Vil ha bedre vei i Maridalen nå

Biler og mykere rullere side om side. Ny sykkelvei ligger fortsatt noen år frem i tid.

Venstre mener forholdene for syklister og rulleskiløpere i Maridalen er uholdbare, og ber byrådet sørge for ny asfalt i år – i påvente av ny gang- og sykkelvei.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.06.2017 kl 13:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta Maridalsveien

Trafikkulykker i perioden 1996-2015

Maridalsveien fra Brekke og nordover.

  • Bilulykker: 32
  • Fotgjenger eller akende involvert: 2
  • MC-ulykke: 5
  • Sykkelulykke: 11

I tillegg kommer ikke-anmeldte forsinkringssaker.

Kilde: Statens Vegvesen

MARIDALEN: Maridalen er et viktig friområde for Oslos befolkning, og Maridalsveien og Gamle Maridalsvei er en populær treningsarena for mange.

Se bildet større

Maridalen er kanskje et av landets mest brukte treningsområder. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Langtekkelig prosess

I fjor høst landet Bymiljøetaten på at de vil etablere en gang- og sykkelvei parallelt med Maridalsveien fra Brekke til Hammeren, selv om aktører som Sørbråten IL heller har ivret for en utvidet veiskulder.

Det er over ti år siden det ble vedtatt å tilrettelegge for sykkel og rulleski, og enda vil det ta år før en ny løsning er på plass. Derfor må det gjøres midlertidige tiltak nå, mener Guri Melby, Oslo Venstres gruppelder i bystyret.

Hull på hull…

– Folk går tur her, sykler, går på rulleski og bedriver en rekke andre aktiviteter. Dessverre er asfalten i svært dårlig stand, og etter vinteren har den blitt rammet av telehiv. Det er mange hull her, noe som både gjør området mindre attraktivt, men som også skaper utrygge situasjoner for folk som ferdes der, sier Melby, som var samferdselbyråd i Oslo fram til 2015.

– Tenk å sette fast hjulet her når man kommer i stor fart. Det er direkte farlig, sier Melby.

Se bildet større

Slik ser det ut i Maridalsveien like forbi Hammeren. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Engstelig sykkelmor

Lokalpolitiker og bydelsutvalgsrepresentant May-Brith Døssland (V), som selv ofte sykler i Maridalen, og har barn som har syklet aktivt i Sykkelklubben Rye, er glad for partifellens engasjement.

Se bildet større

May-Brith Døssland og Guri Melby, her med Gamle Maridalsvei i bakgrunnen.

– Jeg var redd for å sende mine barn ut på trening i Maridalsveien. Mange steder er det klattet over med asfalt, med det er ikke godt nok. Det sprekker opp igjen. Jeg vet at mange i sykkelmiljøet vil bli glade hvis det blir gjort noe. Og å reasfaltere bør være mulig å gjøre allerede i sommer, sier Døssland.

LES OGSÅ: Irriterer mange, men: – Joda, det er faktisk lov å sykle to i bredden

Maridalen som en idrettsarena

Guri Melby ber nå sin etterfølger, samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG), gi Bymiljøetaten beskjed om å prioritere asfaltering i Maridalen så raskt som mulig.

– Bymiljøetaten har en egen pott til å gjøre løpende vedlikeholdsarbeid, så dette trenger trolig ingen egen bevilgning, sier hun.

Hun mener man vil komme langt ved for eksempel å reasfaltere de partiene av veien som har store hull.

Se bildet større

Lokalpolitiker i Nordre Aker, May-Brith Døssland, og Oslo Venstres gruppeleder i bystyret, Guri Melby, mener asfalten flere steder i Maridalsveien gjør ferdsel direkte farlig for syklister og rulleskiløpere. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Dette vil helt sikkert også bilistene bli glade for, men dette bør gjøres først og fremst av hensyn til sikkerheten for dem som sykler og ruller i Maridalen. Det satses mye på bysykkelrutene i sentrum – og det er bra. Men jeg er redd for at man glemmer områder som Maridalen, som ikke er en transportetappe, men som brukes til rekreasjon og trening. Å oppgradere Maridalsveien er mer som vedlikehold av et idretttsanlegg å regne, sier Melby.

LES OGSÅ: Slik skal det bli tryggere å sykle i Jutulveien

Fortgang med sykkelveien

Ragnar Johansen bor på Høybråten, men sykler ofte i Maridalen.

Se bildet større

Ragnar Johansen skulle gjerne hatt bedre veiforhold i Maridalen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det er jo bare å se deg tilbak, svarer han på spørsmål om hva han synes om veikvaliteten.

– Jeg syns jeg har hørt i årevis at det skal bli utbedringer, men tror du det kommer til å bli noe av? Det ville jo selvfølgelig vært kjempefint, for området er mye brukt. I helgene er det ikke flertall av biler her, for å si det sånn. Folk løper og ruller, sier han.

Se bildet større

Maridalen er både trening og rekreasjon for mange. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Melby nikker enig, og etterlyser fremdriften i prosjekteringen av ny sykkelvei i Maridalen. I desember anslo Bymiljøetaten at en reguleringssak kunne være klar i løpet av 2017.

– Deretter skal Plan- og bygningsetaten behandle forslaget, før det kommer til politisk behandling. Dermed er det fortsatt trolig flere år til de permanente løsningene for sykkelvei i Maridalen blir en realitet. Byrådet må sørge for fortgang i det prosjektet, sier Melby, og legger til:

– I påvente av en større oppgradering må det derfor være mulig å gjøre mindre tiltak nå for å sikre tryggheten og attraktiviteten til området. Vi kan ikke risikere at folk blir alvorlig skadet mens vi venter.

Nordre Aker Budstikke har spurt miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) om hvordan hun følger opp planene med ny sykkelvei i Maridalen, og om hun vil følge Venstres oppfordring om å be Bymiljøetaten asfaltere de dårligste strekningene nå. Byrådsavdelingen er denne uken på seminar og kan derfor foreløpig ikke svare på henvendelsen.

Bymiljøetaten svarer at de forventer at forslag til reguleringsplan med konsekvensutredning blir ferdig i løpet av høsten 2017/starten på 2018.

– Maridalsveien fikk ny asfalt for ikke så mange år siden, og sist høst ble det også gjort arbeid med sprekketetting. Maridalsveien er ikke med på årets asfaltplan, men blir lappet når det er nødvendig, skriver kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud Olsen i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

LES OGSÅ:

Se bildet større

Selv en torsdag formiddag er trafikken av syklister og rulleskiløpere stor i Maridalen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Se bildet større

Ved bussholdeplassen Hammeren. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse