14 skoler utsatt for hærverk: Vil ikke overvåke Oslo-skoler

14 skoler i oslo har blitt utsatt for hærverk i sommer. Her fra Nordberg og krimgså i slutten av juli.

Til tross for at minst 14 skoler i Oslo, deriblant Kringsjå og Nordberg, er rammet av omfattende hærverk i løpet av sommeren prioriteres ikke videoovervåkning. I nabofylket popper kameraene opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.08.2008 kl 13:03

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Nils Skumsvoll

Linn Kongsli Lundervold

KRINGSJÅ: Videoovervåking av skolene i Akershus er blitt stadig vanligere. På Romerike er det satt opp kameraer ved halvparten av skolene, og flere er på vei. I Oslo vil imidlertid ikke politikerne at skolebyggene skal overvåkes, på tross av omfattende hærverk ved flere skoler i sommer, skriver NRK på sine nettsider.

20 knuste ruter

I slutten av juni ble Nordberg og Kringsjå skoler rammet av Hærverk. Vandalene knuste over 20 ruter på sin ødeleggelsesferd.

Hærverk på skoler har vært et stort problem over hele Oslo i sommer. Til sammen 14 skoler i hovedstaden har blitt utsatt for vandaler.

Mot overåkning

På tross av at det blir gjort skader for flere millioner kroner, mener skolebyråd Torger Ødegaard i følge statskanalen at det ikke er riktig å overvåke skolebyggene.

- Vi lever jo i en tid hvor det er en økning i kriminalitet på flere områder, samtidig som det er en kraftig økning i antall overvåkingskameraer. Jeg tror ikke man kan overvåke seg bort fra kriminalitet. Jeg tror ikke det er riktig å gjøre det heller, jeg tror man må gjøre noe med holdninger isteden. Vi bør jobbe med å forebygge noe av menneskets grunnleggende adferd, sier Ødegaard til NRK.

- Filmer på kveldene og nettene

Mens Oslo holder igjen, blir det stadig vanligere å overvåke skolene i Akershus. På Romerike er det installert kameraer ved halvparten av skolene. I Nes kommune settes overvåkingskameraer opp ved to skoler denne uken.

Kommunal byggsjef Bjørn Peter Mattsson forsikrer overfor NRK om at opptakene kun vil brukes og sees igjennom ved aktuelle hendelser.

- Det skal settes igang etter skoletid. Så de kommer til å filme på kveldene og på nettene, sier han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse