Vil gjenåpne Sandermosen stasjon

Knut Fjeld og Dag Gaute Gaasemyr foran stasjonsbygget på Sandermosen. Venstre ønsker gjenåpning av stasjonen, til tur- og kulturformål. FOTO: PRIVAT

Nordre Aker Venstre og Sagene Venstre vil at togene igjen skal stoppe på Sandermosen stasjon for ordinær persontrafikk. Det vil være gusntig for miljøet, mener partiet, som også vil ha et kulturtilbud i det nyoppussede stasjonsbygget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2016 kl 11:03

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SANDERMOSEN: Vedtaket ble gjort av de to lokallagene i september. 11. oktober fulgte Oslo Venstre opp innspillet, og stiller seg bak ønsket om at kulturtilbudet skal gjenoppstå på Sandermosen.

– Sandermosen stasjon må gjenåpnes for persontrafikk og sikres for kulturformål, sier Dag Gaute Gaasemyr i Nordre Aker Venstre.

Han har tatt sykkelen fatt og reist til den nedlagte stasjonen, som ligger langs Gjøvikbanen, sammen med partikollega Knut Fjeld fra Sagene Venstre.

– Vi er avhenging av et godt samarbeid med alle parter som vil være med «på laget», supplerer Fjeld.

Helt stopp

Sandermosen stasjon ble tatt i bruk i 1909, som en stasjon som skulle gjøre det enklere for byfolk å komme seg ut i marka. Den ble lagt ned for ordinær persontrafikk i 2006.

I 1993 tok Stiftelsen Kulturpunktet Sandermosen stasjon bygget i bruk til ulike kulturarrangementer. Teaterforestillinger, konserter, opplesninger og foredrag har vært blant aktivitetene på stasjonen. Det har også blitt arrangert dugnadsleirer der, med deltakere fra flere land. Så lenge Kulturpunktet holdt til i stasjonsbygget stanset dessuten toget der i forbindelse med kulturarrangementer.

Men tiligere i år var det slutt. Kulturpunktets leieavtale var utløpt, og bygningsmassen skulle rehabiliteres av eieren ROM Eiendom. Det var ikke med lett hjerte at Tore «Stassjonsmester'n» Frisell Haagensen og Kulturpunktet flyttet ut. Les hva Nordre Aker Budstikke skrev om Frisells tanker om videre bruk, her.

Venstre vil ha kultur

– Kulturarrangementene ved Sandermosen stasjon viste seg å være godt besøkt, og dessuten et lavterskeltilbud, gjennom lave inngangspenger for arrangementene. Derfor vil det være en stor fordel for kulturlivet hvis Sandermosen stasjon kan gjennoppstå som en kulturinstitusjon, sier Gaasemyr og Fjeld, og viser spesielt til eventyrkveldene for barn.

– Det kan påvirke barna til å bli glad i å kjøre tog, ut i spennende skog med snø på trærne og trolsk stemning, sier Fjeld.

Siden bygningen er verneverdig, vil det lettere kunne forplikte framtidige leietakere dersom det stilles krav til at bygningen brukes til kulturformål, mener de to.

– Lokalene inneholder en sal brukt til teaterforestillinger, konserter etc., så alt ligger til rette for at kulturtilbudet som har kjennetegnet stasjonen kan videreføres, påpeker Gaasemyr og Fjeld.

ROM Eiendom har tidligere uttalt til Nordre Aker Budstikke at lokalene skal leies ut igjen når de er ferdig oppusset, og at Kulturpunktet er velkommen til å søke.

LES OGSÅ: Sandermosen stasjon må sikres til kulturformål

Togstopp

Se bildet større

Det kan være servering i stasjonsbygget eller i kiosken på Sandermosen i helgene, mener DAg Gaute Gaasemyr og Venstre. FOTO: PRIVAT

Men det er ikke bare kulturen Venstre vil ha tilbake på Sandermosen. Det bør også blåses liv i stasjonens funksjon som utfartssted i marka, mener de.

– Det finnes turløyper like i nærheten som kan brukes både sommer og vinter, og mye ligger til rette for at folk kan bruke Sandermosen stasjon som utgangspunkt. I helgene kan det også etableres servering inne i selve stasjonsbygningen, eller i en kioskbygning som står på stasjonstomta, foreslår Gaasemyr.

Å gjenoppta togtrafikken til stasjonen vil dessuten være et verdifullt bidrag til miljøet, mener de to.

– Bilbruken kan reduseres hvis toget stopper flere steder langs Gjøvikbanen. Sandermosen stasjon bør derfor gjenåpnes for persontrafikk ved at toget stopper der regelmessig i helgene, og utenom rushtrafikken i ukedagene. Dette må også skje i forbindelse med eventuelle framtidige kulturarrangementer ved stasjonen, sier Gaasemyr og Fjeld, som også ønsker seg noen parkeringsplasser på stasjonsområdet:

– Slik at folk også kan bruke bil for å komme seg til dette utfartsområdet, noe som er nødvendig for funksjonshemmede som vil ut i marka, sommer som vinter.

På bakgrunn av Nordre Aker og Sagene Venstres innspill, vedtok Oslo Venstres hovedstyre 11. oktober at:

  • Oslo kommune erverver eller sikrer seg disposisjonrett over eiendommen fra eieren ROM Eiendom AS
  • Det åpnes for togstopp ved behov på Sandermosen stasjon.
  • Sandermosen stasjon sikres for kulturformål. Det må legges til rette for at foreninger etc. kan etablere et kulturtilbud for byens befolkning der.
  • Det legges til rette for serveringstilbud i helgene på Sandermosen stasjon, i stasjonsbygningen og/eller i kioskbygningen utenfor.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse