Vil lage elvefestival

 

Kulturvandringen langs Akerselva har blitt en formidabel suksess. Antall deltakere er så høyt at arrangørene ønsker avlastningsarrangementer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.02.2008 kl 15:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fakler, kulturelle innslag og mange mennesker kjennetegner elvevandringen langs Akerselva. Her fra fjorårets arrangement, som trakk 30 000 mennesker. Arkivfoto: Nils Skumsvoll

Akerselva: – Vi mener "Elvelangs i fakkellys" har potensiale til å bli et enda mer markant kulturinnslag i Oslo by, sier Øivind Hartmann, som sitter i arrangementskomiteen i bydel Sagene.

Elvevandringen, som er et samarbeid mellom bydelene Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo, har blitt et årlig must for veldig mange mennesker siden oppstarten høsten 2000. 20. september i fjor trakk 30 000 mennesker ned til Akerselvas bredder.

For stort

– Med så mange tusen mennesker blir det mye kø. For to år siden tok det en halvtime før folk kom igang fra Frysja. Derfor innførte vi tre startpunkter i fjor; Frysja, Myraløkka og Nydalen, sier Hartmann.

Han ønsker at arrangementet skal spre seg til andre elver og danne en identitetsskapende elvefestival i hovedstaden.

– Alnaelva og Ljanselva har tilsvarende arrangementer, men på andre datoer. De argumenterer med at deres publikum ikke vil gå glipp av Akerselva-vandringen, sier Hartmann.

Et vesentlig antall av deltakerne er nemlig tilreisende fra andre deler av byen, hevder komiteen.

Ønsker fulltidsstilling

Han mener måten arrangementet gjennomføres på i dag ikke er stabilt nok.

– Bydelene er ikke egnet til et så stort arrangement. Det er for stor utskiftning av nøkkelpersoner, og vi må ofte begynne på nytt hver gang, mener Hartmann, som er den eneste i den firedelte arrangementskomiteen som har vært med siden starten for åtte år siden.

– Elvelangs burde være en del av Oslo kommunes sentrale satsing. Vi har prøvd å komme under "Kulturnattens" paraply, men ikke lykkes. Vi har sterke føringer på at dette skal være ved høstjevndøgn, og på en torsdag for å slippe helgebråk, sier Hartmann.

Han mener Oslo Elveforum også er interessant som arrangør, dersom de har kapasitet og lyst.

– Jeg mener arrangementet har potensiale til å ha en person fulltidsansatt gjennom hele året, dersom man får i gang en skikkelig sponsoravtale, og samarbeid med kommunen.

Magisk

Elvelangs arrangeres torsdag kveld nærmest høstjevndøgn. Den elektriske belysningen langs Akerselva erstattes av 3000 fakler.

– Vi fokuserer på symbolikken og mystikken knyttet til høstjevndøgn, elva og mørket, ispedd kulturelle innslag. Folk blir helt andektige og hvisker når de går, forteller Hartmann.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse