ANNONSE
Annonse

Vil ikke erstatte student-idrettsbanen

Slik presenterer SiO utbyggingsforslaget i Vestgrensa. Nybyggene ligger til venstre for Domus Athletica, og er bygningen med grønt tak, samt blokken med fasade mot ringveien. Foto: LMR ARKITEKTUR/SIO/PLAN-OG BYGNINGSETATEN

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) mener nesten 500 nye studenthybler er viktigere enn én kunstgressbane. Til tross for at Plan- og bygningsetaten krever en erstatningsbane, vil SiO at saken skal avgjøres av bystyret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.01.2017 kl 15:50

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLEVÅL: Hvert år står 4000 studenter i boligkø i Oslo. SiO har vedtatt at de skal bygge 3000 nye studentboliger, i tillegg til de 8400 boligene de allerede har.

I denne økningen inngår en utvidelse av Vestgrensa studentby i Trimveien 4, med 390 nye boligenheter, tilsvarende 470 hybler.

Protesterte

Men SiO har møtt motstand. De ønsker å bygge fire studentboligbygg på fire til seks etasjer på kunstgressbanen som ligger mellom Domus Athletica og Sogn Hagekoloni.

Da planene ble kjent i 2014/15, protesterte blant andre Oslostudentenes idrettsklubb (OSI), og bydel Nordre Aker, fordi kunstgressbanen ikke var foreslått erstattet.

LES OGSÅ: SiO vil bygge 500 studentboliger mot bydelens vilje

Idrettsbanen ligger mellom Domus Athletica og kolonihagen. Her sett fra gang- og sykkelveien langs Ring 3. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Krever erstatningsbane

I Kommuneplanen «Oslo mot 2030», som ble vedtatt høsten 2015, er det stilt krav om erstatningsarealer i tilfeller hvor kommunen ønsker å omregulere arealer fra idrett til bolig eller annen utbygging.

Den nye idrettsbanen må være like stor, og stå ferdig før den gamle blir utilgjengelig for brukerne, ifølge rekkefølgebestemmelsene i den nye kommuneplanen.

PBE mener dette også gjelder for idrettsbanen i Vestgrensa, en holdning bydelsutvalget i Nordre Aker støttet da de uttalte seg om planen i 2015. De ønsket da en erstatningsbane i Gaustadbekkdalen, som vil komme både studentene, og en fremtidig grunnskole på Blindern, til gode.

SiO vil at bystyret skal vurdere

De fire nye byggene plassert mellom Domus Athletica og Sogn Hagekoloni. Tegningen viser også den nye 7-erbanen sør på planområdet. Foto: LMR ARKITEKTUR/SIO/PLAN-OG BYGNINGSETATEN

Til tross for denne vurderingen ønsker SiO å opprettholde forslaget om omdisponering av dagens kunstgressbane (som er en 11-erbane) til boliger, uten at banen erstattes. Det kommer frem i deres planforslag som nå er tilgjengelig på Plan- og bygningsetatens nettsider.

De vil dermed overkjøre Plan- og bygningsetaten og Bydel Nordre Akers krav, og la det være opp til bystyret å vurdere om behovet for flere studentboliger bør trumfe en idrettsbane i dette tilfellet.

Planforslaget inneholder riktignok en ny 7-erbane (på 20x40 meter) i Vestgrensa, og SiO mener denne, i tillegg til det totale idrettstilbudet SiO tilbyr studenter i Oslo, er tilstrekkelig til at en omregulering likevel kan vedtas.

Bydelsutvalget: – For dårlig

Vilde Matilde Skram, styreleder i Oslostudentenes Idrettsklubb. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Banen er et godt tilbud, blant annet for folk som sliter psykisk, den fører til mer bevegelse, og favner en aldersgruppe som gjerne faller utenfor organisert idrett. Vi skulle helst ha beholdt banen, i tillegg til å få bygget et nytt anlegg. OSI ønsker at dere spiller inn at tomten ikke bør omreguleres før vi har fått et fullverdig forslag til hvor erstatningsbanen bør være, sa styreleder i Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI), Vilde Matilde Skram, til bydelsutvalget i 2105. Les hele den saken her!

Utvalget støttet OSI i sitt vedtak den gangen. Nestlederen i bydelens miljø-, plan - og samferdselskomité, Terje Olav Moen (Ap), er nå skuffet over Studentsamskipnaden (SiO).

Terje Olav Moen, nestleder i miljø-, plan- og samferdselskomiteen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg synes det for dårlig at SiO går bort fra PBE og bydelens ønske om erstatningsareal. I bydelen står vi fortsatt ved vårt tidligere vedtak i saken, sier Moen.

Han sier bydelsutvalget vil følge opp den videre behandlingen av planforsalget i byutviklingskomiteen på rådhuset.

– Det sittende byrådet er opptatt av å tilgjengeliggjøre lokale idrettsanlegg for organisert og uorganisert aktitivitet. Ved å fjerne en bane i bydelen, særlig med tanke på den økte boligutbyggingen, går man i feil retning. Denne typen idrettsbaner trenger vi flere av, ikke færre, sier Moen.

LES OGSÅ: Tåsen skoles skolegård ble forstørret på Domus Athletica. Se hvor slitsomt et vanlig friminutt er for voksne!

SiO: – Mye brukt i sesongen

Studentsamskipnaden har blitt kritisert for å hevde at banen er lite i bruk. Ifølge OSI, og beboere i område Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med, er det mye aktivitet på ettermiddags- og kveldstid. Det skal være stor pågang og vanskelig å få leietid i ukedagene.

Derfor spør vi SiOs boligdirektør Trond Bakke om hvor mye fotballbanen er i bruk per i dag i løpet av sesongen.

– Det er bra aktivitet på banen på ettermiddagen og kveldstid i sesongen, men svært lite aktivitet på dagtid. Kunstgressbanen holder stengt i vintersesongen, og da tilbyr vi studentene innendørs trening i våre haller. Primærbruken er til fotball og lacrosse, sier Bakke.

LES OGSÅ: Slik blir «nye» Kringsjå studentby

Banen er for medlemmer

Trond Bakke, boligdirektør i SiO. Foto: UNNI IRMELIN KVAM/SIO

På spørsmål om hvorfor banen ikke er mer tilgjengelig for lokalmiljøet på tidspunkter den ikke er brukt av organisert idrett (banen er gjerdet inn og stengt av), svarer Bakke:

– Kunstgressbanen er først og fremst rettet mot studenter, og man må være medlem av SiO Athletica for å trene der. Studentene betaler alle drifts- og vedlikeholdskostnader. Andre kan inngå avtale om å leie banen.

– Hvorfor ønsker ikke SiO å erstatte kunstgressbanen med annet enn en 7-erbane et annet sted på området?

– SiO er opptatt av å imøtekomme studentenes treningsbehov. Samtidig må dette avveies mot studentenes prekære boligbehov. Det stemmer at vi ønsker å anlegge en 7-erbane et annet sted på Vestgrensa, slik det er illustrert i vårt planforslag. En 7-erbane dekker i stor grad de behovene som er registrert når det gjelder treningstilbud for studentidretten, men det er ikke tilstrekkelig til kampavvikling av 11-er fotball, sier Bakke.

– I hvilken grad har SiO tro på at bystyrepolitikerne vil godkjenne planforslaget uten erstatning av kunstgressbanen?

– Det er stort behov for flere studentboliger i Oslo, og vi overlater til bystyrepolitikerne å balansere de ulike behov og hensyn når de skal fatte vedtak i saken, avslutter boligdirektøren.

LES REAKSJONENE:

Endringer

Etter høringsrundene i 2015 og 2016 er det gjort flere endringer i planforslaget. Blant annet er støyskjermingen styrket etter innspill fra Statens Vegvesen, og bygningsutformingen er noe endret, etter tilbakemeldinger fra Plan- og bygningsetaten.

Fra Sogn Hagekoloni har det vært uttalt bekymring for at skyggevirkningene fra nybyggene vil sjenere kolonihagen. I tilsvaret fra SiO er det nå, på bakgrunn av enderinger i bygningskroppen, bare et lite antall hytter som vil få reduserte solforhold om sommeren som følge av utbyggingen, ifølge SiO.

Dagens Vestgrensa studentby har totalt 401 boliger, fordelt på 451 hybelenheter, ifølge SiO.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.