Viktige råd til deg som møter på elg i nabolaget

Elgen i Carl Grøndahls vei tirsdag. FOTO: Svein Bryn

Denne elgen vandret i flere hager i Carl Grøndahls vei tirsdag. Nå advarer Bymiljøetaten igjen om mye elg i boligområdene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.02.2018 kl 17:04

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TÅSEN: Mye snø i vinter gjør at elgen trekker til boligstrøk på jakt etter mat.

I forrige uke skrev vi om Marte som fikk øyekontakt med en elg i en hage i Hauges vei ved Bakkehaugen. Om det er den samme elgen som tirsdag ble fotografert i en hage i Carl Grøndahl vei, vet vi ikke, men ifølge Bymiljøetaten har det kommet flere meldinger om elg i dette området den siste tiden.

I ukene før har forvillet og skadd elg blitt avlivet av Oslo kommune på Nordre gravlund, og på Grefsen.

LES OGSÅ: Hvorfor avliver Bymiljøetaten elg? spurte vi. Her er svaret

Bymiljøetatens råd

Bymiljøetaten la tirsdag kveld ut denne meldingen på sin Facebook-side:

«Mange melder fra om elg i boligstrøk i disse dager, og særlig har vi fått henvendelser om en elgku som holder til på Tåsen. Elgen har ikke utvist aggressiv atferd, og har for det meste blitt observert liggende i hager hvor den tygger drøv.

Våre råd er å være obs på at det befinner seg en elg i nærheten. Om du skulle se elgen, ikke oppsøk den, ikke prøv å skremme den, men la den ligge i fred. Forhåpentligvis vil den komme seg tilbake til skogen når forholdene ligger til rette for det.

Husk at det nå er ekstraordinær båndtvang i Oslo, både i boligstrøk, på friområder og i marka.

HVORFOR ER DET VIKTIG Å LA ELGEN LIGGE I RO?

Dette er den hardeste vinteren på lenge, og viltet trekker inn mot hagene våre. Grunnen er at i marka hvor det er mye snø, bruker elgen langt mer energi på å finne maten enn den energien den får i seg. Da slår nedarvet kunnskap og læring fra mordyret inn og fører elgen ned mot mindre snø, lettere å bevege seg, og frukttrær og annet med velsmakende knopper og skudd. Men en elg som skal fordøye kvist og annet tungt fordøyelig plantemateriale er avhengig av å få ligge i fred under drøvtygging. Og ligge må den det meste av døgnet, både for drøvtygging og energisparing. Dette får den ikke så ofte fred til, den skremmes til et nytt sted hvor den håper å få være i fred, men møter andre forstyrrelser. Til slutt blir situasjonen håpløs for elgen, dessverre ofte med fatale konsekvenser.

Vi ønsker ikke å avlive friske dyr, og det er ikke tillatt å bedøve dyra for å frakte dem tilbake til skogen.

Hvis du kommer over ville dyr som er forvillet eller skadet i Oslo, kan du gjøre følgende:

SKADEDE FUGLER OG SMÅDYR: Ring Falck på tlf.nr: 02222, de frakter dyret/fuglen til Veterinærhøgskolen på våre vegne

SKADET ELLER PÅKJØRT VILT: Ring Politiets Operasjonssentral på tlf.nr: 02800 hvis dyret fremdeles er i live. Hvis dyret er dødt kan du kontakte Bymiljøetaten for råd / bistand.

Dersom du ser f.eks. et rådyr med en ikke-livstruende skade (et dyr som f.eks. halter, har håravfall eller liknende), kan du henvende deg til oss, så gjør viltforvalteren en vurdering. Ved livstruende skader som ved påkjørsler skal du alltid ringe Politiets Operasjonssentral. Dersom du selv er ute for påkjørsel av vilt: - sørg for å merke påkjørselstedet godt. Det gjør søkearbeidet enklere, og det blir mindre lidelser for dyra.»

Les om flere opplevelser med elg i Nordre Aker i listen nederst på siden!

LES OGSÅ:

Svømmehallen er flunkende ny, men ser nøyaktig ut som for 50 år siden

Hun smyger klærne ned i en stor, spesiallaget handlepose og stjeler for titusenvis av kroner

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse