Vil stenge for biltrafikk rundt skolene

Bjølsen skole. FOTO: ARKIV SAGENE AVIS

Det skal gjøres gjennom såkalte «hjertesoner». Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vil gjerne ha innspill på hvilke skoler som bør få en hjertesone.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.05.2018 kl 16:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO:Det er Dagbladet som tirsdag forteller at miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) ønsker såkalte hjertesoner rundt alle barneskolene i Oslo.

Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis har vært i kontakt med byrådsavdelingen for miljø og samferdsel. Byråden sier følgende til lokalavisa:

– Ingenting er viktigere enn å sikre barna i byen vår trygge skoleveier og ren luft. Det er trafikkfarlige situasjoner rundt mange av Osloskolene, og det skjer jevnlig farlige situasjoner fordi bilene har for høy fart. I gamle dager kunne barna gå og sykle overalt. Nå er det mange foreldre som sitter med hjertet i halsen når barna deres er ute i byen, og resultatet blir at mange kjører barna til skolen og fritidsaktivitet. Slik skaper vi en ond sirkel med mer biltrafikk og flere trafikkfarlige situasjoner. Dette vil byrådet gjøre noe med.

Færre biler

Samtidig forteller byrådsavdelingen at det mottas mange henvendelser og initiativ fra innbyggere som ønsker seg mindre biltrafikk rundt skoler og der folk bor.

– Vi går gjennom bydelene en etter en og setter ned fartsgrenser og bygger fartshumper. Endringene i bomringen som kom i fjor har gjort at det er mer enn en halv million færre biler som kjører gjennom bommen. Byrådet har bestemt at vi skal prøvestenge en av de mest trafikkerte skoleveiene i Oslo, nemlig Løkkeveien - etter 40 års kamp fra lokalbefolkningen, og i tråd med ønsket fra et enstemmig Frogner bydelsutvalg, også Høyre og Frp.

Byrådspartiene Ap, MDG og SV, samt Rødt, har flertall for dette i bystyret.

Hjertesoner

Hjertesoner er et landsdekkende initiativ som en rekke organisasjoner står bak: Trygg Trafikk, Politiet, Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Miljøagentene, Syklistenes Landsforening, Helsedirektoratet og Statens vegvesen.

Statens vegvesen beskriver det slik på sin nettside: «En hjertesone en bilfri sone rundt skolen. Barn som kjøres må slippes av på markerte stopp- og hentesteder utenfor denne sonen. Det skaper trygghet og inspirerer foreldre, elever og skoleledelsen til samarbeid. «Hjertesonene» skal først og fremst sikre trygge og attraktive skoleveier for barn.»

Byrådsavdelingen viser også til Reisevaneundersøkelsen i 2014, som viser at fire av ti foreldre opplever skoleveien som usikker når det gjelder trafikkforhold. Istedenfor å la barna gå eller sykle til skolen, velger flere å kjøre dem helt til skoleporten.

Pilotskoler

– Det er flere måter å lage «Hjertesone» på. Vanse skole i Farsund har malt hjerter på asfalten, mens i Mandal har de laget en sone rundt skolen med form som et hjerte. Andre skoler har valgt å ha trafikkpatruljer rundt skolen. Første steg er å opprette noen pilotskoler der vi prøver ut hjertesoner. Vi er opptatt av å finne en god måte å samarbeide mellom trafikkmyndigheten i kommunen, skolene og foreldrene. Så vil hjertesonene rulles ut videre til alle barneskolene. Vi ønsker oss gjerne forslag til hvilke skoler dette skal være, oppfordrer byråd Berg.

Tidligere har partikollega i Bydel Sagene, Sirin Hellvin Stav (MDG), nevnt eksempelvis Bjølsen skole som en mulig hjertesoneskole - her kan du lese hele saken fra i vinter.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse