Vil ha med deg – hvordan lage en best mulig hverdag for eldre?

Prosjektleder for pilotprosjektet En alders- og demensvennlig by, Heidi Nordal og Odd Grann fra det sentrale Eldrerådet i Oslo, inviterer eldre 65 pluss - med familie, venner, naboer eller andre som vil være med å forme eldrehverdagen i Oslo for fremtiden. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Nå trommes sammen til kick off og stort folkemøte om hva som skal til for å gjøre hverdagen best mulig for seniorene i Oslo. Blant annet hvordan gjøre det mulig å bo hjemme lengst mulig. Du, med familie, venner og naboer, er herved invitert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2016 kl 14:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER/NYDALEN: I 2030 forventes at 20 prosent av befolkningen er over 67 år. I dag er det 7000 demente i Oslo. I 2040 vil tallet være doblet. Bydel Nordre Aker skal være pilot og vise vei for hvordan ta best vare på de gamle.

Et toårig pilotprosjekt i Bydel Nordre Aker, som med vellykkede tiltak skal vise vei for resten av Oslo om hvordan ta vare på eldre i fremtiden. Et viktig fokus er hvordan gjøre det mulig å bo hjemme lengst mulig.

Les mer om bakgrunnen, og prosjektet her!

Men for at prosjektet skal bli mest mulig vellykket, så er det viktig at de eldre selv, vi skriver om 65 pluss, får være med og forme hvor veien skal gå videre mot flest mulig selvstendig, aktive og trygge eldre.

PÅMELDINGSSKJEMA TIL FOLKEMØTE NEDERST I SAKEN, ELLER FØLG DENNE LINKEN

LES OGSÅ: GPS-bande herjer på Østlandet og i Nordre Aker. Disse bilmerkene er de ute etter

24 år som pensjonister

– Den største forandringen, samfunnsmessig sett er antagelig demografisk. Da min far gikk av med pensjon for rundt 40 år siden, levde pensjonister i gjennomsnitt syv år. I dag lever folk i 24 år som pensjonister, ifølge Odd Grann fra det sentrale Eldrerådet, og aktiv i Bogstad Tenke Tank.

En seniorgruppe som jevnlig treffes, diskuterer og gjennomfører tiltak som gjør hverdagen for eldre bedre og mer aktiv.

Nå skal den spreke 83-åringen øse av egen erfaring til nabobydel Nordre Aker.

LES OGSÅ: 50 - 70 prosent av alle legebesøk handler om stress

Lengre, friskere og sprekere

– Det er fullt mulig å bruke pensjonisttiden til å leve enda lengre, friskere, sprekere og tryggere enn min fars generasjoner gjorde, har jeg erfart så langt. Jeg har samlet mye nyttig informasjon og erfaring om dette, som jeg gjerne deler med folk som er yngre enn meg, fra 60 til 65 år og oppover, sier Grann.

– For mange leveår er ikke nødvendigvis noen målestokk for livskvalitet. Gjensidig utveksling av kunnskap og erfaring gir gode resultater. Sammen med andre kan man få i gang endringer med skjellsettende effekt – skjellsettende i betydningen gjør en forskjell. Det er innholdet i de årene vi lever som betyr noe, legger Grann til.

PÅMELDINGSSKJEMA TIL FOLKEMØTE NEDERST I SAKEN, ELLER FØLG DENNE LINKEN

6000 over 65 år

I dag bor rundt 6000 personer i Nordre Aker over 65 år, flest kvinner.

LES OGSÅ: Og så mange skal vi bli i bydelen om få år. Disse aldersgruppene øker mest

– Forskning viser at tilpasning av eldres hjem har en dramatisk effekt på eldres uavhengighet og helse. De fleste eldre – 65 pluss – er oppegående og i daglig aktivitet. De trives i sine hjem, og vil bo der lengst mulig. Hvordan vi skal få til å bo lengst mulig hjemme, er ett av formålene med det alders- og demensvennlige prosjektet for Oslo, sier leder Heidi Nordal.

Og nevner blant annet fysiske tilpasninger av hjemmet som øker trygghet og trivsel for eldre.

Møt opp 26. og 28. januar!

Nå trommer bydelen sammen til store folkemøter.

Datoene er satt: Tirsdag 26. januar og torsdag 28. januar, klokken 12.00.
Med enkel servering. Sted avhenger av hvor mange som melder seg på.

– Det vil bli orientert om situasjonen for seniorer i Nordre Aker. Deretter håper vi på en stor, åpen og fruktbar diskusjon om hvordan, ikke bare bydel Nordre Aker, men hele Oslo bør legge til rette for en positiv og aktiv alderdom, ut fra den enkeltes forutsetninger og ønsker. Også om å bo lengst mulig i eget hjem, inviterer Nordal.

Et møte som er første steg i en stor prosess.

PÅMELDINGSSKJEMA TIL FOLKEMØTE NEDERST I SAKEN

Familie, venner og naboer

– Meld deg på, ta gjerne med familie, naboer, venner og andre. I møtet vil det bli redegjort for de neste etappene i denne prosessen og på hvilken måte man kan delta videre og bidra videre. Fremtidens muligheter bygger på de små fellesskap, og det er jo deltagernes interesser som vil sette preg på videre prosess, oppfordrer Grann.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse