Vil ha dyrere bom for versting-biler

Jan Bøhler vil gjøre bompasseringer dyrere for de bilene som forurenser mer. FOTO: Arkivfoto

Det bør bli dyrere å passere bomringen i biler som forurenser mye, mener Jan Bøhler (Ap).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.12.2013 kl 10:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Har bilen din stor motor og tilsvarende store utslipp? Da kan det bli dyrere å kjøre i bomringen i Oslo. I alle fall hvis Arbeiderpartiet i Oslo får det som de vil.

- Bompengene bør graderes ut ifra hvor store utslippene er fra den enkelte bilen, sier Jan Bøhler, som er storbypolitisk talsperson på Stortinget for Ap til Dagsavisen.

Deles i klasser

Dette har Bøhler tenkt å få til ved å teste og dele bilmodellene inn i fire, seks eller åtte hovedklasser, ut ifra hvor store utslippene er.

- Prisforskjellen må være så stor at dette påvirker kjøpemønsteret, slik at vi etter hvert får vridd bilparken mot biler med lave utslipp, sier han.

Oslo Ap, der Bøhler er leder, har allerede gått inn for en gradering av bompengesatsene ut ifra utslippsnivået. I januar vil Bøhler lansere forslaget for Arbeiderpartiets storbyutvalg, som han også leder, og som har representanter fra både Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen.

Bøhler forteller at Aps storbyutvalg, som vil ha transport og miljø som et av sine satsingsområder, nå vil jobbe opp mot både det kommende landsmøtet i partiet, kommunevalget om snaut to år, og stortingsvalget i 2017.

Les også: Her sniker bilistene gratis gjennom bommen på E6

Tror på forslaget

Dag Tønnesen, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, mener forslaget er gjennomførbart, og viser til Berlin, der de har en frivillig ordning for utslippstesting.

- Vi vil helt sikkert få flere biler med lave utslipp, ved graderte bompengesatser, sier Tønnesen til Dagsavisen. (ANB-NTB)

Les også: Folk er positive til bomring og rushtidsavgift i Oslo

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse