Bil og sikkerhet:

Vil påby antiskrens

STABILISERER: Med antiskrensprogram (ESP) holder bilen seg lettere på veien, og særlig under vanskelige kjøreforhold. (Foto: NTB-Tema)

EU har satt fart på arbeidet med å påby elektronisk antiskrens på biler. I USA er ESP allerede påbudt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2009 kl 12:25

Norske bilkjøpere handler stadig sikrere biler, viser den årlige undersøkelsen til Statens vegvesen.

Hele 97 prosent av de mest kjøpte personbilene i fjor oppnådde fire etter fem stjerner i EuroNCAPs kollisjonstestprogram eller andre tilsvarende programmer. Dette dreier seg om 89 prosent av de 100 mest solgte modellene.

Fem stjerner gis bare til de aller sikreste bilene i hver klasse, og biler med fire stjerner regnes også som sikre etter dagens norm.

– Andelen med fem stjerner har økt fra tre prosent i 2001 til 64 prosent i 2008, sier Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen.

Overvekt med ESP

For 11 prosent av de mest solgte bilene foreligger ingen testresultater. EuroNCAP har ingen plikt til å teste alle biler, men velger modeller ut fra salgsvolum i Europa. Bilsalget i Europa avviker litt fra salget i Norge.

I forhold til antiskrensprogram (ESP) hadde 96 prosent av de 100 mest solgte bilmodellene dette tilgjengelig, noe som er ni prosent flere enn året før. I 84 av bilmodellene var ESP standardutstyr på alle modellvarianter.

Påbud med antiskrens

Nå har EU også satt fart på sitt arbeid med å påby antiskrensutstyr som standard for nye personbiler og nyttekjøretøy. ESP blir standard på alle nye personbiler fra november 2011, og for alle nye kjøretøy fra november 2014. Tilsvarende påbud er allerede vedtatt i USA.

– Antiskrenssystem reduserer ulykkesrisikoen med cirka 20 prosent på alle typer veiunderlag. På våte eller snø- og isdekte veier reduseres risikoen med rundt 50 prosent, sier Amundsen.

Statens vegvesen har i mange år hatt klare anbefalinger til bilkjøpene om å velge kjøretøy med antiskrenssystem og med minimum fire EuroNCAP-stjerner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon