynlig ikke overlevd behandlingen, har foreldrene tidligere sagt i et intervju med Nordstrands Blad.

For det vil som regel gå bra. I dag er Victoria en frisk og flott russejente, og en del av jente-russebussen Shangaied 2015, med jenter fra Nordstrand og Oslo vest, og skolene Ullern, Blindern, Handelsgym og Persbråten.

Prinsesse

– Kjedelig russetid? Ha, ha, nei vi har hatt det greit hittil. Slitsomt, men kjempegøy, kvitrer Victoria tilbake.

«Fremtidig prinsesse på jakt etter prins.» Det står det på russekortet.

– Med telefonnummeret til læreren min på ungdomskolen, ler Victoria.

Les også: Gutta ville ha en spesiell russefeiring

Spesiell dag

Torsdag ettermiddag ble en spesiell dag i russetiden. Russen fra Oslo-bussen Shangaied og romeriksbussene L.A.-Life Assured og Nike besøkte kreftsyke barn ved Rikshospitalet.

På L.A.-Life-bussen er Benjamin Løkken, også han tidligere kreftpasient. HAn ble syk som elleveåring.

– Det er veldig fint å kunne gi noe tilbake. Jeg har jo selv - i månedsvis - vært en av de syke barna, selv om jeg var pasient ved Ullevål. Er man syk så går man jo glipp av en del ting. Blant annet får man ikke vært ute i gatene og samlet russekort, sier
Victoria.

Benjamin var pasient på Rikshospitalet, og å være tilbake i de samme korridorene, var følelsesladet.

– Det er rørernde å være her. Og veldig koselig å møte barna. Jeg vet jo hvordan det er å ligge på sykehus og ikke få komme ut. Og jeg husker hvor stort det var med russ og å få russekort, sier han.

Det var ikke noe problem å få med resten av bussen til å besøke sykehuset.

– Det tror jeg er det letteste jeg har gjort, smiler Benjamin.

Ett av barna som gjerne ville ha russekort var seks år gamle Amalie Skare. Hun strålte ombord på Shanghaied, da jentene satte igang såpeboblemaskinen. Og så fikk hun en stor bunke russekort.

– Nå har jeg flere rusekort enn de andre i klassen, smilte hun.

Barnekreftforeningen

Mødrene til både Victoria og Benjamin er aktive i Barnekreftforeningen. Victoria ønsker også å bli mer aktiv i foreningen når det blir med tid og anledning.

– En ting er at barna kanskje synes det er fint å se at andre som har hatt kreft kan bli friske. Kanskje spesielt også for foreldrene til de syke barna, tror Victoria.

– Gjør noe med deg

Det er spesielt å oppleve å få kreft.

– Det gjør nok noe med deg som menneske. Jeg var jo veldig liten da jeg ble syk, og skjønte vel ikke alvoret. Jeg har i tillegg vært kjempeheldig som ikke har fått noen senskader av sykdommen og behandlingen, sier hun.

Bevisst

– Likevel, det ligger noe i bakhodet uansett. Jeg vet jo godt hva det er å være syk, og er nok mer opptatt av å ta vare på helsen min, enn kanskje andre er. Men jeg er ikke stressa på at jeg kan bli syk igjen og sånn. I tillegg er nok lista for å klage over småting, høyere enn den kanskje er hos andre, sier Victoria.

Til høsten venter nye utfordringer.

– Jeg planlegger ett år i Berlin. Både for å jobbe, og selvsagt lære språket bedre. Det kan bli veldig spennende.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse