Idrettens Hus sprengt: Vil flytte idretten vekk fra Ullevaal

Illustrasjonsfoto

Fotballforbundet ønsker at den sentrale administrasjonen i Idrettsforbundet og alle landets særforbund blir med til den nye, gigantiske fotballstadionet i Groruddalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2008 kl 09:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ULLEVAAL: Ifølge Sportsanalyse.no kan flytteplanene ende med at Norges Idrettsforbund ikke lenger blir samlokalisert etter som flere særforbund sysler med tanken om flytting.

Idrettens hus sprengt

Idrettens Hus på Ullevaal stadion i Oslo er «sprengt». Samtidig vurderer Norges Fotballforbund å bygge nytt hovedstadion i Groruddalen i Oslo, med plass til 50.000 tilskuere.

Trolig blir byggeprosjektet realisert, uansett om Norge, i samarbeid med Sverige, får et EM-sluttspill i fotball i 2016 eller ikke.

Målet er å flytte både aktivitet og administrasjon med og uten ball fra Ullevaal og dit.

Nå inviteres også norsk idrett til å bli med. Både med sitt Idrettens Hus og med trenings- og konkurranseanlegg for flere idretter. NIF og mange av særforbundene har vært på informasjonsmøter.

Positiv respons

- Vi har opplevd responsen veldig positiv, sier prosjektleder Hilde Barstad i NFF til Sportsanalyse.no.

Det tidligere samferdselsbyrådet i Oslo leder arbeidet både med EM-søknad og tilhørende stadion- og næringsbygg. En satsing som kan inneholde mange elementer som både bydelen og idretten mangler. Men Barstad understreker at arbeidet er i en tidlig fase der det viktigste er å registrere behov.

De fleste av idrettsforbundets 57 særidrettsforbund har i dag sin administrasjon på Ullavaal. Bare motorsportforbundet (Drammen) og sykkelforbundet (Bærum) av de større er i dag beliggende utenfor.

Særforbundene vokser dessuten i antall ansatte, i tillegg til at det kommer flere støttevirksomheter (som idrett og ledelse, som nylig flyttet inn til kampsportfirbundet med sine fem ansatte). I dag er det rundt 400 ansatte på de rundt 10 000 kvadratmetrene som NIF selv eier eller disponerer.

Også Norges Skiforbund vil flytte

«Idretten» flyttet fra Rud i Hauger til Sognsvn. 75 i Oslo 1. september 1999. Da var det plass til de aller fleste i det særpregede bygget «Dråpen» nærmest Sognsvannsbanen. Men nå er det ikke mer særlig ledig areal verken der eller inn i næringslokalene under tribunene på selve Ullevaal stadion.

Fotballforbundet har måtte spre seg flere steder rundt stadion. Håndballforbundet leter også etter nye lokaler. Også de har planer om å bygge et riksanlegg.

Ifølge sportsanalyse.no kan også Norges Skiforbund tenke seg å flytte administrasjonen til Holmenkollen (slik det svenske skiforbundet gjorde da de endret adresse fra Stockholm og dro med sine ansatte til Lugnet skistadion i Falun for noen år siden). Friidrettsforbundet har vært ønsket av flere til sin hovedarena Bislett stadion.

- Det er viktig at idretten fortsatt er samlet et sted. Det har masse fordeler med synergier og møter og overføringer, sier flere særforbundsgeneralsekretærer som sportsanalyse.no har snakket med.

- Vil miste viktig nærhet

Idrettspresident Tove Paule kommenterer planene slik:

- Vi synes det er kjempefint at fotballforbundet spiller med åpne kort, og inviterer til tidlig og tett dialog. Så får vi bare se an prosessen videre. Det er mange spørsmål vi må stille. Mulighetene er der, men vi vil eventuelt miste en viktig nærhet til Norges idrettshøgskole og Toppidrettssenteret som vi har der vi er nå, sier Paule til sportsanalyse.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse