Vil ha slutt på tungtransport-parkering i Grefsenveien

Mange tilhengere til lastebiler står hensat i Grefsenveien. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

I lang tid har beboere i nabolaget beklaget seg over at tungtransport bruker Grefsenveien mellom Disen holdeplass og Glads vei som parkeringsplass. Nå vil nestlederen i bydelsutvalget ha en regelendring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.08.2017 kl 15:49

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: I januar i år skrev Nordre Aker Budstikke om tungtransport som parkerer i Grefsenveien, etter at flere lesere hadde henvendt seg til avisen.

Har pagått i mange år

Forholdene har ikke bedret seg siden da. I forrige uke dro nestleder i bydelsutvalget, Ingeborg Briseid Kraft (V), på befaring i området sammen med D. Gursel, som bor i Grefsenveien. Gursel og de andre beboerne håper nå at bydelsutvalget vil ta tak i saken.

– Ja, her var det mange biler, sier Kraft.

Hun står ved Disen trikkeholdeplass med utsikt oppover Grefsenveien. Gursel forteller at beboere i området i flere år har ergret seg over lastebiler og annen tungtransport som står parkert i veien og gjør det både utrivelig og trafikkfarlig å ferdes i nærmiljøet.

De har kontaktet Bymiljøetaten flere ganger, men fått til svar at parkeringen er lovlig og at det derfor ikke er noe Bymiljøetaten kan gjøre.

Se bildet større

Ingeborg Briseid Kraft (V), nestleder i bydelsutvalget, her sammen med beboer D. Gursel, sier hun vil ta parkeringspraksisen i Grefsenveien opp i bydelsutvalget. FOTO: UTLÅNT

Bymiljøeaten: – Lovlig parkering

Det samme svarte kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud Olsen til Nordre Aker Budstikke i januar:

– Så fremt de overholder trafikkreglene står de lovlig på lik linje med andre kjøretøy på stedet. Er det noen kjøretøy som står i strid med trafikkregler eller til hinder for trafikken kan det meldes til vår døgnåpne vaktsentral på telefon 23 48 21 50 eller e-post: vaktsentralen@bym.oslo.kommune.no.

– Bruker Grefsenveien som base

– Før sto det tre søppelbiler parkert her som skapte en uholdbar og ekkel søppellukt for alle i området, sier Gursel.

Han tok til slutt kontakt med eieren av søppelbilene, som nå har flyttet dem. Resten av tungtransporten får han imidlertid ikke gjort noe med:

– Disse lastebilene har parkert her hver dag i over et år, sier Gursel, og peker på to biler med samme firmalogo. Han rister på hodet:

– De bruker Grefsenveien som base, og sparer masse penger på gratis parkering.

Se bildet større

Hengere i Grefsenveien torsdag denen uken. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Omfattende

En annen av beboerne langs Grefsenveien, Jo Giske, er enig.

– Det er frekt at firmaer med solide overskudd bruker offentlige veier til å parkere materiellet sitt når det ikke er i bruk.

Tidligere i år tok Giske en kveldstur i Grefsenveien og telte opp følgende kjøretøy som sto parkert mellom Disen trikkestopp og Glads vei:

7 vogntog, 3 lastebiler, 2 campingvogner, 4 tilhengere, 1 gravemaskin, 2 søppelbiler, 1 mobilkran.

Her kan du se hvilke biler Nordre Aker Budstikke observerte i veien i januar i år.

Farlige situasjoner

Både Gursel og Giske forteller at kjøretøyene ofte tar en u-sving midt på veien for å parkere, noe som har ført til nestenulykker flere ganger.

Noen ganger parkerer de også så langt ut i veien at trikken må stoppe og slå inn speilene for å komme forbi, ifølge beboerne.

Da bydelsutvalgets nestleder Ingeborg Briseid Kraft var på befaring, sto to av lastebilene bare et par meter fra fotgjengerfeltet, selv om regelen er minst fem meter.

Oppgradering av Grefsenveien

Se bildet større

Det var mange store biler parkert oppover Grefsenveien da lokalpolitiker Ingeborg Briseid Kraft var på befaring i forrige uke. FOTO: UTLÅNT

Snart starter oppgraderingen av Grefsenveien fra Disen og ned til Storokrysset. Ingeborg Briseid Kraft mener det ville være naturlig også å ta tak i hindringer som hemmer trafikkflyten også fra Disen og opp til Grefsenplatået.

– Det er jo mulig å regulere hvilke typer kjøretøy som har adgang til å parkere på slike veier, sier Kraft.

Hun lover å ta saken videre til bydelsutvalget, men påpeker at utfordringen med parkering av tungtransport i Grefsenveien ikke kan ses isolert.

– Lastebilene forsvinner ikke selv om man lager en parkeringsregulering her, de finner andre steder å parkere. Statens vegvesen må sørge for at det finnes et tilstrekkelig antall regulerte parkeringsplasser for tungtransport, ellers vil man bare flytte problemet rundt omkring i byen, sier hun, og legger til:

– Ser man det hele i et enda større perspektiv, har det blitt stadig flere lastebiler på veiene mens godstrafikken med tog har gått ned. Vi må få mer gods over på jernbane.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse