Vil ha plass til alle

Hanne Lyssand (SV) ønsker seg et romsligere samfunn, og bumper gjerne borti naboene sine.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.03.2008 kl 11:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
NORDRE AKER: – Første gang jeg snakket offentlig i politisk sammenheng var på ungdomsskolen, forteller SVs Hanne Lyssand. Hun er inne i sin andre periode i bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker.

– Det var et fellesmøte med en politikontakt som sa at ungdom som ble rusmisbrukere var de som vokste opp uten fedre. Da ble jeg forbannet! Ikke minst på vegne av min egen mor. Det startet mitt politiske engasjement.

Hanne vokste opp med mye politikk hjemme. Foreldrene var politisk engasjerte, om ikke aktive i noe parti.

Vil utvide normene

Episoden som tente Hannes politiske engasjement, som blant annet førte til et nestlederverv i Sosialistisk ungdom (SU), preger standpunktene hennes også i dag. Hun synes det er viktig å jobbe mot fordommer i samfunnet.

– Jeg er opptatt av at normene for hva som er et godt liv må utvides. Særlig Grefsen, Kjelsås og Nordberg er «middelklasse»-områder, preget av kjernefamilie-verdier. Vi må nyansere og åpne for at det er mennesker som er annerledes. De som trenger offentlig hjelp blir for ofte sett på som klienter. Det er noe som reduserer den enkeltes menneskeverd. Alle mennesker må tas på alvor, og det betyr at vi må gjøre samfunnet romsligere.

Flere møteplasser

Hanne er også opptatt av å bevare grøntområder og å lage plasser der folk kan møtes.

– Der jeg bor har alle enhetene utgang mot et felles atrium. Det fører til at man snakker mer med naboene fordi man naturlig «bumper» borti hverandre. Nærheten bygger ned barrierer og konflikter som ellers hadde kunnet oppstå, forteller hun.

Nærheten til naboene påvirker også den politiske jobben.

– Vi har et lokalt ansvar, ikke minst nå som vi er direkte valgt. Selv om BU ikke har så mye makt, er vi nærmere velgerne enn for eksempel stortingspolitikerne. Når vi i bydelen må kutte i tilbud, er det naboene mine jeg nekter tjenester, sier Hanne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse